Teraz jest Pt paź 19 2018, 14:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 11:07 
Offline

Dołączył(a): So mar 28 2009, 14:54
Posty: 658
Lokalizacja: net
Dobrze piszesz Miro :piwo: :piwo: :piwo:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 16:59 
Offline

Dołączył(a): Cz sty 26 2006, 1:43
Posty: 4
Jeżeli najważniejszym kryterium jest dla Ciebie poziom hałasu, to może rozważ zasilanie aerografu z butli. Od razu zaznaczam że nie chodzi o gotowe pojemniki z e sprężonym powietrzem. Przejrzyj raczej strony anglojęzyczne, u nas jest to mało popularne rozwiązanie. Najtańsze to butle do akwarium. Lepsze i bardziej ekonomiczne to np. 8 kg butle do kupienia na allegro lub w lokalnym sklepie spawalniczym, lub punkcie z gazami technicznymi. Kupujesz raz i nie masz problemu z awariami, hałasem, zaolejeniem, wilgocią w powietrzu. Wystarcza na długo. Pamiętaj tylko, że butla musi mieć legalizację niezależnie od tego co opowiada Ci sprzedający.
Proszę tylko nie rozpoczynajmy dyskusji o wyższości jednych świąt nad drugimi. Podaję temat do rozważenia przez pytającego. Oczywiście ekonomika tego zależy od tego czy punkt do nabicia butli masz po drodze z pracy, czy w sąsiednim mieście ? W jakiej skali pracujesz ? Ile modeli wykonujesz itp.do samodzielnego przeanalizowania. Często stosuje się małą butlę jako rezerwę. Malujesz w piątek wieczorem, a tu psss-koniec. Podłączasz rezerwę lub kompresor. W poniedziałek nabijasz i znowu masz tygodnie pracy nie budząc Dziecka.
Pozdrawiam.
Ps. Wcięło mi poprzedni post. Jeżeli pojawią się dwa podobne to sorry.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 17:03 
Offline

Dołączył(a): Śr wrz 20 2017, 10:18
Posty: 108
Ja tam kupiłem swojego Euro-teca 20A rok temu za 300 zł na olx. I jestem bardzo zadowolony. Jedyny hałas jaki słychać, to zawór bezpieczeństwa od czasu do czasu.

trzeba moim zdaniem szukać okazji, kilka takich olejaków widziałem.

Pozdrawiam
Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 19:35 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr cze 18 2008, 3:39
Posty: 1613
Lokalizacja: Maciejowice ale nie te kościuszkowskie.
ledak napisał(a):
Jeżeli najważniejszym kryterium jest dla Ciebie poziom hałasu, to może rozważ zasilanie aerografu z butli. Od razu zaznaczam że nie chodzi o gotowe pojemniki z e sprężonym powietrzem. Przejrzyj raczej strony anglojęzyczne, u nas jest to mało popularne rozwiązanie. Najtańsze to butle do akwarium. Lepsze i bardziej ekonomiczne to np. 8 kg butle do kupienia na allegro lub w lokalnym sklepie spawalniczym, lub punkcie z gazami technicznymi. Kupujesz raz i nie masz problemu z awariami, hałasem, zaolejeniem, wilgocią w powietrzu. Wystarcza na długo. Pamiętaj tylko, że butla musi mieć legalizację niezależnie od tego co opowiada Ci sprzedający.
Proszę tylko nie rozpoczynajmy dyskusji o wyższości jednych świąt nad drugimi. Podaję temat do rozważenia przez pytającego. Oczywiście ekonomika tego zależy od tego czy punkt do nabicia butli masz po drodze z pracy, czy w sąsiednim mieście ? W jakiej skali pracujesz ? Ile modeli wykonujesz itp.do samodzielnego przeanalizowania. Często stosuje się małą butlę jako rezerwę. Malujesz w piątek wieczorem, a tu psss-koniec. Podłączasz rezerwę lub kompresor. W poniedziałek nabijasz i znowu masz tygodnie pracy nie budząc Dziecka.
Pozdrawiam.
Ps. Wcięło mi poprzedni post. Jeżeli pojawią się dwa podobne to sorry.

Ja od lat kilu, praktycznie od początku modelarstwa i aerografu stosuję butle CO2. Za butlę kiedyś dałem 80zł a nabijam 6kg dwutlenku węgla za 25zł. Jak często? zależy czy przypadkiem nie zapomnę zakręcić. Jak wszystko jest ok, to kilka modeli 1:35/1:32 wymaluję z podstawkami.
Miało to być rozwiązanie tymczasowe do czasu zbudowania lodówkowca - bo wszystkie, no prawie wszystkie częsci mam. Komprasor, filtry, reduktor, presostat itp - brak tylko małego zbiornika wyrównawczego.

_________________
Moje warszaty i galerie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 20:15 
Online
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 03 2017, 11:36
Posty: 710
Przemek Przybulewski napisał(a):
...brak tylko małego zbiornika wyrównawczego.

