Lipa 18 Posted November 2 Witam Kolejna ukończona zabaweczka. Ogólnie wyszedł mi chyba całkiem niezły model. No może przesadziłem trochę z kontrastem 😛 Zdjęcia niestety telefonem, bo aparat ma wewnątrz zapaskudzony obiektyw jakimiś plamkami i pyłkami kurzu i robi zdjęcia ziarniste. pozdrawiam 3 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
marioba 48 Posted November 2 Piękna zabaweczka! Świetny model, świetnie się prezentuje. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dudzio 10 Posted November 2 Bardzo mi się podoba. Modulacja według mnie w punkt! Napisz tylko jaki to producent, jaka skala, czy używałeś dodatków itd Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted November 2 Elegancki, ale ludzie się strasznie rozleniwili ostatnio. Warsztatów jak na lekarstwo. Może chociaż rób jak ja i kilka fotek z etapów pośrednich telefonem cykaj. Podpatrzyłoby się to i owo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej_LK 45 Posted November 2 Bardzo ładnie zmalowany model i przyjemny dla oka. Gąsienice tylko wkleiłeś na odwrót. To niestety częsty błąd przy sklejaniu modeli IBG, sam się tak ostatnio przejechałem... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adamo722 12 Posted November 2 Fajny podoba się 😀 i nabralem ochoty by taki sobie zrobić 😎 Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 123 Posted November 2 10 godzin temu, Andrzej_LK napisał: Bardzo ładnie zmalowany model i przyjemny dla oka. Gąsienice tylko wkleiłeś na odwrót. To niestety częsty błąd przy sklejaniu modeli IBG, sam się tak ostatnio przejechałem... Chyba jednak nie... ... to właśnie częsty błąd przy pojazdach muzealnych. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lipa 18 Posted November 4 Model to oczywiście 1/72 IBG. Sklejony na przysłowiowy odp...ol prosto z pudła. Chciałem sprawdzić ile czasu zajmie mi sklejenie modelu jeśli nie będę się spuszczał nad jakością. Gdybym wiedział, że malowanie pójdzie prawie po mojej myśli to bym się pewnie bardziej przyłożył Model powstał na nocce modelarskiej i dokończyłem w domu także sklejenie go zajęło mi około 5-6 h z czego prawie połowa to układ jezdny. Nie poradziłem sobie kompletnie z nim a kręgosłup ostro dawał mi już znać, że przesadziłem z czasem poświęconym na hobby. Na zdjęciach widać krzywe gąsienice. Miałem do wyboru krzywe albo huśtający się model. @Andrzej_LK Akurat jak dotarłem do etapu gąsienic to pierwsze co, to google na telefonie, bo miałem wątpliwości jak je skleić i robiłęm na wzór tego zdjęcia. Ogólnie gąsienice w zestawie mają zero detalu i są najsłabszym elementem tego modelu. Swoją drogą poprawność gąsienic, to istniała chyba tylko w tygrysach i w teorii(no może jeszcze przy wyjezdzie z fabryki). Wielokrotnie widziałem już w wątkach np. pz III i pz IV uwagi nt zle założonych gąsienic. Zdjęcia z frontu pokazują, że można je było założyć w dowolny sposób i czołg jechał. @bazylms Specjalnie dla Ciebie wygrzebałem kilka artefaktów z telefonu. http://fotowrzut.pl/8VWS94SMIL Dziękuję Wszystkim za propsy i poświęconą uwagę. Powinienem wkrótce jeszcze wytoczyć kilka jakichś testowych badziewi a'la carro armato i może wrócę do jakichś "poważniejszych" projektów, których nie będę psuł malowaniem albo weatheringiem. Pozdrawiam! 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
jonathan 15 Posted November 5 Właśnie męczę ten model. I męczę to chyba najlepsze określenie. Jak sam model jest fajnie spasowany, tak zawieszenie to mała masakra Co do gąsienic, to na odwrót są założone te w muzeum. Bo fotek naoglądałem się sporo i wszędzie są inaczej niż na muzealnych fotach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gerd 37 Posted November 8 Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát Quote Share this post Link to post Share on other sites
marioba 48 Posted November 24 (edited) Dobra robota! Piękny model! Chwalę dwa razy, bo napatrzeć się nie mogę! Edited November 24 by marioba 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lipa 18 Posted November 30 Jeszcze raz dzięki. Ego puchnie jak balon Jak ktoś kiedyś wyda zestaw waloryzacyjny z gąsienicami, to chętnie sobie jeszcze jednego takiego skleję. Można by siedzieć z wiertełkiem, igłą i skalpelem i wydziergać detal na gąsienicach ale jakoś... nie bardzo mi się chce Quote Share this post Link to post Share on other sites