Teraz jest Pn lip 23 2018, 19:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


REGULAMIN FORUM




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 17:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8799
Czy znacie może jakąś metodę/technikę jak wykonać dla potrzeb modelu coś co by przypominało złożoną flagę?
Chodzi mi konkretnie o coś małego, odpowiedniego w do skali 1:48, tak jak na załączonych przykładach.
Próbowałem drukować taką flagę drukarką i potem zwilżony papier układać na modelu, ale efekt nie jest zbyt dobry.
Są jakieś może skuteczne patenty na coś takiego?

Obrazek
Obrazek

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 18:56 
Offline

Dołączył(a): Cz sty 01 2009, 21:01
Posty: 911
Lokalizacja: Elbląg- PL/ Birmingham- UK
Wydruk na cienkim papierze moze

_________________
Warsztat: Tygrys 1 1:35 RMF 141 50% DKM Bismarck 1:350 Tamiya 30% Tamiya Spitfire Mk.I 1/48 P9386 QV-K 19 Sqn. 85%
Galeria: Challenger 1 mk.3


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 18:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt paź 20 2009, 13:00
Posty: 2550
Lokalizacja: Piaseczno
W pancerce robimy podobne rzeczy na chusteczce do nosa zwilżonej w białym kleju typu wikol w stosunku 1:1 z wodą


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:24 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8799
Ok panowie, ale mówimy o nieco bardziej skomplikowanych kształtach, np. flaga amerykańska.
Na chusteczce tego nie wydrukuję raczej, a ręcznie nie namaluję, np. orła na polskiej fladze (tzn. może i namaluję, ale do orła to nie będzie podobne).
Wypadałby mieć albo jakiś gotowiec, albo coś na czym można wydrukować drukarką komputerową.
Co do samej polskiej flagi to patent z chusteczką (jak rozumiem higieniczną?) muszę przetestować, ale gorzej jest z bardziej wyszukanymi wzorami.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt paź 20 2009, 13:00
Posty: 2550
Lokalizacja: Piaseczno
Tak higieniczną.
Faktem jest,że namalować coś na takim materiale będzie ciężko.
Z drugiej strony po wyschnięciu taka "szmatka" czy flaga jest całkiem twardą skorupą. "My" tak robimy na szmaty,zrolowane koce itp.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:31 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8799
Nie znasz może gdzieś jakiegoś warsztatu albo coś, gdzie taki proces jest pokazany krok po kroku?

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt paź 20 2009, 13:00
Posty: 2550
Lokalizacja: Piaseczno
Lotniczego nie znam. W pancerce pewno znajdziesz. Ja niestety nie kolekcjonyję warsztatów to gotowych liknów nie podeślę.

Ogólna zadada:
Do miseczki/pojemniczka itp dajesz kilka kropli czy jak to nazwać bo wikol dość gęsty jest. Lejesz wodę do tej miseczki by zrobić proporcję 1/1 wody i wikolu.
Jedni maczają w tym chusteczkę i potem modelują inni zwilżają pędzelkiem i modelują


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8799
Dzięki, trzeba będzie spróbować.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:38 
Offline

Dołączył(a): Cz kwi 10 2008, 12:46
Posty: 862
A taki głupi pomysł, nie można wpierw złożyć takiej chusteczki w odpowiedni kształt, a potem nakleić na nią kalkomanię i potraktować płynami do zmiękczania kalek?

_________________
Obrazek
Obrazek
Modelarstwo Star Wars, Star Trek, Macross etc
Pocket kits - 1:144 scale


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 19:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8799
Trzeba by mieć kalkomanię w odpowiednim rozmiarze.
Trudna sprawa raczej.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 20:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz lis 07 2013, 9:03
Posty: 976
Lokalizacja: Warszawa
May you ask them?

_________________
Rzeczy, które sprawdziłem osobiście
  • Nie używałem H&S. Malowałem aerografami „Rusek”, Aztek (3206 i 4709), oraz Paasche (VJR i TG Talon).
  • Nie zamówiłem kalkomanii w MeliusManu. Zamówiełem u „Pepsi Adama”.
i uważam, że raczej na tym zyskałem niż straciłem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 20:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt sie 04 2009, 22:20
Posty: 2180
Lokalizacja: Szczecin
Ze sreberka po czekoladzie ułóż kształt i spróbuj malować.

_________________
Warsztaty:Heimkehr?... Powrót?... Szczecin, 5.VII.1945 r. (1:35 ICM), Na upał - zimne piwko i prysznic! 1:32 Fujimi/Aoshima, Gaz 66 - 1:35 Trumpeter + Eduard + Voyager Model - WKRÓTCE!!!
Galeria: Portfolio

Klasa 6 - Figurki i Popiersia
ObrazekKrasnolud Husarz
ObrazekJurand ze Spychowa


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 20:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 18 2013, 12:27
Posty: 8799
Fajne, dzięki.

_________________
Warsztat: F-16C Block 52+ Jastrząb // 1:72


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Cz lut 08 2018, 23:41 
Offline

Dołączył(a): Wt mar 01 2011, 0:00
Posty: 1997
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle (prawie)
Tak na szybko spróbowałem czegoś takiego. Efekty na razie średnie. Trzeba by popróbować czy uda się uzyskać lepsze rezultaty.
1. Drukujesz flagę na papierze do zdjęć, przy użyciu laserówki, przy czym druk musi być w odbiciu lustrzanym. Ja do próby wziąłem zdjęcie drukowane z pięć lat temu na zwykłym papierze. Innego nie miałem pod ręką.
2. Przykładasz nadrukowaną stroną do chusteczki.
3. Transferujesz nadruk przy pomocy zmywacza do paznokci, nakładając go z dość mocnym naciskiem od białej strony kartki.
Jeszcze lepiej byłoby mieć tri, toluen albo ksylen. Nie wiem jak aceton?
4. Poniżej na zdjęciu wyniki transferu. Po lewej stronie zdjęcie na papierze, po prawej chusteczka. (Dość duże powiększenie. Bombka ma 4 mm średnicy)

Obrazek

Jak widać, póki co, wydruk jest dość blady - nie wiem czy da radę lepiej.
Jutro wyciągnę jeszcze z garażu specyfik stosowany w poligrafii do zwiększenia czerni toneru z drukarki czarno-białej. Nigdy nie stosowałem go do tonerów kolorowych, więc nie wiem czy wzmocni barwę. Jak osiągnę pozytywny rezultat to dam znać.

_________________
Pozdrawiam
Marak
Ogłoszenie: Słońce, piasek, woda... zatrudnię do pracy przy betoniarce.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak wykonać flagę dla potrzeb modelu?
PostNapisane: Pt lut 09 2018, 0:56 
Offline

Dołączył(a): Cz sty 01 2009, 21:01
Posty: 911
Lokalizacja: Elbląg- PL/ Birmingham- UK
Aceton jak najbardziej rozpuszcza toner z laserowek. Ciekawy pomysl

_________________
Warsztat: Tygrys 1 1:35 RMF 141 50% DKM Bismarck 1:350 Tamiya 30% Tamiya Spitfire Mk.I 1/48 P9386 QV-K 19 Sqn. 85%
Galeria: Challenger 1 mk.3


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

REGULAMIN FORUM


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL