Angus73 34 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Witam, to mój pierwszy model okrętu prezentowany na forum. W przerwach pomiędzy samochodami 1:16 lubię złożyć okręt 1:350. Jest to model Acadamy + zestaw firmy Pontos, zawierający pokład drewniany. Sam model okrętu jest ok, podobnie jak PE ale instrukcja Pontosa choć bardzo obfita w przypadku złożonych elementów to nie zawiera jednocześniej ilustracji montażu sporej części pojedynczych elementów. Ale dało radę. Zamieściłem również zdjęcie elementów, które złożyły się finalnie na tylny maszt w porównaniu z modelarską międzynarodową jednostką skali czyli zapalniczką. Bez postarzania, rdzawienia itp. Tym razem. Po prostu ładny okręt, którego historia jest niestety tak znana jak tragiczna Pozdrawiam Marcin Quote Link to post Share on other sites
spiton 185 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Bardzo przyjemny model. Quote Link to post Share on other sites
taltos1 13 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Hej, model fajnie się prezentuje, ale czy wszystkie powierzchnie poziome nie powinny być w Deck Blue Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Angus73 34 Posted March 13, 2017 Author Share Posted March 13, 2017 Tego nie wiem, w kazdym razie wykorzystalem drewniany poklad Pontosa w już w kolorze fabrycznie pomalowany, oraz pokłady blaszane także w zestawie, tyle że do pomalowania. Pozostale dałem szare, lekko przybrudzone jakimś washem. Quote Link to post Share on other sites
taltos1 13 Posted March 13, 2017 Share Posted March 13, 2017 Z tego co pamiętam USS Indianapolis w latach 1944-45 był pomalowany w schemat Ms 22... https://northstarmodels.com/2015/06/academy-1350-uss-indianapolis-ca-35-with-northstarmodels-aftermarket/ Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Angus73 34 Posted March 14, 2017 Author Share Posted March 14, 2017 Hm, może faktycznie tak powinno być. Postawiwszy go na półce obok Missouri, dopiero widać ogrom tego drugiego. Jak zrobię zdjęcia to ją też tu zamieszczę. Quote Link to post Share on other sites
taltos1 13 Posted March 14, 2017 Share Posted March 14, 2017 Postawiwszy go na półce obok Missouri, dopiero widać ogrom tego drugiego. Jak zrobię zdjęcia to ją też tu zamieszczę. Koniecznie daj fotki Missouri, to piękny okręt Pozdro Quote Link to post Share on other sites
blacman 157 Posted March 22, 2017 Share Posted March 22, 2017 Jeśli w założeniu miał być czysty to wyszedł czysto, schludnie i bardzo dobrze... taltos ma racje odnośnie malowania.... ja osobiście sugerowałbym też zmienić tło do zdjęć i będzie super ! Quote Link to post Share on other sites
Angus73 34 Posted March 23, 2017 Author Share Posted March 23, 2017 He, he, blacman masz rację co do tla. Obciachowy ten obrus. Oczywiście jako tło ;-) Modele okrętów podobają mi się najbardziej właśnie tak czysto i schludnie, ew. z delikatnym washem podkreślającym detale, może w kolejnym coś podrdzewię delikatnie ;-) Quote Link to post Share on other sites
moonraker 2 Posted March 24, 2017 Share Posted March 24, 2017 Bardzo ładnie zrobiony. Bez wszechobecnego teraz przesadzonego brudzenia. A czym malowałeś? Bo wg. mnie Navy Blue nie był tak bardzo niebieski. Quote Link to post Share on other sites
Angus73 34 Posted March 27, 2017 Author Share Posted March 27, 2017 Malowałem szarym 371 Revella (bo miałem akurat puszkę na stanie) a z wzornika-przelicznika wyszło że się nada. A navy blue podanym na instrukcji i wziętym z palety Tamiya. Po położeniu wydał mi się też zbyt "współczesny" i taki raczej samochodowy niż okrętowy, no ale wyszło. Pokryłem go później jeszcze lakierem matowym. Quote Link to post Share on other sites
Super Moderator okonek 0 Posted April 2, 2017 Super Moderator Share Posted April 2, 2017 miodzio Quote Link to post Share on other sites
hico 0 Posted June 1, 2017 Share Posted June 1, 2017 Nawet na obrusie dobrze wygląda Quote Link to post Share on other sites
gulus 0 Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Gdzie ta fotka porównawcza? Quote Link to post Share on other sites
Angus73 34 Posted June 6, 2017 Author Share Posted June 6, 2017 Witam, przywołany, przyznaję, że zapomniałem. Oto porównanie z USS Missouri. Wielkość Mighty Mo robi wrażenie, chciałbym zobaczyć ją na żywo na Hawajach Zdjęcie ma jedynie pokazać rozmiary obydwu okrętów, stąd powiedzmy podłoże nie najlepsze. Przy kolejnej galerii okrętowej obiecuję, że nie będzie to ani obrus ani podłoga Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
hico 0 Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 Gdzie ta fotka porównawcza? Jest przecież Quote Link to post Share on other sites
gulus 0 Posted July 1, 2017 Share Posted July 1, 2017 Nawet nie wiedziałem, że to taka różnica ... Quote Link to post Share on other sites
KW-2 0 Posted August 17, 2017 Share Posted August 17, 2017 Fajne! Quote Link to post Share on other sites
M.A.V. 467 Posted August 20, 2017 Share Posted August 20, 2017 Wstałem dziś rano a tu taki news: https://www.thestar.com/news/world/2017/08/19/wreck-of-warship-uss-indianapolis-found-deep-in-pacific-after-72-years.html Ciekawe czy za jakiś czas ujawnią fotki głębinowe... Quote Link to post Share on other sites
Angus73 34 Posted August 20, 2017 Author Share Posted August 20, 2017 Tak ja też słyszałem, leży na ponad 5000 w dół... inaczej spojrzałem na model. Los kapitana równie tragiczny. Quote Link to post Share on other sites
witox 1 Posted September 20, 2017 Share Posted September 20, 2017 Bardzo ładny model. Gratulacje. Przy Missouri wygląda jak maluch, ale też Iowy obok Essexów były najdłuższymi okrętami biorącymi udział w II wojnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts