Teraz jest Wt lis 21 2017, 16:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt paź 20 2017, 17:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So mar 07 2015, 16:55
Posty: 2779
Lokalizacja: Gdańsk Stare Miasto
Jedyny plus z oddania to widzę taki, że można wtedy wymienić na właściwy czyli ze zbiornikiem wyrównawczym czyli AS-186 i mutacje.

_________________
Pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele)
Galerie:pierwszy model - Panther Ausf. A by Tamiya, Jagdpanzer IV L/48 Normandia by Italeri, Sherman Firefly Ic Hybrid, Cromwell Mk. IV, 1 DPanc. Bieżący warsztat:Renault FT-17 "Trup" + Sherman TOBRUK
Pozdrawiam Rafał Dzięgielewski made by 71 :)

Klasa 2 - Pojazdy wojskowe
ObrazekPustynny Valentine V


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt paź 27 2017, 19:03 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Wymieniłem na "czysty", ale zauważyłem kolejne dziwne zachowanie:P
Gdy mam włączone głośniki, podpięte do komputera (w innym gniazdku, przez listwę antyprzepięciową), a w tym samym pokoju podepnę kompresor, za każdym razem gdy się załącza słyszę w głośnikach trzask. Trochę dziwne nie? Gdzieś by przebicie było w tym kompresorze czy co?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt paź 27 2017, 19:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 06 2012, 20:49
Posty: 1418
Lokalizacja: Otwock
Ja bym go reklamował i wymienił.
Uszkodzi C instalację elektryczną albo jakiś pożar....

_________________
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.

Do góry skakamy bo podoba nam się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt paź 27 2017, 20:55 
Offline

Dołączył(a): N mar 04 2012, 23:04
Posty: 145
Kolego vime22 oddaj to COŚ chińskiego i zobacz ten; 7017595733 Stary dobry sprzęt rozprowadzany przez firmę REVELLa.Pod nazwą Kompresor Profi.Potem używali nazwy OMEGA.Może i nie nowy ale za tę kasę bije na głowę nie jedną chińską maszynkę do powietrza.Upewnić się u sprzedającego czy można w razie czego zwrócić i odzyskać kasę .Jak tak to brać .Sam mam używkę 20letnią było trochę rdzy w zbiorniku ale wypłukałem i śmiga jak nówka.Przeżyje nie jeden chiński wyrób.Jak wolisz chińczyka nie było tematu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pn lis 06 2017, 18:47 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Dzięki za opinie.
Wymieniłem na nowy, jednak dalej nie wszystko gra;)
Po ok. 15 min. malowania zaczął mi pluć wodą i to konkretnie. Ma odwadniacz na wylocie kompresora, był mocno zaparowany i miał kropelki wody, ale woda w nim "nie stała"... Teoretycznie od tego jest ten odwadniacz, żeby takich sytuacji nie było... Myślicie, że odwadniacz wadliwy, czy po prostu za duża wilgoć w pokoju? (miałem lekko otwarte okno, żeby się wietrzyło).
Dokupiłem dodatkowo jeszcze jeden mały odwadniacz, montowany na końcu wężyka, przed aero. Będą więc 2: jeden na wyjściu kompresora, jeden przed wlotem to aero. Myślicie, że takie rozwiązanie ma sens?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pn lis 06 2017, 18:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7949
Nie, nie ma sensu.
A konkretnie kupowanie taniego, marnego sprzętu nie ma sensu.
Zamiast kupić porządny kompresor i aerograf, kupiłeś jakieś badziewia i ciągle piszesz jakie masz z nimi problemy.
Warto było?
Moim zdaniem nie, bo kto kupuje tanio, ten tak naprawdę kupuje drogo.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pn lis 06 2017, 20:17 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Czy warto? Wiem, że na tanim sprzęcie się nie oszczędzi, ale kupując profesjonalny sprzęt za grubą kasę na początek to trochę jak kupowanie Ferrari do nauki jazdy... poza tym miałem na to ograniczony budŻet, więc kupiłem to, na co po prostu było mnie w danej chwili stać.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pn lis 06 2017, 22:26 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz maja 13 2010, 23:35
Posty: 6100
Lokalizacja: Siechnice/Wrocław
Na wode nic nie poradzisz. Ten kompresor bez zbiornika tak ma. Musisz pamiętać żeby podczas długiego malowania wypsikać wodę na bok zanim pryśnie na model. Polecam zapoznać się z wielokrotnie opisywanym tematem lodówkowca.

_________________
Warsztaty: Spitfire Mk. Vb Su-33 Rafale M F-16D blk 52+ Ferrari California
Moje Portfolio
Mój profil scalemates
karambolismodels


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 0:09 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Dzięki, kurde, nie wiedziałem, że bez zbiornika będzie plucie wodą:(
W teorii drugi filtr przed aero powinien dać trochę większy zapas czasu, zanim woda przeleci do pistoletu, sprawdzę, a nuż będzie różnica...

Btw., prawdopodobnie prędzej czy później będę musiał pomyśleć o domontowaniu jakiegoś zbiornika. Czy moglibyście doradzić jakie rozwiązanie będzie dobre i względnie tanie? Widziałem na YT jakieś próby z butelką po Coca-Coli, ale bez przesady:P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 8:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 06 2012, 20:49
Posty: 1418
Lokalizacja: Otwock
Śmiało możesz domontować starą gaśnicę. Musisz ją tylko porządnie wymyć w środku, najlepiej zabezpieczyć jakąś farbą antykorozyjną w środku. Na początku musisz wspawać jakiś nypel, który umożliwi przyłączenie go do układu kompresora.

_________________
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.

Do góry skakamy bo podoba nam się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 8:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz maja 13 2010, 23:35
Posty: 6100
Lokalizacja: Siechnice/Wrocław
Inwestycja w zbiornik do tego kompresorka to dobry pomysł. W ten sposób krok po kroku zbudujesz sobie lodówkowca ;)

Raz na jakiś czas na allegro pojawia się zestaw zbiornika z reduktorem po demontażu kompresora dentystycznego. Taki zestaw można wyhaczyć za mniej niż 100zł
Obrazek

Polecam poszukać takiego rozwiązania bo małym nakładem środków i czasu mamy fajny kompresorek. Do tego zestawu można podłączyć kompresorek modelarski, a jak dojrzejemy do tego, wymienić modelarski na lodówkowca.

_________________
Warsztaty: Spitfire Mk. Vb Su-33 Rafale M F-16D blk 52+ Ferrari California
Moje Portfolio
Mój profil scalemates
karambolismodels


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 16:58 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Kurczę, niestety teraz nic tam takiego nie ma:-S Widziałem jeszcze model kompresora as 186, który ma od razu butlę i jest tylko niecałą stówkę droższy od modelu, który ja mam. Spróbuję zagadać do sklepu, może mi wymienią za dopłatą.

Natomiast zadam jeszcze jedno pytanie z cyklu super podstawowych: czy możecie mi wyjaśnić, co daje butla poza tym, że:
1) Daje kilkadziesiąt sekund ciszy, zanim załączy się kompresor (hałas mi nie przeszkadza, także to nie jest dla mnie wielki argument)
2) Eliminuje problem plucia wodą
3) Nie ma skoków ciśnienia przy naduszeniu spustu (co mi w sumie nie przeszkadza, bo tą sekundę aż zejdzie do odpowiedniego mogę poczekać i podmuchać samym powietrzem;))


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 17:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz maja 13 2010, 23:35
Posty: 6100
Lokalizacja: Siechnice/Wrocław
vime22 napisał(a):
1) Daje kilkadziesiąt sekund ciszy, zanim załączy się kompresor (hałas mi nie przeszkadza, także to nie jest dla mnie wielki argument)

Butla z kompresora dentystycznego daje na oko 15-30 minut w zależności od malowania, a nie kilkadziesiąt sekund ;)

4) butla dentystyczna (albo samoróbka) jest bardziej rozwojowa w przeciwieństwie do kompresora modelarskiego z butlą, który ciężko potem przerobić na lodówkowca.

5) kompresor modelarski jest mniej wytrwały. Typowy chiński wymaga po ok 2 latach drobnego serwisu w postaci wyczyszczenia tłoka z gumowego pyłu inaczej zaczyna gorzej pracować, zacinać się. Czasem pojawiają się też problemy z przebiciami na uzwojeniu silnika.

_________________
Warsztaty: Spitfire Mk. Vb Su-33 Rafale M F-16D blk 52+ Ferrari California
Moje Portfolio
Mój profil scalemates
karambolismodels


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 18:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7949
vime22 napisał(a):
Kurczę, niestety teraz nic tam takiego nie ma:-S Widziałem jeszcze model kompresora as 186, który ma od razu butlę i jest tylko niecałą stówkę droższy od modelu, który ja mam. Spróbuję zagadać do sklepu, może mi wymienią za dopłatą.


AS-186 to bardzo dobry kompresor, jeśli możesz to bierz go w ciemno, nie będziesz żałować, mimo że to klasyczny chiński no-name.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 18:32 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
@solo: kilka postów temu pisałeś, że kupiłem tani, marny sprzęt, a mam dokładnie to samo co as186, tylko bez butli:D (AS-18-2)
Kwestia tylko tego, czy lepiej szybko wymienić na ten z butlą, czy nie.
Jeżeli butla ma wydłużyć życie kompresora to ok, ale o ciszę mi nie chodzi, mam w nosie, czy będzie chodził podczas malowania czy nie;)
No i ta nieszczęsna woda... to jest moje główne zmartwienie w tym przypadku.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL