Teraz jest Cz lis 23 2017, 18:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 18:31 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 71
Witajcie,

mam pytanko: kupiłem dzisiaj swój pierwszy kompresor z aerografem. Model kompresora AS-18-2K.
Włączyłem go, przedmuchałem, po czym po chwili zauważyłem coś dziwnego w zbiorniczku: mocny zaciek z jakiejś cieczy, koloru zielonkawego:(
Czy to może być jakaś wada kompresora / wyciek? Czy lepiej go zwrócić i wziąć nowy?
Czy ten zbiorniczek można odkręcić i po prostu to wyczyścić, czy radzilibyście jednak pozbyć się go (bo być może jest nieszczelny) i wziąć nowy egzemplarz?

Zdjęcia:
https://cl.ly/1d2w0q1D3O2o
https://cl.ly/4524162o470S
https://cl.ly/2L1H1D2G1x1Z


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 19:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz maja 15 2014, 21:51
Posty: 177
Chodzi Ci o zbiornik kompresora? Jeśli tak, to nie wiem jakim cudem możesz widzieć zaciek wewnątrz. A może o zbiornik odwadniacza? Jeśli chodzi Ci o ten, to jest to zbierająca się wilgoć (prawidłowo). Obserwuj jednak sytuację, nie powinno jej być zbyt wiele. Jak mocno przybywa płynu reklamuj od razu, bo znaczy to, że przedmuchy ze skrzyni korbowej są syte.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 19:11 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 71
Dzięki, ale to nie jest wilgoć. To jakby zaschnięty smar albo klej jakiś... chyba wymienię go, bo podejrzane to jest:-S


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 19:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lut 23 2016, 10:50
Posty: 711
Lokalizacja: Trójmiasto
Ja w zbiorniku odwadniacza miałem opiłki metalu, więc można tam jak widać znaleźć różne ciała "obce" ;)

_________________
Napisane z mojego laptopa

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce
Obrazek„Jesień w kolorze khaki” – PZL 23A Karaś
ObrazekMitsubishi A6M2B Zero


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn maja 01 2017, 12:04
Posty: 290
vime22 napisał(a):
Dzięki, ale to nie jest wilgoć. To jakby zaschnięty smar albo klej jakiś... chyba wymienię go, bo podejrzane to jest:-S

Dopuść do siebie myśl, że takie sprzęty są konserwowane fabrycznie.
Załącz go na 10-15 minut i obserwuj czy dalej pluje tą mazią.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 19:27 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 71
Tylko tego odwadniacza nie można odkręcić i jakoś wyczyścić nie?:P to mi bardziej na smar wygląda, zaschnięte już...

To nie pluje, tylko od nowości mialo taki dziwaczny zaciek z jakiegoś zielonkawego syfu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 19:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn maja 01 2017, 12:04
Posty: 290
Jeżeli nie pluje, to bym to olał. Więcej kłopotu z reklamacją niż pożytku.
No, chyba, że jesteś aż takim estetą i ci to przeszkadza.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 22:26 
Offline

Dołączył(a): So sty 10 2015, 19:44
Posty: 624
Lokalizacja: Smoczogród
To przeźroczyste "cuś", w którym masz tego gluta to zbiornik odkraplacza. Załącz kompresor niech nabije powietrza. Potem wciśnij zawór spustowy (ten czarny metalowy ze sprężyną). Jeśli glut jest płynny powinno go wyrzucić na zewnątrz.

_________________
Żadna krytyka mojej osoby nie będzie tolerowana! - Hermann G.
Prosto Z Pudła Robiący Cichy obserwator


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Śr paź 18 2017, 22:57 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 71
Dupa niestety, to syfiastwo jest zaschnięte i to na amen:-S


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Cz paź 19 2017, 16:36 
Offline

Dołączył(a): N gru 08 2013, 22:10
Posty: 241
Ile masz lat?

....I żeby było jasne - proszę się nie doszukiwać złośliwości. Pytam bo od tego zależy dalszy sposób postępowania co do tego kompresora.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Cz paź 19 2017, 22:30 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 71
Nie wiem co to ma do rzeczy ile mam lat, ale skoro to nie złośliwość, to 30;) Niestety jestem dużym pedantem i drażnią mnie takie "nieprawidłowości". Gdybym kupił używany sprzęt - ok, ale w nowym chcę dostać produkt jak z półki w sklepie, bez żadnych wycieków, zacieków i skaz. Ot, świadomy konsument. Wydaje mi się, że właśnie dlatego do Polski idzie towar drugiej, trzeciej kategorii (tak jak do Rumunii czy Bułgarii, mój teść pracuje w dużej korpo produkującej asortyment pewnej marki na cały świat w zasadzie, więc to standardowe zachowanie korporacyjne, nikt mi nie powie, że to bajki, mam info z pierwszej ręki;)). Produkty z jakimiś małymi błędami, które Fin czy Holender od razu by zwrócili, a Polak przymknie oko, bo "szkoda fatygi". Może rzeczywiście szkoda fatygi, ale jak płacę za nówkę, chcę mieć towar bez zarzutu. Jakiegokolwiek.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Cz paź 19 2017, 22:34 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 7951
No skoro tak to reklamuj, nie powinno być problemu z wymianą jak sądzę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Cz paź 19 2017, 22:56 
Offline

Dołączył(a): N gru 08 2013, 22:10
Posty: 241
A to ma tyle do rzeczy, że ja cię tym niezrozumiałym pytaniem sprowokowałem i okazuje się wiesz wszystko lepiej. Nie rozumiem tylko co cię powstrzymuje przed zachowaniem jak Fin czy Holender? Zwracaj towar i po bólu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt paź 20 2017, 10:45 
Offline

Dołączył(a): N paź 15 2017, 21:31
Posty: 71
jaaaa, trzeba tu na tym forum być czujnym jak gajowy, bo zewsząd prowokacje:P

Dzięki, myślę, że po prostu potrzebowałem, żeby ktoś mi przytaknął i powiedział: to lepiej odeślij:P


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Problem z kompresorem do aerografu
PostNapisane: Pt paź 20 2017, 13:45 
Offline

Dołączył(a): Pn lut 07 2011, 4:53
Posty: 127
Lokalizacja: Warszawa
weź to zostaw i korzystaj, przecież to są rzeczy z chin, na 99% ktos dam za duzo smaru albo kleju i po prostu wyciekło, u mnie przyszedł z pęknietym kolankiem, wymieniłem na własną ręke za 50 gr bo szkoda mi bylo czasu na odsyłanie.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL