| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
krecik
|
Wysłany: Sob Mar 15 2008, 1:08 Temat postu: |
|
|
Super kolejny T-55 w 72.
W weekend wrzucę fotki z produkcji mojej Enigmy.
A mam już za sobą gotowy t-54 (PST)
Powodzenia i trzymam kciuki. ACE tego wymagają ale za to są to ciekawe - czytaj rzadkie - modele.
_________________ Pozdrawiam
Krecik |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Sob Mar 15 2008, 23:03 Temat postu: |
|
|
No własnie. Jakby tak t-55 zbudowali niemcy pod koniec wojny to byłoby pełno modeli z revell-em na czele ;-). Ale nie ma co narzekać. Modele są dostępne tylko dla "koneserów" (czytaj: desperatów).
|
 |
krecik
|
Wysłany: Sob Mar 15 2008, 23:40 Temat postu: |
|
|
Poszedłem po calaku.
Kończę enigmę, czeka kolejny t-55 - właśnie jugol. no i T-62 Tiran6. Oczywiście ACE.
Krecik |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Nie Mar 16 2008, 0:10 Temat postu: |
|
|
Krecik...
nie ma "jugol" musisz sie opowiedzieć po którejś stronie :-) Jak potrzebna dokumentacja to wal do mnie.
Pozdrawiam
|
 |
Modelarz
|
Wysłany: Pią Kwi 04 2008, 16:10 Temat postu: |
|
|
TankRed1070, orientujesz się może czy gąsienice fototrawione ACE są na styk czy dłuższe ? Bo ja właśnie nabyłem ten sam zestaw ale chcę go użyć do T-62.
Pzdr
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krecik
|
Wysłany: Sob Kwi 26 2008, 23:12 Temat postu: |
|
|
Jak tam produkcja?
Czy coś ruszyło....
Krecik |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Nie Maj 04 2008, 22:15 Temat postu: |
|
|
Witam!
Produkcja była chwilowo wstrzymana w wyniku służbowego wyjazdu w tropiki. Bez wody i prądu trudno jest coś zdziałać a zresztą po co co ciągnąć cały warsztat ze sobą jak może grzecznie zaczekać. Robota znowu rusza więc wkrótce będzie ciąg dalszy. Proszę o cierpliwość i pozdrawiam
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Nie Maj 04 2008, 22:29 Temat postu: |
|
|
| Modelarz napisał: | TankRed1070, orientujesz się może czy gąsienice fototrawione ACE są na styk czy dłuższe ? Bo ja właśnie nabyłem ten sam zestaw ale chcę go użyć do T-62.
Pzdr |
Sorki za późną odpowiedź ale mnie ganiało po świecie ostatnio. Z tego co piszą w instrukcji do gąsienic to pasują one do: T-54/55T-59/Titan4/5
T-62 jest znacznie dłuższy więc może być problem. Jeśli jesteś zdecydowany do kup blaszke z PST a jak okaże się za krótka zawsze możesz dokupić drugą i dosztukować. Jedyny problem to cena. Gąsienice kosztują prawie tyle co model więc jest się nad czy zastanawiać. Nie wiem jak wygląda T-62 z ACE ale sklejałem kiedyś italeri. Tam gąsienice z zewnątrz wyglądają OK za to od wewnątrz kiepścizna: nie ma wewnętrznych zębów a koła są odlane w całości.
BTW: zastanawiam się nad t-62 w malowaniu z afganistanu (znalazłem fajny opis w książce"Modellling postwar tanks") ale nie wiem jaki zestaw wybrac. A może warto kupić italeri i ACE i coś wyrzeżbić z obu? Co o tym myślisz? Pozdrawiam
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
krecik
|
Wysłany: Nie Maj 04 2008, 23:42 Temat postu: |
|
|
Ja mam T-62 (tiran6) ACE i Italerii (oczywiście zwykły T-62). Modele są zupełnie inne tzn. ten z Italerii jest dłuższy, szerszy, wyższy itd.
Chciałem wykorzystać część z Italerii i okazało się, że wszystko ciut jakby przewymiarowane.
PS.
Do mojego Tiran planuję użyć gąski ACE (metalowe), koła (ARMORY), lufa (Aber)
Krecik |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Modelarz
|
Wysłany: Wto Maj 06 2008, 12:51 Temat postu: |
|
|
Książka "Modelling Postwar Tanks" to wyd. Osprey? Tam jest rosyjski T-62 BDD z ekranami? Bardzo ambitnie
Zdecydowanie odradzam zabawę z Italeri. (miałem kiedyś 2, dobrze się skleja ale jest groteskowy). Ale Ace to dodatkowy wydatek - fototrawione gąsienice. W przypadku tego T-62 BDD będą to gąsienice starszego typu. Polecałbym T-62M ACE, choć warto poczekać bo jakiś normalny T-62 musi się w końcu pojawić w 1:72.
Wcześniej chciałem budować syryjskiego T-62 i dlatego pytałem czy fototrawionki ACE od T-55 się nadadzą ale już mi przeszło 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Andrzej_LK

|
Wysłany: Wto Maj 06 2008, 22:59 Temat postu: |
|
|
TankRed, zacne przedsięwzięcie, trzymam kciuki i będę tu zaglądał.
_________________ Is there life on other planets?
I don't know, but if there is, I'm sure that they also make models. (MIG Jimenez) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Wto Maj 06 2008, 23:10 Temat postu: |
|
|
No cóz... z tym T-62 myślałem nie aż tak ambitnie. Zobaczyłem tego w Osprey'u i pomyślałem żeby zrobić coś na kształt i pogrzebać w zdjęciach z afganistanu i znaleźć cosik fajnego. Niekoniecznie z ekranami choć są bardzo kuszące. Fakt: liczba koniecznych przeróbek do wersji BDD zabija na wejściu. Aczkolwiek zdaje się być wykonalne. Jak dla mnie to jeszcze troche czasu upłynie do tego projektu bo mam jeszcze na oku paru "serbów"
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Sob Maj 24 2008, 0:09 Temat postu: |
|
|
Czesc,
żeby nie było że się obijam parę fotek z 'warsztatu":
Z górnej części kadłuba poodcinałem i powycinałem co niepotrzebne. Było sporo zabawy żeby wszystko pasowało ( a w tym modelu mało co pasuje) i pasowały blaszki. Lekko zmieniłem kształt otworu włazu kierowcy bo był za okrągły.
Zacząłem bawić się z wnętrzem bo z założenia wszystkie włazy będą pootwierane to żeby było cokolwiek. Szkielet siedzenia kierowcy na razie na plastelinie ;-)
Jak widać zacząłem składać blachy. Nigdy tego nie robiłem wiec troche mi zeszło na obczytanie się teoretycznie, zakup sprzętu (stacja lutownicza) i pierwsze próby. Błotniki wyszły bezbłędnie za to ze skrzynkami miałem problem. Jako że powierzchnie tam są zabezpieczone do fototrawienia zastosowałem takie mazidło do lutowania rurek CO. Fajnie się lutowało, za to jak tylko była minimalna szczelina lut wylewał się na zewnątrz. Masakra. Zwłaszcza przy tej skali. Na szczęście udało się tą cynę pozbierać za pomocą tzw. plecionki i powinno być dobrze. W sumie myślę, że chyba niepotrzebnie te skrzynki lutowałem
Posklejałem koła i wstępnie przeszlifowałem. Tak samo wieża: poszpachlowana i wstepnie przeszlifowana. Pozostaje w niej przeróbka do wersji 55a (ekrany na włazach).
Blaszki jeszcze nie przyklejone. Może uda mi się je wstawić jutro i co nieco pomalować.
Tempo jak widać nie jest zawrotne ale model nie jest z tych co to się same sklejają. Raczej broni się jak może ;-). Poza tym jak już pisałem nie mam aż tyle czasu...
Pozdrawiam!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Nie Maj 25 2008, 23:01 Temat postu: |
|
|
Aha, zapomniałem dodać, że błotniki będą mocowane w nacięciach w kadłubie (już jak widać wykonane) w miejscu oryginalnych plastikowych. Robota się niestety w weekend nie posunęła i zapowiadają się kolejne 2 tygodnie przerwy...
Pozdrawiam!
|
 |
krecik
|
Wysłany: Pon Maj 26 2008, 9:33 Temat postu: |
|
|
Niezła robótka, w moim t-62 sięgnę też po blaszki.
Widzę, że będzie wnętrze - szacunek.
Powodzenia na dalszym etapie prac.
Krecik |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|