| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
TankRed1070

|
Wysłany: Czw Lip 17 2008, 23:57 Temat postu: |
|
|
Czas na ciąg dalszy. Niestety czasu nie nie mam za wiele ale coś tam się robi:
1. Powstało wnętrze. Ubożuchne, bo przez ten właz i tak niewiele będzie widać. Wzorowałem się na fotografiach i rycinach z "instrukcji obsługi":
Po wstępnym pomalowaniu i ubrudzeniu wyglądało tak:
Niestety zapomniałem zrobić zdjęć po ostatecznym pomalowaniu i przed zamknięciem kadłuba :-(
Przyszła kolej na te osłony włazów na wieży. Masa modelarska plus "czary z mleka" czyli kubki po serkach:
A tu drugi etap:
Więcej masy modelarskiej i .....
juhu! zaczyna to to przypominać czołg w zarysie:
jak masa wyschnie będzie ciąg dalszy i jak nic mi nie wypadnie po drodze mam nadzieję podgonić z robotą w najbliższych dniach.
Pozdrawiam!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Modelarz
|
Wysłany: Pon Lip 21 2008, 19:49 Temat postu: |
|
|
Ha
Nie mogę się doczekać jak zrobisz włazy na wieży. Bardzo ambitnie !
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kermit zaba

|
Wysłany: Wto Lip 22 2008, 20:11 Temat postu: |
|
|
Czołg pełną gębą Brawo za wnętrze i własne przeróbki!
A tempo widzę takie jak u mnie, od weekendu, do weekendu...
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jendrass1

|
Wysłany: Wto Lip 22 2008, 20:18 Temat postu: |
|
|
Na widok tego czołgu, generałom NATO pewnie do dziś włosy stają dęba i pot wyskakuje na czole
Jestem pod wrażeniem wnętrza, bardzo ładnie. Chciałbym umieć zrobić tej jakości w moich czołgach. Czekam na postępy i życzę powodzenia w weekendowych zmaganiach! 
|
 |
Avi

|
Wysłany: Wto Lip 22 2008, 20:52 Temat postu: |
|
|
Witam Kolegę zza 'miedzy' - z Królewskiej Huty:) No, no, piękny czołg się robi widzę ;) Znaczy się najpiękniejszy tank pod słońcem, czyli T-55 !!
A czy nie myślał Kolega o malowaniu owego w barwach 3 Gwardyjskiej z NRD z późnych lat 70tych? Czterobarwny sowiecki kamuflaż z tego okresu to jest to! Ewenement w całym tzw. 'Układzie' - bordo/brąz/zieleń/czerń (ten ostatni to coś jak NATO Black, czyli ciemnoszary, bardzo ciemnoszary)
zdravi
_________________ Podpis narusza regulamin forum... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kermit zaba

|
Wysłany: Wto Lip 22 2008, 20:57 Temat postu: |
|
|
Kolego AVI, a masz może jakiś fotki takich Tanków? Zaintrygował mnie 'rzadki' kamuflaż 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Sro Lip 23 2008, 22:07 Temat postu: |
|
|
Czesc,
z tym wnętrzem to nie przesadzajcie. Żadna to rewelacja zwłaszcza, że i tak oprócz fotela prawie niczego nie będzie widać. Ale dziękuję i cieszę się że się podoba. Do wnętrza wieży bardziej się przyłożę bo tu będzie więcej widać.
Co do malowania to mój będzie w trójbarwnym kamuflażu z oddziałów serbów bośniackich. Na początku relacji dałem link to zdjęcia konkretnego wozu (niestety istnieje tylko to jedno).
Odnośnie postępów prac to osłony wokół włazów praktycznie skończone. Jeszcze tylko troszeczkę szpachli i ostatni szlif.
Właz dowódcy wykorzystałem oryginalny tylko mocno podpiłowany. Będę go musiał jeszcze trochę poprzerabiać bo na zdjęciach osłony peryskopów troszkę się różnią.
Stan na dziś wieczór:
Odnośnie tego NRD_owskiego malowania: nawet nie wiedziałem że takie było! Chętnie zobaczę jeśli masz jakieś zdjęcia. Mnie bardzo interesowało zrobienie serbskiego. Zresztą planuję całą serię pojazdów z b. Jugosławii. Wdzięczny temat na modele bo jest sporo zdjęć a sprzęt był katowany niemiłosiernie więc obicia, rdza i brud nie są tu żadną fikcją.
Pozdrawiam!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Modelarz
|
Wysłany: Nie Lip 27 2008, 19:39 Temat postu: |
|
|
Ciekaw jestem jak ten T-55A wyjdzie bo temat jest mi bliski, tylko że ja nadal czekam aż jakiś producent raczy wydać "normalny" model - walczyłem z ACE parę lat temu i tylko wieża mi została...
Czterobarwny kamuflaż też mnie zaciekawił, ja znam co najwyżej trójkolorowy (zieleń + brązowo-czerwony + niebiesko-szary).
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Wto Lip 29 2008, 23:57 Temat postu: |
|
|
Witam,
oto stan na dziś:
Wieżę na razie zostawiam w spokoju i czas podciągnąć podwozie.
W pierwszej kolejności wyżyłem się na tych takich podkładkach z 4 śrubami każda na przedzie kadłuba. Tzn. Śruby są na zdjęciach a na modelu jakieś marne paski. Paski na przodzie wanny zostały bezlitośnie spiłowane bo były w złym miejscu: cofnięte o jakieś 2mm bo w tym miejscu wypadało łączenie wanny z górną częścią. Dałem nowe i imitacje śrub:
BTW: wiem że niektóre wahacze są krzywe ' ' ale to pójdzie do korekty!
Takie same podkładki na górze i pokusiłem się przy okazji o zrobienie spawu na lączeniu jak w oryginale:
Przy tych operacjach bezcenny okazał się klej "limonka" wamod-u. Świetnie wpływa w szczeliny, nie rozpuszcza kadłuba i co ważne: klei. Rewelacja. Bez tego wynalazku nie dał bym rady z tymi drobiazgami. ' '
Potem przyszła kolej na zamontowanie błotników no i pojawiło sie pytanie: co z kolektorem spalin?
Oryginalny wylądował w śmieciach bo był częścią starego błotnika.
Skoro byłem przy blachach, miałem przed oczami zdjęcia wozu postanowiłem coś wyrzeźbić z metaloplastyki.
Skasowałem jedna puszkę po piwie (Lech) i wyszło takie coś:
A na to oczywiście jeszcze taka tłoczona osłona:
Osłona jest w "wersji beta" wiec pójdzie do dopieszczenia.
Cóż, oprócz kół to niewiele plastiku mi zostało do obróbki tak więc mój warsztat na dłużej zamieniam na blacharnio-lakiernię ;-)
Lakiernię bo chcę prysnąć podwozie przed zamontowaniem kół.
Pozdrawiam
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rtoipmodest
|
Wysłany: Sro Lip 30 2008, 8:03 Temat postu: |
|
|
Pełen szacun
Też popełniłem budynia z ACE BMD-1, znam ten ból.
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Sro Lip 30 2008, 20:05 Temat postu: |
|
|
Dzięki!
ACE nie jest takie tragiczne. A zresztą jakość ich modeli też się poprawia. Mam jeszcze w zanadrzu M-84 (czyli przeróbka T-72), który wygląda całkiem przyzwoicie. Gąsienice co prawda do wyrzucenia ale reszta jest całkiem całkiem. Jak ze spasowaniem nie wiem bo jeszcze się za niego nie brałem.
Ten T-55 fakt, jest fatalny ale się nie zniechęcam bo i tak wycisnę z niego co się da. Ale i tak kilka produktów ACE jeszcze popełnię bo po protu robią modele wozów, których nikt inny nie robi. Ale o tym już kiedy indziej w innych relacjach. Ostateczne wrażenia z budowy mam zamiar dać w podsumowaniu na koniec wątku warsztatowego. Może komuś się przyda?
Pozdrawiam
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Sro Lip 30 2008, 20:09 Temat postu: |
|
|
A. No tak. Zapomniałem:
Chciałbym zrobić wnętrze wieży. Chociaż tak ogólnie. Mam trochę zdjęć i rysunków ale nie mam dobrych rzutów armaty. Może ktoś z Was ma?
Albo inaczej: czy jest jakaś armatka produkowana jako model, którą po przeróbkach dałoby się wykorzystać? Lufę mam metalową i chodzi oczywiście o to co jest w środku wieży ;-)
Pozdrawiam!
|
 |
Jendrass1

|
Wysłany: Czw Lip 31 2008, 7:31 Temat postu: |
|
|
Niestety zdjęciami nie dysponuje więc nie mogę Ci pomóc. Uważaj jednak bo w przerwach od mojego jaszcza monitoruję Twoje prace na T 55 czujne strzegąc, abyś nie ujawniał zachodnim reakcyjnym elementom kapitalistycznym szczegółów konstrukcji tego wspaniałego wozu ;)
Wróg podsłuchuje!
Wnętrze - czekam szczekam na foty!
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Czw Lip 31 2008, 14:21 Temat postu: |
|
|
Dzięki. Wnętrze przedziału kierowcy już było a wnętrza wieży na razie nie ma. Szukam jakiegoś pomysłu na to działo a na razie podłubie w podwoziu. I masz rację: będę się pilnował bo wróg czuwa. I Dzięki za doglądanie sprawy.
Pozdrawiam i idę szukać części do działa
|
 |
TankRed1070

|
Wysłany: Sob Sie 02 2008, 22:46 Temat postu: |
|
|
Widzę, że nikt z odwiedzających nie jest mocny w temacie. Już już prawie miałem się podddac, kiedy kolejne wieczory googlowania nic nie dawały ale w ramach relaksu odwiedziłem księgarnię i wpadł mi w łapki 3 numer pisemka Super Model gdzie do relacji z budowy kijowego zestawu w 1/35 nie wiadomo jakiej firmy bo autor nie napisał. 1/35 nie robię więc nie wiem. Nie ważne. Szkoda, że autor nie wysilił się na poprawienie ewidentnych błędów prodycenta zestawu bo wygląda to tragicznie pomimo, że model wykonany całkiem fajnie ale ostateczny efekt moim zdaniem sfajczony. Jak dla mnie to najfajniejsze jest to, że do artykułu załączono ilustracje z instrukcji obsługi, w tym te, których szukałem: rzuty armaty!!!
|
 |
|