Melnikov 2 Posted March 25, 2017 Panzer III w trakcie malowania. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Greif 51 Posted March 25, 2017 Pro stojak na aero Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 25, 2017 Pro stojak na aero Najlepszy na świecie :-P Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 25, 2017 Pierwsze podejście do modulacji kolorów. Zawsze starałem się robić preshading, ale tym razem postanowiłem spróbować czegoś innego. Na dziś koniec. Liczę na uwagi, bo jutro idzie właściwy kolor :-P Pozdrawiam Mel Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcinpiot 3 Posted March 25, 2017 Pro stojak na aero Najlepszy na świecie :-P Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Kradnę! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Knjaz 0 Posted March 25, 2017 Miałem takiego Stanleya. Strasznie hałasuje. Wdzięczny pojazd, ładnie się maluje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 25, 2017 Miałem takiego Stanleya. Strasznie hałasuje. Wdzięczny pojazd, ładnie się maluje. Stanley daję radę. Fakt głośny, ale mi nie przeszkadza :-P Zobaczymy jak wyjdzie ten Pz III. Mam nadzieję, że modulacja jakiś wyszła ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted March 25, 2017 Tak szczerze to trochę nie bardzo wiem jaki etap to na być. Bo jak zimowe kamo to moim zdaniem słabo. A czemu? Zużyte to lepiej np. na lakier do włosów, a jak nie to trochę więcej tej bieli. Ale to moje zdanie i możesz mieć własną wizję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 25, 2017 Tak szczerze to trochę nie bardzo wiem jaki etap to na być. Bo jak zimowe kamo to moim zdaniem słabo. A czemu? Zużyte to lepiej np. na lakier do włosów, a jak nie to trochę więcej tej bieli. Ale to moje zdanie i możesz mieć własną wizję. To jest tylko podkład. Najpierw czarny, na to dałem białe rozjasnienia, a jutro będę całość malował szarym z nadzieją, że nie zamaluje tych efektów :-P No i potem lakier do włosów i biała pactra. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted March 25, 2017 Ok. Przez chwilę myślałem aby napisać o tym czy to preshiding. Trochę mnie te zdjęcia zbiór z tropu jak daleko jest proces malowania. Zatem czekam na lepsze fotki jutro po malowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 25, 2017 Ok. Przez chwilę myślałem aby napisać o tym czy to preshiding. Trochę mnie te zdjęcia zbiór z tropu jak daleko jest proces malowania. Zatem czekam na lepsze fotki jutro po malowaniu. Zastanawiam się, czy do szarego nie dać odrobiny niebieskiego? Często widuję modele malowane panzer grey i są wzbogacone niebieskim kolorem. Nie mówię o jakiejś dużej ilości, ale tylko trochę, aby model nabrał żywszych barw Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 26, 2017 No i dupa. Próba modulacji zakończona niepowodzeniem. Chyba zostanę przy preshading'u. Dużo jaśniejsze ma zasady. I tak w tym modelu nie ma co bawić się w tego typu efekty, bo będzie ostatecznie zimowe camo. Ale przynajmniej uświadomiłem sobie jaką techniką nie malować modeli. ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted March 26, 2017 Co ci nie wyszło? Ja to nawet preshidingu nie robię tylko post. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted March 26, 2017 Model jest płaski jak Keira Knightley. Rozjaśnialem bazowy kolor białym i nie widać różnicy w odcieniach. Zawsze mam problem z ciemnymi modelami. Wiem, że jak teraz użyje lakieru to model będzie niemalże czarny. Chociaż dałem w cholerę białego. Na dziś mam dosyć. Trzy godziny próbowałem coś zrobić, i efekt jest do dupy. Później wrzucę fotki, bo teraz nie mam ochoty patrzeć na te modelarską porażkę. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted March 26, 2017 Trochę Ci tu zaśmiecanie. Kolor bazowy to Tamiya XF-63 German Grey. Jaśniejsze to różne szare kolory. Myślę że białym można by uzyskać podobny efekt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted April 2, 2017 Model porozjaśniałem. Olałem modulację. Wolę rozjaśnianie. Na zdjęciach nie widać, ale różnica między odcieniami jest większa. Całość psiknąłem lakierem do włosów, a następnie białą pactrą. Farba popękała jak ziemia na pustyni, ale to nie powinno być problemem ;-) Właśnie zabieram się za ścieranie białej. Pozdrawiam Mel Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted April 2, 2017 Elegancki kolor przed tym białym. Teraz czekam na efekty drapania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted April 2, 2017 Elegancki kolor przed tym białym. Teraz czekam na efekty drapania. Dzięki ;-) Białą farbę splukalem. Włożyłem do miski z ciepłą wodą, zamieszalem modelem trzy razy i 90 % farby od razu odpadło :-P Model wyschnie, polakieruje jeszcze raz i jutro spróbuję z tamiya. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted April 2, 2017 Ktory kolor ci zlazł, biały? Z Tamiya pamiętam że jak za długo leżała na modelu to nie chciała schodzić. Robiłem potem na raty. Ale. To było tylko raz, więc nie jestem raczej wyznacznikiem tego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kali160 0 Posted April 2, 2017 Całkiem niezły modelunek światła,dobrze się ogląda to trójkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted April 2, 2017 Ktory kolor ci zlazł, biały? Z Tamiya pamiętam że jak za długo leżała na modelu to nie chciała schodzić. Robiłem potem na raty. Ale. To było tylko raz, więc nie jestem raczej wyznacznikiem tego. Pomalowalem białym. I mimo cienkiej warstwy cała farba popękała. Może farba zważona? Albo kwestia podkładu jakim jest lakier? No nic, będę kombinować ;-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted April 2, 2017 Aaa... I zrobiłem podstawkę ;-) Ślady po gąskach są okej, czy za płytkie? Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Spotter 74 Posted April 2, 2017 Problem to Pactra. To syf a nie farba. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted April 2, 2017 Problem to Pactra. To syf a nie farba. Zapewne. Kiedyś sporo sporo bawiłem się pactrą i ta farba jest niemiłosiernie losowa jeśli chodzi o jakość. Raz ładnie kryje, a raz i 10 warstw nic nie daje. Białej pactry używałem przy swoim tygrysie i ładnie pokryła, tylko ja spieprzyłem ścieranie farby, wiec farba była ok. Ale przy Pz III była najwyraźniej pactra gorszego sortu. Mam dwie buteleczki i chyba tym razem wziąłem tę drugą buteleczkę ;P Jutro zobaczę Tamiyę. I tak jak napisał bazylms, polecę ratami. Najpierw wezmę zasobnik i drzwi. Potem wieże i na końcu kadłub. W pierwszej kolejności wanna, a potem góra ;) Co by wszystko mieć pod kontrolą. Pozdrawiam Mel Quote Share this post Link to post Share on other sites
Melnikov 2 Posted April 9, 2017 W tygodniu nie miałem jak podzialać z malowaniem Pz III, ale dziś coś tam udało mi się zrobić. Proszę o opinie i porady. Planuję jeszcze całość potraktować sido i podziałać z olejami. Biały, żółty i brązowy, aby zróżnicować kolory, no i na koniec wash. Pozdrawiam Mel Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites