Teraz jest Śr kwi 26 2017, 4:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2706 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 181  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Aerograf
PostNapisane: Cz lip 20 2006, 11:18 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 20 2006, 11:13
Posty: 3
Lokalizacja: Kraków
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!


Mam pytanie odnośnie areografu. Jakie wybrać - jaki jest najodpowiedniejszy do malowania modeli niewielkich rozmiarów (1:72, pojazdy i samoloty).
Jakie konkretne modele polecacie? Czym najlepiej zasilać aerograf - sprężarka, aerozol itp?
Jestem w tym temacie zielony :)


Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20 2006, 11:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 25 2006, 15:11
Posty: 5209
Lokalizacja: Radom
Czesc,

Z czystym sumieniem moge Ci polecic tzw. pseudoiwate. Wystepuje w wielu odmianach i wariantach, takze bedziesz mial z czego wybierac. Mozna go kupic z dysza 0.2 i 0.3 mm. Do modeli w skali 1:72 polecam jednak ten z dysza 0.2 (ponadto dysze i igle mozna kupic oddzielnie i ewentualnie wymieniac wg potrzeb). Co do zasilania, to nie baw sie w butle z gazem pednym, bo to droga zabawa, a i upierdliwa na dluzsza mete. Jak myslisz powaznie o malowaniu aero, zainwestuj w kompresor. Na Allegro dostepne sa zestawy aerograf (pseudoiwata wlasnie) + kompresor:
http://www.allegro.pl/item116119405_kom ... i_0_2.html
Sam uzywam takiego zestawu (mam troche inny wariant aerografu, ale z grubsza to to samo) leciutko zmodyfikowanego przeze mnie (dodalem zbiornik z reduktorem i manometrem) i jestem bardzo zadowolony.
Mozesz tez sie bawic w zrobienie kompresora samemu z agregatu lodowkowego (zamrazarkowe sa podobno lepsze), ale zeby zrobic to tak naprawde przyzwoicie, wyjdzie Cie tyle samo, co bys kupil gotowca...

_________________
.:MajeK:.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20 2006, 12:15 
Offline

Dołączył(a): Cz lip 20 2006, 11:13
Posty: 3
Lokalizacja: Kraków
Dziękuje, taki zestaw bedzie chyba najlepszym rozwiązaniem.
Mam jeszcze pytanie odnośnie farb w tej technice malowania - czy należy je specjalnie rozcieńczać i jeśli tak, to czy są jakies uniwersalne proporcje czy wszytko trzeba jednak "na oko".


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20 2006, 12:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 25 2006, 15:11
Posty: 5209
Lokalizacja: Radom
Hmm... Proporcje musisz ustalic eksperymentalnie... Najwieksze odswiadczenie mam z farbami Humbrola. Generalnie, wg mnie, lepiej jest malowac farba za zadka, niz za gesta. Jezeli bedzie za zadka, to poprostu slabiej pokryje i zawsze bedzie mozna poprawic, pomalowac kolejny raz. Natomiast jak farba jest za gesta, to moga byc dziwne akcje z zapychaniem dyszy, pluciem i inne takie... Ze swojego doswiadczenia wiem, ze Humbrole sa zazwyczaj geste. Wiec nie zastanawiam sie zanadto, tylko rozcienczam je w proporcji okolo 2:1 (2 rozcienczalnika i 1 farby). Jezeli widze, ze farba jest zadsza (np metalizery), daje mniej rozcienczalnika. Tak jak napisalem, jest to sprawa praktyki. Konsystencje farby (takiej wymieszanej, do malowania) rozpoznaje organoleptycznie. Otoz mieszam farbe z rozcienczalnikiem w strzykawce. Zasysam sobie 2 dzialki rozcienczalnika, pozniej dosysyam jedna dzialke farby i trzacham tym (mam upieczone dwie pieczenie na jednym ogniu, bo moge sobie dokladnie odmierzyc proporcje i moge tez bardzo dokladnie wymieszac, co jest bardzo wazne). Jak widze ze mieszanka swobodnie splywa po sciankach strzykawki tak, ze zaczyna byc cos widac pod swiatlo, znaczy, ze konsystencja jest dobra. Jak spywa zbyt swobodnie (tak ze farba w ogole sie nie osadza na sciankach), znaczy, ze dalem za malo farby. Jak nie splywa wcale (scianka sie nie oczyszcza), znaczy, ze miesznka jest za gesta. Itd... Bedziesz musial pokombinowac i zmarnowac kilka mililitrow farby na eksperymenty, ewnetualnie przeczyscic kilka razy aerograf.

_________________
.:MajeK:.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20 2006, 13:42 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 04 2006, 0:34
Posty: 1627
Pomysł z dozownikiem i mieszalnikiem jednocześnie w postaci strzykawki bardzo mi się podoba.

_________________
Ireneusz Tyczyński

Odpowiedz sobie jak bardzo Ci na tym zależy i ile czasu jesteś w stanie temu poświęcić.

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20 2006, 17:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 25 2006, 15:11
Posty: 5209
Lokalizacja: Radom
Przede wszystkim jest skuteczny i bardzo wygodny... Zero brudzenia czegokolwiek farba. Po wymieszaniu strzykawke przeplukuje benzyna i mam ja gotowa do nastepnego uzycia. A, no i mozna tez w ten sposob mieszac farby (szczegolnie malujac modele Revella, gdzie w instrukcji czesto podane sa proporcje kolorow potrzebnych do osiagniecia jakiegos tam odcienia), dosysajac odpowiednia ilosc poszczegolnych kolorow. Po kazdym pobraniu nalezy tylko wytrzec dobrze koncowke, zeby nie zapaskudzic farby w puszce innym kolorem.

_________________
.:MajeK:.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 16 2006, 21:13 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt maja 23 2006, 21:45
Posty: 758
Lokalizacja: Olsztyn
http://www.allegro.pl/item116119405_kom ... i_0_2.html
Majek mam pytanko do ciebie czy ten kompresorek jest glosny ?
I ile czlowiek nie malujacy wogule aero potrzebuje czasu zeby poznac podstawy tej sztuki ?




Pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 16 2006, 22:56 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 09 2006, 21:27
Posty: 489
Lokalizacja: Poznań
witaj,

trochę wtrące do dyskusji. Co do rozcieńczania farb, a zwłaszcza Hubrola to trzeba uważać. Mam do dziś kilka farb, które są tak rozcieńczone fabrycznie że nawet małe ilości rozpuszczalnika powodowały że kolor praktycznie nie krył. Musisz sam , metodą prób i błędów testować i malować. Ja osobiście stosuję proporcję 1:1 i w zupełności wystarcza aby zrobić ładne nie opryskane przejście między kolorami.
Kup sobie najtańszy model, za 10 zeta i maluj do bólu. Pytasz o czas, hmm... pojecie względne jeden nauczy się szybko drugi będzie trenował cały czas, a uczymy się całe życie Dla mnie każdy malowany samolot to wyzwanie, bo nie robię ich non stop dlatego zawszę chcę aby był super pomalowany ale i tak zawsze jest "coś" co mi nie wyjdzie jak chciałem . Musisz pamiętać że nie będzie sz odrazu malował jak spece w galeriach ARC itp. Wszystko etapami, zadbaj na początku aby nie zalewać lini, aby nie było fafrocli przyklejonych , naucz się maskować części modelu aby uzyskac zadowalający efekt.

Jeżeli chodzi o mój sprzęt to posiadam PIwatę, pomimo jej dobrej jakości jakoś bardzo lubię malować rusiem A2. Mam napęd lodówkowy zrobiony z kompresorka oraz filtra i zbiornika wyrównawczego +manometr. Pokombinuj z budową własną napewno wyjdzie taniej niż gotowiec, zresztą decyzja należy do Ciebie bo nie wiem jaki masz zasób narzędzi , czasu i chęci.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 16 2006, 23:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 25 2006, 15:11
Posty: 5209
Lokalizacja: Radom
No i w zasadzie Raptor wszystko powiedzial. Dodam moze tyle, ze za 10 zlotych to aerogafu nie kupisz, ale juz za jakies 45-50, to i owszem... Ja rowniez taki polecam Ci na poczatek, zebys mogl sie przekonac, czy to jest to, nie inwestujac za duzo kasy...
Pytasz, czy kompresor jest glosny? Umiarkowanie. W kazdym razie nie zaryzykowalbym malowania nim w nocy, kiedy domownicy spia...

_________________
.:MajeK:.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 17 2006, 6:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz maja 11 2006, 15:18
Posty: 448
Lokalizacja: Elbląg
Majek Raptorowi chodziło o model do sklejania za 10 zł do treningu malowania.

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 17 2006, 9:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 25 2006, 15:11
Posty: 5209
Lokalizacja: Radom
Buhahahaaa... :haha: No tak... :glupek:

_________________
.:MajeK:.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 23 2006, 22:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt maja 23 2006, 21:45
Posty: 758
Lokalizacja: Olsztyn
Mam pytanko czy taki kompresorek wystarczy do malowania ?:
http://www.allegro.pl/item136775432_sup ... 1000_.html
I taki aerograf ?:
http://www.allegro.pl/item135025788__pr ... _reg_.html
Co otym myslicie ?




Pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 23 2006, 22:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sty 25 2006, 15:11
Posty: 5209
Lokalizacja: Radom
Wielu z nas uzywa wlasnie takiego zestawu... W tym rowniez ja... Moge polecic z czystym sumieniem...

_________________
.:MajeK:.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 23 2006, 22:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt maja 23 2006, 21:45
Posty: 758
Lokalizacja: Olsztyn
Dziuk :piwo:







Pozdro


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 23 2006, 23:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 09 2006, 21:27
Posty: 489
Lokalizacja: Poznań
Spoks , możesz brać . Mam taki sprzet , sprawuje się b. dobrze


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2706 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 181  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL