Mitrandir 154 Posted November 26 50 minut temu, Grzes napisał: Dzięki za info. Miałem nadzieję, że użyłeś herbatek i już wymyśliłeś jak je ładnie przyklejać na model To juz dawno zrobiłem... to z blaszkami nie bardzo mam doświadczenie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzes 282 Posted November 26 Pokażesz jak to wyszło? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted November 27 22 minuty temu, Grzes napisał: Pokażesz jak to wyszło? Ka'50... Wessex Hu.5... Has.31A Masz tam w warsztatach 😏 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 2 Coś tu cicho i za spokojnie... jakaś stagnacja? ... a więc tak wczorajszą nockę pochłonęło nitowanie ...ehhh. Ot kilka dziurek w jakimś tan układzie i proszę trochę inaczej to wygląda. Następnie przyszedł czas na budowanie koloru... dało mi w kość nie powiem Jak już mam podkład zacząłem rozjaśniać całość i położyłem drugi kolor... ... a i w tak zwanym międzyczasie doszedł wydech do 3-go silnika... oczywiście trzeba było go przerobić Tak więc zleciał pracowicie weekend, a Sea Dragon przestał być czarny Pozdrawiam, i do następnego łapdejtu 5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
abtb 268 Posted December 2 Ładnie wychodzi, ładnie. Kolorki sympatyczne - nie za ostre, nie za mdłe. Brawo Ty 3 godziny temu, Mitrandir napisał: Coś tu cicho i za spokojnie... jakaś stagnacja? Coś tam na ten temat pisałem. Ale spokojnie Grzegorzu, kawaleria czeka w odwodzie i grzeje "motóry" . Po Tarnobrzegu "wchodzem " do gry Ja zgodnie z planem i obietnicą zamieściłem łykendową galerię (pewnie nawet nie zajrzałeś ). Jeszcze "Ziobra" i dwie "Jędze" i będę wiatraczyć Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 2 Godzinę temu, abtb napisał: Ładnie wychodzi, ładnie. Kolorki sympatyczne - nie za ostre, nie za mdłe. Brawo Ty Coś tam na ten temat pisałem. Ale spokojnie Grzegorzu, kawaleria czeka w odwodzie i grzeje "motóry" . Po Tarnobrzegu "wchodzem " do gry Ja zgodnie z planem i obietnicą zamieściłem łykendową galerię (pewnie nawet nie zajrzałeś ). Jeszcze "Ziobra" i dwie "Jędze" i będę wiatraczyć Widziałem twoja Avię 😁 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jery 25 Posted December 2 Super robota 👍. Nitujesz na podstawie zdjęć, czy masz jakieś plany? Pytam bo chcę ponitować CH-46 i nie wiem czy oprócz zdjęć coś konkretniejszego mógł bym znaleźć w tym temacie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rudy0007 17 Posted December 2 17 godzin temu, Mitrandir napisał: Coś tu cicho i za spokojnie... jakaś stagnacja? Cisza i spokój bo wszyscy zabrali się chyba za swoje, a nie gadają tylko o innych O to samo chciałem zapytać co Jery. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 2 Już spieszę z odpowiedzią... mam plany do CH-53E/MH-53E, ale w paru miejscach zauważyłem niezgodność w wielu śmigłowcach. Więc o ile nie są to plany fabryczne, wole wzorować się na zdjęciach. Tym bardziej, że poszczególne maszyny potrafią się różnić między sobą. Ja dlatego zawsze staram się wspierać zdjęciami, i tej konkretnej maszyny którą w danym momencie buduje zdjęć wyszukuje. Tyle, że przeważnie jak siadam do modelu, to już od dawna mam przygotowane wszystko co trzeba... jak niema to dorabiamy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sławekb 17 Posted December 2 Super malowanie....jestem panie pod wrażeniem......))). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mikolaj75 214 Posted December 2 Ładnie wygląda już na tym etapie. Grzegorz - pytanie techniczne - nitujesz po podkładzie? No i podziwiam umiejętność zaangażowania czasowego. Ja jak popracuję nad modelem ze 3 godziny, to mnie oczy bolą i muszę odpocząć. No i mam opór przed malowaniem w sztucznym świetle, nie czuję kontroli nad kolorem.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 2 28 minut temu, Sławekb napisał: Super malowanie....jestem panie pod wrażeniem......))). Ale.. to dopiero baza nie mniej cieszę się, że Ci się podoba 19 minut temu, Mikolaj75 napisał: Ładnie wygląda już na tym etapie. Grzegorz - pytanie techniczne - nitujesz po podkładzie? No i podziwiam umiejętność zaangażowania czasowego. Ja jak popracuję nad modelem ze 3 godziny, to mnie oczy bolą i muszę odpocząć. No i mam opór przed malowaniem w sztucznym świetle, nie czuję kontroli nad kolorem.. Mikołaju, lata praktyki w dłubaniu nocnym, Ja ogólnie mało sypiam Bardzo dziękuje... Ja nituje pomiędzy warstwami podkładu, tu był najpierw czarny, (nitowanie pokazuje mi podział poszycia) a potem białym rozjaśnianie paneli. Technika bardziej czasochłonna ale i subtelniejsza Hameryki nie odkryłem, pewnie ktoś już tak robił Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 124 Posted December 3 Nity robisz od ręki czy od jakiegoś szablonu? Szacun. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 3 1 godzinę temu, bazylms napisał: Nity robisz od ręki czy od jakiegoś szablonu? Szacun. Z reki ale po taśmie. Dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 124 Posted December 3 Czyli rozumiem że taśma i po jej boku jedziesz nitowadłem? Jakaś specjalna czy zwykła Tamiya? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Adamsky 75 Posted December 3 1 minutę temu, bazylms napisał: Czyli rozumiem że taśma i po jej boku jedziesz nitowadłem? Jakaś specjalna czy zwykła Tamiya? ja kupiłem taśmę dla lakierników w samochodowym 3M - wąska i jest git a i cena super 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
bazylms 124 Posted December 3 Trzeba będzie spróbować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 3 (edited) Godzinę temu, Adamsky napisał: ja kupiłem taśmę dla lakierników w samochodowym 3M - wąska i jest git a i cena super Dokladnie, ale zwykła foliowa jest jeszcze do krxywizn... a ja jeszcze mam taka sztywniejszą do twz wytłaczarek ... metkownic 😏 Trwa walka z silnikami i filtrami 😈 Edited December 3 by Mitrandir 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leon 57 Posted December 4 Trzymasz poziom i zabijasz tempem. Lakierowanie bardzo mi się podoba😎 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 4 Leonie... 8 raz robie te piep... filtry 😁 Więc, nie bardzo można powiedzieć o tempie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hello 112 Posted December 4 Fajnie idzie 😃😃 . Hello Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 4 No to wystarczy tej zabawy z filtrami... 🙄 ...lepiej nie będzie. 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mitrandir 154 Posted December 4 I zaczyna smoczysko w łuski obrastać Quote Share this post Link to post Share on other sites
eLCe 10 Posted December 4 Wygląda super. Nie mogę się doczekać aż zobaczę efekt końcowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites