Teraz jest Cz lis 23 2017, 5:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 18:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7951
vime22 napisał(a):
@solo: kilka postów temu pisałeś, że kupiłem tani, marny sprzęt, a mam dokładnie to samo co as186, tylko bez butli:D (AS-18-2)


Nie, nie masz takiego samego jak AS-186, właśnie dlatego że nie masz butli.
Kompresor bez butli zasadniczo nie ma sensu do prac z aerografem, o czym pisał wyżej karambolis8.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn maja 01 2017, 12:04
Posty: 290
vime22 napisał(a):
@
No i ta nieszczęsna woda... to jest moje główne zmartwienie w tym przypadku.

vime22 napisał(a):
Po ok. 15 min. malowania zaczął mi pluć wodą i to konkretnie. Ma odwadniacz na wylocie kompresora, był mocno zaparowany i miał kropelki wody, ale woda w nim "nie stała"... Teoretycznie od tego jest ten odwadniacz, żeby takich sytuacji nie było... Myślicie, że odwadniacz wadliwy, czy po prostu za duża wilgoć w pokoju? (miałem lekko otwarte okno, żeby się wietrzyło).


Słowo klucz: Kondensacja pary wodnej. Temperatura i wilgotność powietrza.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 21:36 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 06 2012, 20:49
Posty: 1424
Lokalizacja: Otwock
Solo napisał(a):
vime22 napisał(a):
@solo: kilka postów temu pisałeś, że kupiłem tani, marny sprzęt, a mam dokładnie to samo co as186, tylko bez butli:D (AS-18-2)


Nie, nie masz takiego samego jak AS-186, właśnie dlatego że nie masz butli.
Kompresor bez butli zasadniczo nie ma sensu do prac z aerografem, o czym pisał wyżej karambolis8.


Wybrnąłeś? :haha:

_________________
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.

Do góry skakamy bo podoba nam się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 22:45 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
O ile dobrze zrozumiałem, to kolega karambolis8 napisał tylko, że takie problemy z wodą są charakterystyczne dla kompresorów bez butli i trzeba uważać:P
Ale ok, nie łapmy się za słówka.

Natomiast nie do końca rozumiem, czemu kompresor bez butli nie ma sensu do prac z aerografem. Jeśli uda się wyeliminować problem wody, to malowało się nim całkiem przyjemnie:P Masz rację: jeżeli mam się modlić, żeby podczas malowania nie rzygał wodą, to rzeczywiście taki setup nie ma najmniejszego sensu i to jest argument, ale może można ten problem załatwić jakoś inaczej. Czytałem gdzieś, że niektórzy dawali właśnie odwadniacz zaraz przed aero i to dawało większy margines bezpieczeństwa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 22:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7951
vime22 napisał(a):
Natomiast nie do końca rozumiem, czemu kompresor bez butli nie ma sensu do prac z aerografem.


Butla daje stałe ciśnienie na wyjściu, co jest dość istotne, powiedziałbym delikatnie.
Woda zbiera się w zbiorniku, nie zetknąłem się z przypadkiem (przez 2 lata używania) żeby AS-186 pluł wodą (choć niestety trzeba wodę spuszczać że zbiornika co jakiś czas).
Dodatkowo kompresor włącza się raz na jakiś czas, a nie pracuje non-stop.

Słuchaj, chciałeś tutaj rad, to je dostajesz, skoro uważasz że wiesz lepiej to nie pytaj tylko rób jak uważasz.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 23:38 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Nie, nie zrozum mnie źle: nie podważam Twojej opinii, chciałem po prostu, żeby ktoś mi wytłumaczył co i jak. Rozumiem. Dzięki, postaram się wymienić na model z butlą, jeśli się uda. A jak nie, to będę kombinował ze zrobieniem samemu, ale tu za ledwo 100 ziko więcej miałbym temat z głowy bez grzebania..


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Wt lis 07 2017, 23:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7951
Bez dwóch zdań wymiana tego co masz na AS-186 będzie najlepszym rozwiązaniem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: So lis 11 2017, 20:55 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
Ok, wymieniłem na as186 Fengdy;)

I mam od razu pytanko: działa to trochę dziwnie, bo gdy napełni się do maxa i zacznę psikać (22 psi), mam powiedzmy jakieś 20 sekund czasu, zanim kompresor się załączy. Jeśli psikam cały czas, kompresor cały czas ładuje (tak jakby nie mógł "wyprzedzić" tempa schodzącego powietrza i naładować, po czym poczekać, aż znowu spadnie). Innymi słowy: kompresor chodzi cały czas podczas malowania, tak samo jak kompresor bez butli. Czy to normalne, czy wadliwy egzemplarz? Myślałem, że jak maluję, dopełni butlę i przez kolejne 20 sekund będzie cisza. Wychodzi na to, że gdy maluję, musiałbym przestać na chwilę, poczekać, aż dopełni spokojnie butlę do maxa i dopiero wtedy będę miał 20 kolejnych sekund buforu. Do tego naprawdę mocno się nagrzewa. Chłodniejszy był bez butli, bo gdy puszczałem spust, zatrzymywał się i odpoczywał, a ten jak puszczę na chwilę spust ładuje dalej, aż napełni butlę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: So lis 11 2017, 23:08 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 06 2012, 20:49
Posty: 1424
Lokalizacja: Otwock
No ale czego Ty oczekujesz? Nie nagniesz fizyki...

_________________
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.

Do góry skakamy bo podoba nam się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: So lis 11 2017, 23:17 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 30 2012, 17:02
Posty: 319
Te kompresory nie są aż tak wydajne. Jeżeli nie masz jakiś nieszczelności, to pracuje on normalnie. Jak będziesz malował przy 10psi, to będzie się wyłączał.

Ps- nie rozpowszechnianie mitu jakoby te kompresory bez butli nie mogły podawać stałego ciśnienia. Nawet przy aero z dyszą 0.5mm ciśnienie jest stabilne.

Dziwne, że aero pluł ci wodą. Ja mam dwa filtry, na obu końcach węża i filtr przy aero jest zawsze suchy. Co innego ten od strony aero który sporo w sobie zbiera.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: So lis 11 2017, 23:25 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7951
Trochę to dziwne, bo mój, z tego co pamiętam, to przy normalnej pracy włączał się co 2-3 minuty, chyba nigdy nie było tak żeby pracował non-stop.
A nagrzewanie się jest niepokojące, bo jednak nie powinien zbytnio tego robić.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: So lis 11 2017, 23:27 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 23 2008, 10:22
Posty: 708
Lokalizacja: Elbląg
Vime22 - kup taki kompresor http://allegro.pl/sprezarka-kompresor-olejowy-3-8km-24l-zestaw-6el-i6875908025.html - jedno ładowanie i sporo malowania :)

_________________
STAR TEXAN


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: So lis 11 2017, 23:50 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
@ Solo: dzięki, no ja jak psikam cały czas, to kompresor chodzi cały czas.... dopiero jak dam mu odpocząć to ładuje do maxa i się wyłącza. Wtedy znowu 20 sekund ciszy i zaczyna pracę na nowo. Grzeje się 3x bardziej, niż AS18 bez butli.
Generalnie, póki co nie widzę żadnej różnicy między tym, a modelem bez butli. Hałasują tak samo, pracują tak samo. Przy 22 psi ciśnienie jest stabilne w obu, nie ma spadków na wyjściu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt lis 17 2017, 16:46 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 70
@ Solo:

czy przy odrobinie czasu mógłbyś mi proszę potwierdzić, czy Twój as186 też pracuje "bez przerwy" gdy używasz ciśnienia ok 22psi?
U mnie jak już się załączy silnik i maluję cały czas przez kilka minut, kompresor chodzi non stop:-S A na moje powinien dobić zbiornik i dać kolejne parenaście sekund ciszy. Wyłącza się dopiero wtedy gdy puszczę spust i odczekam, aż wtedy się napełni...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt lis 17 2017, 16:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7951
Nie, u mnie raczej nigdy nie chodził non stop, było to raczej kilkadziesiąt sekund pracy bez pompowania, a potem powiedzmy 2 minuty pracy i znowu przerwa.
Ale sprawdzę jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL