jiad 10 Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 (edited) Jako, że bez Waszej pomocy robię za dużo błędów to postanowiłem założyć ten warsztat. Przy okazji mam nadzieję przedstawić ten zestaw. Jeszcze nie zdecydowałem jak go pomalować, ale przy moim tempie to pewnie decyzja na przyszły rok . Model raczej prosto z pudła bez dodatków. Aber nie robi żadnych blaszek, a model ma moim zdaniem bardzo ładne detale i może obędzie się bez większych przeróbek. Czy ktoś się orientuje do czego jest ten element: Nawierciłem go i podpiłowałem, żeby bardziej przypominał oryginał: Gąsienice są super. Przy sklejaniu miałem wątpliwości czy Tamiya Extra thin się nada do ruchomych ogniw, ale wystarczy go aplikować w zaznaczonych miejscach i wszystko się ładnie rusza. Przyrząd do układania ogniwek można skleić co ułatwia pracę. Jak na razie jestem zachwycony tymi gąsienicami, zobaczymy jak będą wychodzić na długość. Edited January 16, 2020 by jiad 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Dorotka 369 Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 Chętnie popatrzę, bo mam go na półce... Blachy dedykowane do niego robi Voyager Quote Link to post Share on other sites
TAW 279 Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 Też na mnie to pudło czeka więc będę podglądał. Zestaw rzeczywiście bogaty ale ja dokupię do niego to https://www.mojehobby.pl/products/Lancuchy.html -przyda się do granatów dymnych. Godzinę temu, jiad napisał: Jeszcze nie zdecydowałem jak go pomalować, Napisałeś w tytule Leopard 2A6 więc raczej nie będzie polski? Quote Link to post Share on other sites
mandrivecs 238 Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 Pewnie przepisał z instrukcji..! Quote Link to post Share on other sites
jiad 10 Posted January 16, 2020 Author Share Posted January 16, 2020 No i cały misterny plan w .... O błędzie w instrukcji wiem (wersja A6 jako PL w malowaniu). Przejżełem kalkomanie i faktycznie niemieckie są rozjechane. Więc jednak będzie PL. Tymi blachami z Voyagera to narobiłeś mi ochoty i zamiast robić z pudła, to złożyłem zamówienie w Matroli. Ciekawe jak się będą prezentować, na razie miałem do czynienia z ABER i Eduard, który mi nie przypadł do gustu. Dodatkowo informuję, że czasami w inernecie podają informację o toczonej lufie w tym zestawie - takowej brak. Quote Link to post Share on other sites
TerraIncognita 6 Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 (edited) Skoro nikt Ci nie powiedział nic o tej tarczy z białym krzyżem, to ja Ci powiem. Otóż to enigmatyczne urządzenie to Leitkreuz Tarnlicht. Otóż jest to wytrzymała gumowana tarcza z namalowanym białym krzyżem. Na jego środku znajduje się żarówka o niewyobrażalnej mocy 4 watów. Jest ona zabezpieczona okrągłą obudową, która z kolei posiada 4 otwory wychodzące po jednym na każde z ramion krzyża. Te dwie przecinające się rurki o które pytałeś, to nic nie robią, stanowią tylko osłonę żarówki przed uszkodzeniem. Lampka ta ma 4 poziomy jasności świecenia. Generalnie służy ona o nocnych jazd w kolumnie w warunkach całkowitego zaciemnienia. Przepisy nie pozwalają używać takiego oświetlenia przy przejazdach na drogach publicznych. Chodzi o to aby kierowca pojazdu wiedział jak daleko/blisko jest od pojazdu poprzedzającego. Niemcy taki system stosowali już podczas IIWŚ. Tylko wtedy wyglądało to oświetlenie inaczej. O tak: Zdjęcie z neta, jakieś randomowe. Poczytaj sobie o systemie Notek i wszystko stanie się jasne. Edited January 16, 2020 by TerraIncognita Literówka Quote Link to post Share on other sites
Hello 118 Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 (edited) 11 godzin temu, jiad napisał: Jak na razie jestem zachwycony tymi gąsienicami, zobaczymy jak będą wychodzić na długość. Faktycznie , wygląda to na niezbyt trudną pracę . Dużo trzeba szlifować ogniwka ? Spodziewam , że nie . Już trzymałem palec na "do koszyka" w sklepie internetowym , jednak pieniądze zbieram na P.11c . Czołg trochę później . Na razie będę Tobie kibicował . Jeśli można ? Pozdrawiam Hello Edited January 17, 2020 by Hello Quote Link to post Share on other sites
jiad 10 Posted January 17, 2020 Author Share Posted January 17, 2020 Wielkie dzięki TerraIncognita. Przy dokładnym wycinaniu ogniwek nożykiem nie trzeba ich praktycznie szlifować. Trochę o małych niedociągnięciach. Wahacze są troszeczkę rozjechane, ale da się je zeszlifować: Napinacz gąsienic ma niepotrzebny otwór (tak mi się wydaje, bo nie znalazłem zdjęcia gdzie byłoby go widać od tej strony) od wewnętrznej strony, który może być lekko widoczny. Ośki rolek podtrzynujących mają przekrój półkola, ale to kompromis z wyrzrymałością bo zęby gąsienic muszą się zmieścić. Jako że raczej będzie to niewidoczne, to nie będę tego poprawiał: 2 Quote Link to post Share on other sites
paton69 0 Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 Fajny , prosty model . Mój się maluje . Będę miał porównanie . Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
TAW 279 Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 Widzę, że będzie fajny warsztat ze szczegółami. Ze swoim chyba poczekam aż skończysz to nie będę musiał zaglądać do instrukcji Quote Link to post Share on other sites
FADER 0 Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Masz mały błąd, w polskich pierwsze odbojniki są inne. Są w modelu U76 U78. A jeśli chodzi o model to najlepsza baza na Polskiego. Bardzo szczegółowy z wręcz kilkoma błędami, a to rzadkość. I gdzieś czytałem, że jest jakiś problem z blachami do koszy podobno nie pasują. Tylę mogę podpowiedzieć na razie Quote Link to post Share on other sites
jiad 10 Posted January 29, 2020 Author Share Posted January 29, 2020 Dzięki za podpowiedź FADER. Fajktycznie w instrukcji nie są opisane, ale narysowane są poprawne. Czyli pierwsze odbojniki zamiast z ramek N, to powinny być U76 i U77. Muszę je podmienić, szkoda że pakuję dużo kleju. Malutki update podczas czekania na blachy Voyagera. Ciekawe jak długo będą wędrować. Uchwyty zrobione z drutu 0,35mm. Instrukcja Voyagera podaje 0,4 mm. Quote Link to post Share on other sites
jiad 10 Posted Saturday at 11:30 AM Author Share Posted Saturday at 11:30 AM Na jesieni dotarły blachy Voyagera, a na koniec zimy znalazł się czas na kontynuację. Same blachy fajne, w przeciwieństwie do innych producentów z którymi miałem do czyniena, arkusze są różnej grubości. Osobiście brakuje mi w instrukcji dokładniejszych informacji odnośnie wykonywania elementów od zera. Dodatkowo moim zdaniem niektóre elemrnty na modelu Border są na tyle dobre, że nie ma potrzeby zastępowania ich blaszkami. Pewnie zostawili skopiowane z zestawów dla innych producentów. Aktualnie zrobiona tylna płyta, wąż był w zestawie blaszek. Trzeba dołożyć końcówki z oryginalnego i nauczyć się robić lepsze zdjęcia makro 2 Quote Link to post Share on other sites
MaciejW 65 Posted Saturday at 12:31 PM Share Posted Saturday at 12:31 PM (edited) No, na bogato Widzę, że robisz polaka. Więc zarzucę propozycją malowania Edited Saturday at 12:38 PM by MaciejW Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts