Jump to content

Recommended Posts

ześć Wam. Jestem na początku przygody z modelarstwem. Mam problem z nalożeniem washa na swój model samolotu. Najpierw pomalowałem go farbą olejną Tamiya. Potem nałożyłem lakier bezbarwny błyszczący Vallejo Gloss Varnish. Następnie używam washa olejnego od Ammo Mig i tu jest problem. Podczas próby rozprowadzenia washa zmywa on lakier bezbarwny i także farbę olejną pod nim. Co robię nie tak jak należy?

Link to post
Share on other sites

Cześć Wam. Jestem na początku przygody z modelarstwem i buduję swój pierwszy model. Pomalowałem go farbą olejną Tamiya z serii XF po czym nałożyłem jedną warstwę lakieru bezbarwnego akrylowego Tamiya XF-22 rozcieńczając go Laquer Thinnerem od Tamiya bo był gęsty. Po nałożeniu washa od Mig i odczekaniu 5 minut przecieram go ale rozpuszcza on lakier bezbarwny i lakier bazowy. Co robię nie tak? Może to kwestia tylko jednej warstwy lakieru bezbarwnego? Dziękuję za odpowiedzi.

Link to post
Share on other sites

Ja tam się nie znam, ale skoro tak, to może warto by było o tym napisać w tym samym, już założonym wątku, nadmieniając co zrobiłeś nowego, bo istnieje małe prawdopodobieństwo (ale jednak istnieje), że nasze szklane kule akurat są w serwisie i niekoniecznie możemy się domyślić co się tam u Ciebie zmieniło po drodze.
Ale naturalnie mogę się mylić.

Link to post
Share on other sites

A może problem jest w tym czym zmywasz wash.Miałem taki przypadek że jak używałem White Spirit firmy Renesans to też lubił zmyć wash razem z lakierem i to X-22 oraz Microscale zwłaszcza jak trochę więcej go nałożyłem.Jak kupiłem White Spirit od AK to problem zniknął.

Może znawcy tematu się wypowiedzą czy to możliwe.Czy White Spirit od różnych producentów to to samo czy może są jednak różnice w "mocy".

Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Podepnę się pod temat.

Otóż taki problem:

Farby gunze, na to lakier clear Tamiya TS-13 w sprayu i teraz wash domowej roboty (farba olejna+white spirit).

Nastąpiła reakcja łosza z lakierem bezbarwnym i go rozpuszcza.

Zrobiłem w ten sposób 6 modeli i żadnych problemów. 

1. Co może być tego powodem?

2. Jak to naprawić? Kolejna warstwa lakieru?

20200508_082627.thumb.jpg.36a5ae80bee18b1e522661573c065e44.jpg20200508_082650.thumb.jpg.828e1b00ec3171eacdf2c896a2f60023.jpg

Link to post
Share on other sites

Tak dokładnie czas ma tu znaczenie.Ale-Panie inżynierze dałbym kolejną warstewkę lakieru.Skoro powierzchnia zareagowała to prawdopodobnie graniczące z pewnością za cienka warstwa lakieru .A sknocone miejsca prysnąć delikatnie miejscowo bazą szarą.(JA tak bym zrobił)

Link to post
Share on other sites

Czas schnięcia lakieru to 12 godzin swobodnego schnięcia, następnie do pudła i tak przeleżał 12 godzin.

Może to pudełkowanie było tu kluczem i lakier nie stwardniał jak powinien?

Za radą kolegi @push-up78 psiknę bazą i potem dwie warstwy lakieru w odstępie 12-24 godzi pomiędzy.

Dziękuję za pomoc.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.