Za który może robić butla, której używasz... :)

_________________
Obrazek
Warsztat: F4U-1A Corsair 1:48
Galeria: B-25J Mitchell 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 21:07 
Offline

Dołączył(a): Śr paź 22 2014, 19:33
Posty: 209
I jeszcze wodę z bąbelkami można zrobić by orzeźwić swój umysł i ciało :szampan1: :szampan1: , gdy energii za mało .

Hello

_________________
Muchi nie wlatujo .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 21:47 
Offline

Dołączył(a): Cz sty 01 2009, 21:01
Posty: 942
Lokalizacja: Elbląg- PL/ Birmingham- UK
Solo napisał(a):
KRL, ja rozumiem że chcesz się pochwalić sprzętem, ale 25 kg kompresor z 15 litrowym zbiornikiem do modelarstwa... No ok, pewnie można sobie i dom dogrzać przy okazji. :)
Ale nie sądzę żeby to była dobra porada


Solo to nie chodzi o zasobnosc portfela KLR robi generalnie 1/32 czy 1/200 i maluje przy tym sporo wiec duza bula/kompresor jest mu potrzebny. Ja sam mam pochodna as-186 z butla i podczas malowania dosc mocno sie grzeje a maluje 1/35 lub 1/48 wiec sam zastanawialem sie nad czyms wiekszym i nie dlatego ze mnie stac czy nie tylko dla komfortu pracy.

_________________
Warsztat: Tygrys 1 1:35 RMF 141 50% DKM Bismarck 1:350 Tamiya 30% Tamiya Spitfire Mk.I 1/48 P9386 QV-K 19 Sqn. 85%
Galeria: Challenger 1 mk.3


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 22:19 
Offline

Dołączył(a): So mar 07 2015, 16:55
Posty: 3056
Ale kulą w płot solonez...

Akurat KRL niczym się nie chwali za to Ty jesteś modelłorkowym trendsetterem od kiedy pamiętam :haha:

_________________
Pełne warsztaty modeli na zakazanym forum gdzie brak śmiesznej cenzury.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 22:36 
Offline

Dołączył(a): Śr paź 22 2014, 19:33
Posty: 209
KRL napisał(a):
Jeżeli szukasz kompresora bardzo cichego polecam Iwatę ....


Zgadzam się , że Iwata jest cicha . Wydaje niski , nie denerwujący dźwięk .
Przede wszystkim ma wszystko co potrzeba . A że kosztuje - a modele ile kosztują ? A aparat do robienia zdjęć modeli ile kosztuje ?
Ktoś rzeźbi z drewna dodatki albo za darmo ma dodatkowe kalki ?
Jeśli się decydujemy na aerograf to i na porządną " pompkę " musi być trochę kasy .
Absolutnie nie neguję jak ktoś sobie poradzi z lodowkowcem czy innym sprzętem własnej roboty .
Ja nie miałem pomysłu na coś tańszego i zaufania do samorobek więc kupiłem i spokój .
Szczerze polecam Iwate , tak jak KRL napisał .

Pozdrawiam Hello

_________________
Muchi nie wlatujo .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 22:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 9146
Przede wszystkim autor nie określił pułapu cenowego.
Dostał jednak mnóstwo propozycji od kwot groszowych aż do drogiego sprzętu więc niech wybiera.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 23:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 27 2016, 10:07
Posty: 600
Bardziej bym się skłanaił ku kupieniu czegoś "firmowego" niż składanie samemu lub zlecanie komuś z OLX zrobienie lodówkowca. Patrzyłem na Iwaty, bo słyszałem, że aero mają z najwyższej półki.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 23:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 9146
Jeśli Cię stać to się nie zastanawiaj.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 23:46 
Offline

Dołączył(a): So cze 05 2010, 16:02
Posty: 10
Lokalizacja: Trójmiasto
Te wszystkie kompresory poniżej to są "lodówkowce":

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: So paź 06 2018, 23:49 
Offline

Dołączył(a): Śr paź 22 2014, 19:33
Posty: 209
Bardzo dobrze napisałes słowo - " firmowego" . Przecież lodowkowiec Pana Henka też jest firmowy :) , firmy Pan Heniek .
Iwaty mają swoją cenę nie bez powodu . Gdyby były niesolidnie zrobione , cena byłaby inna . Czy jest za wysoka czy w sam raz to zależy od miejsca na świecie gdzie żyjesz i zarabiasz.
Po drugie gdyby Ci się znudziło modelarstwo , nie będzie problemem sprzedanie takiego sprzętu .
Odradzam tylko kupno sprężarki z USA . Mają inne "prądy" i mogą Ci przysłać nie pasująca do naszego "prądu".
No i jest cicha , przynajmniej ja o cichszej nic nie wiem. Swego czasu malowałem w sypialni i jakoś żona nawet nie wiedziała , że coś grzebie po nocach.
Hello

_________________
Muchi nie wlatujo .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Cichy kompresor
PostNapisane: N paź 07 2018, 17:29 
Offline

Dołączył(a): So cze 05 2010, 16:02
Posty: 10
Lokalizacja: Trójmiasto
A ten HTC 20A to też nie ma przypadkiem pod blachą agregatu lodówkowego?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL