kamil83 0 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Witam! Niedawno zacząłem budować nowy model. Jest to Shilka Dragona. Zamierzam stworzyć polską wersję tego pojazdu. Nie ukrywam, że wzoruję się na pojeździe zbudowanym przez Zderzaka. Miała być Biała, ale się poddałem. Za dużo do przerabiania. Chcę zbudować coś prostego, prawie prosto z pudła. Już trochę podłubałem i wygląda to tak: Quote Link to post Share on other sites
Szupryt 0 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Bardzo dobrze, bardzo dobrze. Tylko na zdjęciach słabo widać - czy lufy są rozwiercone? W oryginale były to armaty 23mm zakończone stożkowymi tłumikami ognia, więc i otwór był sporawy. Quote Link to post Share on other sites
Stojkovic 272 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Kolego, Aleś wymodził falstart... Miałem właśnie Shilkę swoją na warsztat wrzucać... Zrobiłoby się wspólny warsztat... Pozostaje kibicować. Szkoda, że nie zainwestowałeś w blaszki Edka i lufy RB... Quote Link to post Share on other sites
kamil83 0 Posted December 23, 2012 Author Share Posted December 23, 2012 Lufy się rozwierci. A nie zainteresowałem się blaszkami i lufami RB, bo nie chciałem dużo wydać na ten model. Skupię się raczej na malowaniu. Quote Link to post Share on other sites
sokol 1 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Trochę ubogo w tym zespole luf - bez blaszek można tu dorzucić trochę przewodów, należy też co nieco rozwiercić. Quote Link to post Share on other sites
kub 0 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Rozwiercanie tych wszystkich luf jest chyba ryzykowne ale pomysł tak jak wyżej z zaślepkami byłby oryginalny... Quote Link to post Share on other sites
Lipstein 11 Posted December 24, 2012 Share Posted December 24, 2012 szlifnij też kola jezdne, bo widać łączenie i ślady po gałązkach wypraski Quote Link to post Share on other sites
TomB(raider) 0 Posted December 24, 2012 Share Posted December 24, 2012 szlifnij też kola jezdne, bo widać łączenie i ślady po gałązkach wypraski Co do śladów po wypraskach, to się zgodzę, warto usunąć... Ale ślady łączenia form bym zostawił. W oryginale widać taki szef na kołach, podobnie jak na kołach np. PT-76. Quote Link to post Share on other sites
n_lukasz 0 Posted December 24, 2012 Share Posted December 24, 2012 Z blaszkami, lufami szyłka wygląda o wiele lepiej. Obecnie moja jest na etapie blaszkowania. jakaś mało znana firma wypuściła żywiczne wnętrze do szyłki tylko cena przekracza 40euro za komplet. Quote Link to post Share on other sites
Stojkovic 272 Posted December 24, 2012 Share Posted December 24, 2012 Cena to najmniejszy problem. Zestaw o którym wspominasz po prostu nie jest już produkowany stąd ogromne kłopoty w sprowadzeniu/znalezieniu jakiegoś w dobrym stanie. Quote Link to post Share on other sites
sokol 1 Posted December 24, 2012 Share Posted December 24, 2012 Ale komplet luf z RB model kosztuje zaś 26 zł i jest jak najbardziej dostępny... Quote Link to post Share on other sites
Grzes 511 Posted December 25, 2012 Share Posted December 25, 2012 Podszlifuj miejsca na priorytet drogowy, by koła nie miały kantów Rozwiercanie tych wszystkich luf jest chyba ryzykowne A czemu? Da się w 1:72 to 1:35 tym bardziej Quote Link to post Share on other sites
Mirek66 21 Posted December 25, 2012 Share Posted December 25, 2012 Jak chcesz nawiercić otwory stożkowe to weź igłą do strzykawek ,ładnie wychodzi . Quote Link to post Share on other sites
kub 0 Posted December 25, 2012 Share Posted December 25, 2012 Rozwiercanie tych wszystkich luf jest chyba ryzykowne A czemu? Da się w 1:72 to 1:35 tym bardziej Da to się pewnie da, ale to nie są proste lufy tylko rozchylające się więc może być trudniej a jest tu cztery więc jedna wpadka może zniszczyć całą pracę. Quote Link to post Share on other sites
dumapolski 3 Posted December 25, 2012 Share Posted December 25, 2012 A nie dałoby się odciąć tych końcówek i zwinąć z czegoś nowych? Quote Link to post Share on other sites
Zderzak 40 Posted December 26, 2012 Share Posted December 26, 2012 No i jest warsztat Szyłki, będę śledził przebieg prac . Co do pokrywek działek uważaj, w mojej galerii większość osób miała uwagi aby rozwiercić lufy, ktoś chyba nawet stwierdził, że te pokrywki psują wygląd. Mi nie przeszkadzają, a nawet cieszę się, że model jest bliższy rzeczywistemu pojazdowi. No i miło, że zaglądasz do mojej galerii . Malowanie już ostatecznie ustalone? Quote Link to post Share on other sites
kamil83 0 Posted December 26, 2012 Author Share Posted December 26, 2012 Konrad, będą pokrywki. Malowanie takie jak Twoje. Chcę się zrelaksować przy tym modelu. Bardziej się skupiam na moim drugim projekcie. Tutaj będzie całkowity relaks i nie chcę mi się myśleć nad czymś nowym. Po prostu kopiuję pomysły sprawdzone:))) Quote Link to post Share on other sites
kamil83 0 Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Witam! Model pomalowany kolorami bazowymi. Zdjęcia poniżej. Zapraszam do krytykowania: Quote Link to post Share on other sites
Stojkovic 272 Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Rozumiem, że malowałeś pędzlem? Quote Link to post Share on other sites
kamil83 0 Posted February 18, 2013 Author Share Posted February 18, 2013 Tradycyjnie pędzelkami. Aż tak źle??? Quote Link to post Share on other sites
Rack 44 Posted February 18, 2013 Share Posted February 18, 2013 Hej, moim, bardzo skromnym zdaniem, malowanie bardzo dobre, tylko zdjęcia troszkę rozmyte. Mam prośbę, ponieważ niedługo będę malował swój pierwszy od lat model ( także pędzlem ), jakie farbki zostały zastosowane?. Pozdrawiam. Jarek Quote Link to post Share on other sites
kamil83 0 Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Zdjęcia rozmyte, bo robione z ręki, na szybko. Farbki to Humbrol 30, 33, 70 Quote Link to post Share on other sites
Rack 44 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Oki, dzięki za info . Quote Link to post Share on other sites
verde 0 Posted February 21, 2013 Share Posted February 21, 2013 Pomalowany fajnie . Szczerze to na tych zdjęciach wygląda bardziej na 1:72 a nie na 1:35. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts