Dumo Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Witam serdecznie, przedstawiam swój ostatni projekt mojego wymarzonego tygryska na transportówkach. Produkty wykorzystane: model dragon, lufa rbmodel, gąsienice friulmodel. Skala oczywiście 1:35. Dziękuję i pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Jest całkiem fajny gdyby nie "131" i ten "smaczek" w postaci braku kapsli wlewowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Bardzo ładny, tylko cały efekt psuje ten plastelinowy czopek na przedniej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Malowanie ładne, tylko ten numer się świeci jak psu wiesz co. Trzeba go było jakoś zgasić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 tylko ten numer się świeci jak psu wiesz co. Trzeba go było jakoś zgasić. ??? Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Wyszlo nienajgorzej jak na sf . Jak juz wspomniano kapsli do wlewow brak i brakuje ci rury dolotu powietrza do filtra. Podoba mi sie brudzenie nie jest przesadzone jak to przyjelo sie w pancerce zeby poobijac u wymazac blotem. Swoja droga nie wydaje mi sie zeby az tak mocno zdazyly sie pojazdy poobijac podczas eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Pomijając kwestie merytoryczne modelik podoba mi się. Fajny grunt na podstawce także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Technicznie ładnie, stonowany, wszystko z umiarem - podoba się! Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Podglądałem cały warsztat tego pojazdu - no wtedy pod tytułem - "Tiger I Initial DAK 142 s.Pz.Abt. 501 Dragon 1:35" Była szansa na pojazd z serii - I N I T I A L - Teraz jest galeria - pod tytułem - "Tiger I Initial DAK 131 s.Pz.Abt. 504". Jaki to - INITIAL - wyprodukowany w lutym 1943 roku? Niestety tytuł galerii - typowy SF („science fiction”) Teraz różnice prawdziwego No.131 z 504 Batalionu, a modelem No.131 z tej galerii. Parę tylko bo zdjęć do porównania tego pojazdu jest sporo. Na modelu brak : - osłon wydechów, - daszków nad wydechami, - uchwytu na przednim pancerzu, - uchwytów i łopaty na przednim pancerzu, - rury od filtrów ... itd, itd. Teraz oznaczenie - brak krzyży https://farm4.staticflickr.com/3954/14929952174_a6f22da61d_b.jpg - a sam No.131 - powinien być - ledwo widoczny : http://img-fotki.yandex.ru/get/6809/41501079.fe/0_cfea6_64b4ea49_orig.jpg I na koniec samo malowanie pojazdu, a dokładnie kolory. Od końca marca 1942 pojazdy do Afryki malowane fabrycznie kolorami RAL 8020 jako bazowy i RAL 7027 (H.M. 1942, Nr.315). http://www.cartula.ro/forum/uploads/monthly_05_2012/post-361-0-31314000-1337016851_thumb.jpg Kłopoty z farbami były w jednostkach na Czarnym Lądzie, na początku 1941 roku - i wiąże się to z pojazdami malowanymi jeszcze kolorem RAL 7021. Później na front Afrykański trafiały już fabrycznie pomalowane wozy w pustynne kolory. Wątek malowania i kilka cytatów autora warsztatu: ... mam kilu znajomych siedzących w temacie tygrysów, wysłuchałem ich złączyłem wątki i wyszły mi takie kolorki ... można malować jak się chce, jedni mówią że powinien być zielony, inni że piaskowy no i podobno miał kamuflaż. postanowiłem zrobić kamo bo sama zieleń była nudna. ... mam kilku znawców tematu którzy mnie prowadzili z malowaniem i tak ma być chociaż co do samych kolorów zdania także były podzielone. Nigdy nie będziemy wiedzieli jak wyglądał na prawdę. ... chciałem troszkę więcej kolorków nadać, niezbyt to historyczne ale jakoś nigdy nie przywiązywałem wagi do tego Tak jak seb napisał, bardziej styl niż historyczna poprawność. Tego myślę że nie trzeba komentować. Tygrys No.131 - jeszcze przed renowacją - http://i49.servimg.com/u/f49/12/39/50/46/bovtig10.jpg Niech Ci "znawcy" popatrzą na film od czwartej sekundy. Niestety nie tylko tytuł SF, ale też brakuje sporo detali pojazdu czyli - SF, i malowanie SF. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Podglądałem cały warsztat tego pojazdu - no wtedy pod tytułem - "Tiger I Initial DAK 142 s.Pz.Abt. 501 Dragon 1:35"... To już było stwierdzone w warsztacie, że Dumo namieszał i zrobił model po swojemu czyli na sztuke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 2 Maja 2017 Share Napisano 2 Maja 2017 Tak Masz rację - w dziale warsztatowym. W dziale "Galerie" rzadko kiedy komentuje i oceniam, bo jest już pozamiatane. Lecz kolega "Dumo" tak namieszał tymi "znawcami" że ktoś w to mógł uwierzyć i robić swoje Tygrysy - zielone. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Niezależnie od wszystkiego ładny model, podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Maja 2017 Share Napisano 3 Maja 2017 Czołem! Piękny model, taki w twoim stylu! Podoba mi się. Jedynie co mi nie pasuje, to ten kondom (słowo "czopek" już ktoś użył) na płycie czołowej. No i te otwarte wlewy paliwa bez korków! Jaki był twój zamysł zostawiając to w taki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2017 Modulacja kolorów bardzo ciekawie wygląda. Model mi się podoba, lecz do całości brakuje krzyży po obu stronach pancerza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 4 Maja 2017 Share Napisano 4 Maja 2017 Mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Świetny! Spróbuję takiego w 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Korki pewnie zaginęły w ferworze prac . Mnie model się podoba, poza wspomnianym pokrowcem na km - zupełni nienaturalny, jakby ulepiony przez dziecko. Taki pokrowiec łatwo zrobić jak plandekę (chusteczka + wikol). Ale poza pokrowcem model fajnie pomalowany. Merytorykę pomijam. W Bovington ten czołg pomalowany zupełnie inaczej, ale też nie ma pewności czy tak było oryginalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Maja 2017 Share Napisano 5 Maja 2017 Mnie model się podoba, poza wspomnianym pokrowcem na km - zupełni nienaturalny, jakby ulepiony przez dziecko. Ciekawe, ja użyłem w jednym z Tygrysów tej samej części i nikt nie zwrócił uwagi na to. Może to kwestia malowania ? W Bovington ten czołg pomalowany zupełnie inaczej, ale też nie ma pewności czy tak było oryginalnie. Ale o wiele bliżej oryginałowi. Gdyby nie te nieszczęsne "131" i tytuł galerii to Dumo miałbyś spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 6 Maja 2017 Share Napisano 6 Maja 2017 Ciekawe, ja użyłem w jednym z Tygrysów tej samej części i nikt nie zwrócił uwagi na to. Może to kwestia malowania ? Może nikt nie ogląda twoich galerii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 16 Maja 2017 Autor Share Napisano 16 Maja 2017 Klasa a dziękuję Jest całkiem fajny gdyby nie "131" i ten "smaczek" w postaci braku kapsli wlewowych. No jak to ja musi być jakiś smaczek Bardzo ładny, tylko cały efekt psuje ten plastelinowy czopek na przedniej płycie. Myślałem że to zda egzamin, trzeba było jednak wstawić km no ale cóż zrobie tak przy następnym Malowanie ładne, tylko ten numer się świeci jak psu wiesz co. Trzeba go było jakoś zgasić. Poszły na tą kalke wasze płukanki filtry, już nic więcej nie mogłem poradzić Wyszlo nienajgorzej jak na sf .Jak juz wspomniano kapsli do wlewow brak i brakuje ci rury dolotu powietrza do filtra. Podoba mi sie brudzenie nie jest przesadzone jak to przyjelo sie w pancerce zeby poobijac u wymazac blotem. Swoja droga nie wydaje mi sie zeby az tak mocno zdazyly sie pojazdy poobijac podczas eksploatacji Nawet sobie nie wyobrażasz jaką miałem ochote go przetyrać, omłotkowac i upierdzielić ale jakimś cudem się powstrzymałem Pomijając kwestie merytoryczne modelik podoba mi się. Fajny grunt na podstawce także. Technicznie ładnie, stonowany, wszystko z umiarem - podoba się! Gratuluję. Dzięki wielkie!! Czołem! Piękny model, taki w twoim stylu! Podoba mi się. Jedynie co mi nie pasuje, to ten kondom (słowo "czopek" już ktoś użył) na płycie czołowej. No i te otwarte wlewy paliwa bez korków! Jaki był twój zamysł zostawiając to w taki sposób? O kondomie już wyżej napisałem, co do korków miałem dodac jeszcze beczki z paliwem i wodą oraz figurkę imitującą tankowanie ale mi się ten pomysł odwidział. Modulacja kolorów bardzo ciekawie wygląda. Model mi się podoba, lecz do całości brakuje krzyży po obu stronach pancerza. Krzyże jeszcze nie domalowane po przypłynięciu na miejsce Mnie się podoba Świetny! Spróbuję takiego w 48. Dzięki i dzięki jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi