Teraz jest Pn kwi 23 2018, 11:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 7:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8583
Ciekawe, popracuj nad tym patentem.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 10:07 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1989
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
Solo napisał(a):
Ciekawe, popracuj nad tym patentem.

Ja nie mam takiej potrzeby. Podrzuciłem tylko pomysł, który może się sprawdzi, a może niekoniecznie.

Teraz "patent" nr 2. Kiedyś tą metodą ozdobiłem córce serwetki na 18. urodziny.
Sprawdza się dla małych nadruków.
W programie graficznym zrób separacje występujących kolorów, zamieniając je na kolor czarny.
Poniżej przykład dla flagi amerykańskiej. Krzyżyki są niekonieczne, mają ułatwić spasowanie kolorów.

Obrazek

W punkcie usługowym gdzie robią pieczątki zleć wykonanie takich matryc.

Zrób z tego pieczątki, naklejając polimer na klocki drewna lub stare drewniane pieczątki.

Przy użyciu kolorowych tuszy, farb wodnych (najlepsze byłyby farby do fleksografii, ale z tym może być kłopot)
przybijaj flagi na chusteczkach.

PS. Gdyby gwiazdki miałyby być np. żółte, to wtedy robi się je trochę większe nadając ok. 0,2-0,3 mm obrysu. Łatwiej wtedy spasować kolory.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 17:57 
Offline

Dołączył(a): Śr sie 02 2017, 14:17
Posty: 33
Solo napisał(a):
Trzeba by mieć kalkomanię w odpowiednim rozmiarze.
Trudna sprawa raczej.

Próbowałbym wydrukować rzeczoną flagę, w odpowiedniej skali, na arkuszu kalkomanii przystosowanej do nadruku na drukarce laserowej. Po wyjęciu wydrukowanej kalki z wody potraktował "zmiękczaczem" i próbował ułożyć flagę wykałaczką, bądź, jak pisali Koledzy wcześniej, na ukształtowanym z chusteczki higienicznej, "kopycie".
Chodzi mi o taką kalkę do druku na laserze :
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=85696


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 19:26 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 07 2007, 14:19
Posty: 3986
Lokalizacja: Żywiec
Solo a o jaką konkretnie flagę ci się rozchodzi?

_________________
Obrazek Obrazek
Obrazek

Klasa 3 - Pojazdy cywilne
ObrazekJesienny Rajd Pojazdów Zabytkowych 2017


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 19:28 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8583
Amerykańską i polską.
Dokładnie o takie jak na zdjęciach w pierwszym poście.
Ważne jest, aby polska flaga miała orła.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 20:13 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1989
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
To podaj jeszcze wymiary. Pogadam z moją drukarnią ile by chcieli za sitodruk.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 21:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8583
Myślę że jakieś 30 mm szerokości.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 22:15 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 07 2007, 14:19
Posty: 3986
Lokalizacja: Żywiec
Solo napisał(a):
Myślę że jakieś 30 mm szerokości.

Flaga polska ma swoje wymiary wg. ustawy.

link

_________________
Obrazek Obrazek
Obrazek

Klasa 3 - Pojazdy cywilne
ObrazekJesienny Rajd Pojazdów Zabytkowych 2017


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 22:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8583
No i co w związku z tym?

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 23:18 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sty 07 2007, 14:19
Posty: 3986
Lokalizacja: Żywiec
No to możesz podać dokładne proprcje rozmiaru.

_________________
Obrazek Obrazek
Obrazek

Klasa 3 - Pojazdy cywilne
ObrazekJesienny Rajd Pojazdów Zabytkowych 2017


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: So lut 10 2018, 2:04 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1989
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
Obiecałem zrobić próby przyciemnienia tonera, więc zrobiłem. Na zdjęciu w dolnej części, tak jak pokazują strzałki posmarowałem czernidłem
i efekt jest kiepski. Trochę przyciemnia obraz, ale kolory stają się szare.

Obrazek

Wobec powyższego proponuję patent nr 3.
Chusteczkę jednorazową mocujemy taśmą tamiya do zwykłej kartki. Wsadzamy do drukarki laserowej i drukujemy

Obrazek

Po odcięciu chusteczki możemy ją dowolnie kształtować.

Obrazek

Kolory może jeszcze nie są najlepsze, ale to kwestia prób, a poza tym ja mam najtańszą drukarkę
jaka była w sprzedaży więc cudów nie mogę oczekiwać.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: So lut 10 2018, 10:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8583
Troszkę za niska jakość takiego wydruku dla moich potrzeb, chyba jednak lepiej byłoby kupić te flagi z linka wcześniej podanego tutaj.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: So lut 10 2018, 12:05 
Offline

Dołączył(a): N wrz 28 2008, 20:05
Posty: 904
Lokalizacja: Elbląg
Nie wiem czy nie lepiej skorzystać z kalkomanii, której używają okrętowcy na flagi. Pogniecenie jej płynami zmiękczającymi to chyba nie byłby wielki problem.

_________________
http://www.dws.org.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: So lut 10 2018, 12:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8583
Jakie to konkretnie kalki?

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: So lut 10 2018, 12:21 
Offline

Dołączył(a): Cz sty 01 2009, 21:01
Posty: 875
Lokalizacja: Elbląg- PL/ Birmingham- UK
Solo kilka sekund szukania http://fineartofdecals.com/goodies/other-treasures/ no ale z Polska to bedzie gorzej

_________________
Warsztat: Tygrys 1 1:35 RMF 141 50% DKM Bismarck 1:350 Tamiya 30% Tamiya Spitfire Mk.I 1/48 P9386 QV-K 19 Sqn. 85%
Galeria: Challenger 1 mk.3


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL