IIQBAII 20 Posted April 20, 2019 Share Posted April 20, 2019 Cześć, aktualnie jestem w trakcie tworzenia brukowanej drogi z dwoma domkami. Cała sceneria odgrywa się w 1944r gdzieś we Francji. Budynki jak i bruk zostały wykonane z styroduru. Po drodze będą się przemieszczać StuG IV (Academy) i Sd.Kfz.251/1 (Tamiya) należące do 17 Dywizji Grenadierów Pancernych. Modele wykonałem już wcześniej. Część elementów wydrukowałem na drukarce 3D, (głównie wyposażenie piechoty) zostaną one "wsypane" do transportera. Coś w stylu zbieracza wyposażenia. Standardowo z transportera będą wyskakiwać żołnierze. Trochę fotek: Quote Link to post Share on other sites
panDespota 184 Posted April 20, 2019 Share Posted April 20, 2019 Jak na razie wszystko układa się zbyt symetrycznie. Wszystkie linie chodników, budynków i pojazdów przebiegają równolegle i prostopadle do granic podstawki. Pomyśli o jakimś lekkim nieładzie. Zapowiada się ciekawie. Dajesz. Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted April 20, 2019 Author Share Posted April 20, 2019 Niestety ogranicza mnie głębokość półki. Chcąc upchnąć wszystko musiałem zdecydować się na taki układ. Pokombinuje coś z brukiem. Quote Link to post Share on other sites
maly1904 12 Posted April 27, 2019 Share Posted April 27, 2019 Jakiej drukarki używałeś? Anycubic Photon? Quote Link to post Share on other sites
Merten 75 Posted April 28, 2019 Share Posted April 28, 2019 Budynki ze styroduru wyglądają bardzo obiecująco. Co do SdKfz 251 i 17. SS-PzGrenDiv, to chyba jednak nie pasuje. Jak już, to byłby transporter łączności i to w wersji D. Pierwsze takie pojazdy dywizja dostała zresztą gdzieś w lipcu 1944. Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted April 30, 2019 Author Share Posted April 30, 2019 (edited) Tak, używałem Photona (za tą cenę druk jest epicki). Niestety nie mam dobrego aparatu aby oddać rzeczywisty wygląd (jak widać moim wrogiem jest kurz). Karabiny są smukłe i wyglądają bardzo delikatnie, tak jak powinny wyglądać w tej skali. Niestety aż tak dobry z historii nie jestem, rok się zgadza jak widać to już tak zostanie. Transporter nie ma "jeszcze" kamuflażu. Kiedyś wyczytałem że pod koniec wojny maszyny z fabryki leciały na front w jednolitym malowaniu i dopiero na froncie były maskowane. (nie chodzi mi o tą ceglaną farbę anty korozyjną) Chodzi mi o to że maszyna trafiła do dywizji i w pośpiechu została skierowana do walki. Dzięki za uwagi. Trochę bardziej podniszczyłem bruk, chaosu dodadzą wysypane detale. Żywica jest biała i trochę to przeszkadza. Edited April 30, 2019 by IIQBAII Quote Link to post Share on other sites
Super Moderator Greif 115 Posted May 1, 2019 Super Moderator Share Posted May 1, 2019 Ad Mg 42 teraz wypaśny z Mastera lepszego chyba nie będzie to jeszcze testowy poskladany na sucho ;) Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted May 1, 2019 Author Share Posted May 1, 2019 (edited) 1:35? -> Już znalazłem, efekt naprawdę świetny. Edited May 1, 2019 by IIQBAII Quote Link to post Share on other sites
Dejvix 20 Posted May 4, 2019 Share Posted May 4, 2019 Witaj zapowiada się świetnie. Dwa pytania: Czy bruk kreśliłeś recznie czy przy linijce? Wzory na elewacji to dodatkowa warstwa 2mm styroduru? Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted May 5, 2019 Author Share Posted May 5, 2019 (edited) Bruk kreślony przy linijce, a wzory są po prostu wciśnięte w jednolity arkusz. Jak już część wie generalnie wzoruję się na tym: https://miniart-models.com/products/36006/ Cała stolarka będzie raczej drukowana, bo nie uzyskam gładkiej powierzchni przy wyciskaniu. Edited May 5, 2019 by IIQBAII Quote Link to post Share on other sites
Constructor 2 Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Widzę, że rycie długopisem jest dość popularne :) Quote Link to post Share on other sites
Dejvix 20 Posted May 22, 2019 Share Posted May 22, 2019 Jakies zmiany?:) Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted May 23, 2019 Author Share Posted May 23, 2019 Mały przestój spowodowany brakiem czasu. Aktualnie drukuje wyposażenie budynków. W weekend dodrukuje wszystkie zewnętrzne detale, rynny itd. Pojemnik jest już pełny Quote Link to post Share on other sites
LordDisneyland 26 Posted May 24, 2019 Share Posted May 24, 2019 Rany, jak przy przeprowadzce Strasznie żałuję, że to nie 1/72, bobym już cię bombardował prośbami o zydle itp Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted May 24, 2019 Author Share Posted May 24, 2019 Skala nie robi znaczenia. Wystarczy, że zmniejszę model. Quote Link to post Share on other sites
Super Moderator Greif 115 Posted May 26, 2019 Super Moderator Share Posted May 26, 2019 Lord napisz do Kuby na pw. a ja oglądam co tam dalej Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted June 6, 2019 Author Share Posted June 6, 2019 Witam, mała aktualizacja. Pozostało mi już tylko malowanie. Niestety jest jest ono czasochłonne. Bruk maluje na szaro, a wszystkie krawędzie dodatkowo przejadę białym lub beżowym. Następnie postaram się usunąć ostre krawędzie między szarym a ciemniejszymi fugami. Trochę mi to zejdzie, więc będzie trzeba poczekać. Detale budynków również czekają na malowanie. Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted July 7, 2019 Author Share Posted July 7, 2019 (edited) Trochę czasu wygospodarowałem i zabrałem się za robotę. Bruk chyba już gotowy, jak dojdą budynki rozsypie jakieś detale. Wszystko malowane akrylami. Daszek większego budynku. Trochę za bardzo naświetlone zdjęcia i reszta odcieni ucieka. W kilku miejscach dałem za dużo kleju, plus taki że nie będzie tego widać. Sam budynek otrzymał drewniane wykończenie elewacji. Jeszcze sporo szpachli i szlifowania przede mną. (Przyklejona jest prosto, tylko prawy dolny narożnik budynku jest wciśnięty) Uwagi mile widziane. Pozdrawiam Edit Gorsza jakość ale lepiej widać. Edited July 7, 2019 by IIQBAII Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted November 5, 2019 Author Share Posted November 5, 2019 Witam ponownie, mając trochę wolnego czasu zajrzałem do moich budynków. Pierwszy ceglany myślę że jest już zrobiony, później dodam jeszcze trochę detali wewnątrz. Miały dojść blaszki, ale muszę jeszcze podszkolić się w trawieniu. Drugi budynek wymaga już tylko pomalowania. Dodatkowo przysiadłem przy moim drukowanym MG42. Dodałem sporo detali i podzieliłem go na części. Myślę że to jest już max jak mogę uzyskać z mojej drukarki. Quote Link to post Share on other sites
IIQBAII 20 Posted May 3, 2020 Author Share Posted May 3, 2020 Witam, chyba najwyższy czas zakończyć projekt. Generalnie zostały do przyklejenia banery i szyldy na witrynach sklepowych. Pora na kolejny projekt. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts