Teraz jest Śr kwi 25 2018, 3:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 16:31 
Offline

Dołączył(a): Śr paź 22 2014, 19:33
Posty: 105
Nie wolno powodować cofania powietrza do zbiornika z farbą !
Farbki miesza się na zewnątrz i wlewa do zbiornika . Przepłukiwanie zawsze tak jak malowanie .
Czyści się natychmiast . Jeśli coś przeszkodzi to rozebrać i czyścić dokladnie wacikami .

Pozdrawiam Hello
P.S. Nie mogę zacytować ale na 99% chyba Fine Art kiedyś udzielił na ten temat takze uwagę dotycząca tej praktyki .

_________________
Muchi nie wlatujo .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 16:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 30 2017, 20:15
Posty: 37
Lokalizacja: W-wa, CK
Tja....A jak już nie ma bulgotania, za to farba nie leci?
Gdybym się zdecydował na zakup innego aero, to co powiecie o tym?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=7239517312

_________________
Feci quod potui faciant meliora potentes.

Warsztat: Fw 190 A-8/R-11


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 16:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8588
tlb napisał(a):
Gdybym się zdecydował na zakup innego aero, to co powiecie o tym?
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=7239517312


Ultra to bardzo dobry aerograf jak za te pieniądze, ale u dystrybutora (fine-art.com.pl) kupisz go taniej, poniżej 300 zł.

patrykvel napisał(a):
Spójrz jeszcze raz na schemat aero. Jeżeli palcem zatkana ujście aero, to jedyną drogą dla powietrza będzie właśnie przez dyszę z iglicą. Dyszy w której jest iglica nie zatykasz, bo byś musiał sobie iglicę wbić w palec.


Toteż przyznałem, że chyba źle na to patrzyłem, wydawało mi się że zatykam wylot dyszy, ale chyba jednak nie, dlatego powietrze miało gdzie wracać do zbiorniczka.

patrykvel napisał(a):
Dodatkoo mowa tutaj o ciśnieniu w porywach 2 barach.


Gdybym robił back flowa na 2 barach, to chyba całą zawartość zbiorniczka miałbym na twarzy.
Ja to robię bardzo delikatnie, nigdy na w pełni otwartym spuście.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 16:47 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 30 2012, 17:02
Posty: 390
Ostatnio była zagorzała dyskusja na temat arerografów w tej cenie. Ja bym wolał procona z japonii.

Hello, jak pan ze sklepu powie, że aerografu nie myjemy mocnymi rozpuszczalnikami to też będziesz tak powtarzał? Ja rozumiem, że nie każdy zna zasadę działania oraz ogólny zamysł technologii użytej w aero, ale powtarzanie jakiś dziwnych rytuałów w kwestii obsługi aero których sami do końca nie rozumiemy jest dziwne. To tak jakby jeżdzić autem i zmieniać biegi tylko w kolejności od 1 do 6 bez omijania pozostałych, bo inaczej coś może się złego stać.


Ostatnio edytowano Pt kwi 13 2018, 16:53 przez patrykvel, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 16:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8588
Pan z Fine-Art mówił mi, żeby nie myć aerografu acetonem, a ja i tak myję, taki ze mnie rebeliant.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 16:51 
Offline

Dołączył(a): Śr wrz 20 2017, 10:18
Posty: 57
Cytuj:
Nie wolno powodować cofania powietrza do zbiornika z farbą !
Farbki miesza się na zewnątrz i wlewa do zbiornika . Przepłukiwanie zawsze tak jak malowanie .


Nie można powodować cofania bo? Nic to nie szkodzi większości aerografów, wręcz przeciwnie. Konstrukcja typowego aerografu jest taka, że nie ma prawa stać się nic złego (poza ochlapaniem się farbą).

Pozdrawiam
Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 17:20 
Offline

Dołączył(a): Śr paź 22 2014, 19:33
Posty: 105
krzy65siek napisał(a):
Cytuj:
Nie wolno powodować cofania powietrza do zbiornika z farbą !
Farbki miesza się na zewnątrz i wlewa do zbiornika . Przepłukiwanie zawsze tak jak malowanie .


Nie można powodować cofania bo? Nic to nie szkodzi większości aerografów, wręcz przeciwnie. Konstrukcja typowego aerografu jest taka, że nie ma prawa stać się nic złego (poza ochlapaniem się farbą).

Pozdrawiam
Krzysiek


1: przed cofnięciem iglicy w kanale jest już farbą , po cofnięciu i otwarciu powietrza " malujesz " pięknie kanał dolotowy farby pomiędzy zbiornikiem i wylotem farby z aero - czyli zatykasz ;
początkujący " lakiernik "rozrobi , rozcienczy w zamalej proporcji i kasza albo glut gotowy.
2: co do porad to sam guru SF ( wielki sarkazm ) tak robił ale on rozcieńczal tak jak powinno się rozcieńczać czyli wieksza zdecydowanie część rozpuszczalnika , do tego może i retarder - efekt zatkania nie musi wystąpić;
3: jak coś nie gra to farbą może wylecieć z kanału farby do dołu czyli w kierunku kanałów powietrza , przy bulgotaniu " malujemy" pięknie kanał powietrza ; o tym pisał właśnie Pan z Fine Artu ( albo z innej firmy sprzedającej aerografy ).
4: moje doświadczenie - też czytałem forum , też zatykalem paluchem , też nie mogłem malować ; jak wyczyściłem dokładnie aero i przestałem cofać powietrze problem odleciał w niebyt .
5: rzadka farba nie zatyka .

Edit :
Hej Patrykvel :D
..., jak pan ze sklepu powie, że aerografu nie myjemy mocnymi rozpuszczalnikami to też będziesz tak powtarzał?

Tego nie będę powtarzał bo mam taki rozpuszczalnik od lakiernika samochodowego. Te farbkowe są za słabe i za drogie żeby sobie dmuchać w powietrze .

Pozdrawiam Hello

_________________
Muchi nie wlatujo .


Ostatnio edytowano N kwi 15 2018, 12:13 przez Hello, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 06 2012, 20:49
Posty: 1557
Lokalizacja: Otwock
Hello, a co wytworzy ciśnienie w farbie żeby pokonała ciśnienie z kompresora i wtargnęła do kanału powietrznego?

_________________
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.

Do góry skakamy bo podoba nam się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:18 
Offline

Dołączył(a): Śr paź 22 2014, 19:33
Posty: 105
Tego nie wiem ale jeżeli ktoś początkujący w pracy z aerografem najpierw puści farbę przed otwarciem powietrza to żadne ciśnienie już nie jest potrzebne .
Farba już zacieknie do kanału powietrznego albo zapaskudzi ostatnie ( u mnie ) trzy otworki wokół dyszy .
Do tego palec i robimy bulgot . Reszta to podejrzewam źle rozmieszane farby i dodatkowo nie wyczyszczona dysza.
Gdyby gdybać to wystarczy jeszcze potem aero zamaczać bo nie działa i dodatkowo zacznie opornie chodzić spust.
Kolega ,którego jest temat ma taki sam problem jaki ja miałem . Na dodatek jeszcze używa humbroli i revelii . Ja wtedy tez - kiedy zaczynałem z aero . Różnica jedynie w aerografie..

Pozdrawiam Hello

_________________
Muchi nie wlatujo .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:29 
Offline

Dołączył(a): Śr wrz 20 2017, 10:18
Posty: 57
Cytuj:
Tego nie wiem ale jeżeli ktoś początkujący w pracy z aerografem najpierw puści farbę przed otwarciem powietrza to żadne ciśnienie już nie jest potrzebne .Farba już zacieknie do kanału powietrznego albo zapaskudzi ostatnie ( u mnie ) trzy otworki wokół dyszy .


Mam dziwne wrażenie, że niezależnie od tego jak bardzo zatka się dyszę to nie jest fizycznie możliwe, żeby farba wleciała pod prąd do kanału powietrznego. Mogłaby się tam znaleźć tylko wtedy gdyby ktoś zalał dyszę, odłączył powietrze i postawił aerograf pionowo. Na pewno nie od blowbacku.

Pozdrawiam
Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8588
W ogóle zna ktoś kogoś kto by zatkał sobie kanał powietrza w aerku?

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lis 06 2012, 20:49
Posty: 1557
Lokalizacja: Otwock
Hello zna. Teoretycznie.

_________________
Nie mam niczego. Poza tym mam wszystko.

Do góry skakamy bo podoba nam się!


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:49 
Offline

Dołączył(a): Pn sty 30 2017, 14:31
Posty: 320
Lokalizacja: Dublin/IRL
Tak, to może się zdarzyć, ale to naprawdę wyjątkowa sytuacja.

_________________
Klasa 1 - samoloty i śmigłowce
ObrazekHs 123B-1, A. Galland zwiedza Polskę


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:54 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 30 2017, 20:15
Posty: 37
Lokalizacja: W-wa, CK
Hello napisał(a):
(...)
Kolega ,którego jest temat ma taki sam problem jaki ja miałem . Na dodatek jeszcze używa humbroli i revelii . Ja wtedy tez - kiedy zaczynałem z aero . Różnica jedynie w aerografie..

Pozdrawiam Hello


Czyli co powinienem zrobić, obecny aero spisać na straty, dokonać zakupu nowego i zmienić farby?
Aha, dwie godziny temu za bardzo przykręciłem dyszę w konsekwencji urwałem gwint w dyszy... :roll:

_________________
Feci quod potui faciant meliora potentes.

Warsztat: Fw 190 A-8/R-11


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z aerografem
PostNapisane: Pt kwi 13 2018, 19:55 
Offline

Dołączył(a): Pn sty 30 2017, 14:31
Posty: 320
Lokalizacja: Dublin/IRL
Brawo! :-D

_________________
Klasa 1 - samoloty i śmigłowce
ObrazekHs 123B-1, A. Galland zwiedza Polskę


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL