toled 290 Posted April 8, 2020 Share Posted April 8, 2020 Jeden z ciekawszych modeli od Italeri. Fiacik w skali 1:12, co ciekawe składanie jego jest bardzo przyjemne, nie jest to może Tamiya, ale odskakuje dość mocno o typowej jakości Italeri, którą znamy. Kolor główny to Gunze H314, dodane oświetlenie przednie, tylne, tablicy rejestracyjnej, lusterka i zegara wewnątrz. Poniżej filmik i zdjęcia. 7 Quote Link to post Share on other sites
woocasch 8 Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 Piękny Fiacik! Quote Link to post Share on other sites
Noxet 17 Posted April 9, 2020 Share Posted April 9, 2020 Bardzo ładny model. Niestety kalkomania na szybie psuje trochę efekt, ale tego się niestety nie zmieni. Quote Link to post Share on other sites
toled 290 Posted April 10, 2020 Author Share Posted April 10, 2020 No niestety taki urok, musiałbym wycinać po obrysie lub stworzyć na ploterze naklejki, ale wtedy mogło by być za grubo. Quote Link to post Share on other sites
Pablo0109 0 Posted August 16, 2020 Share Posted August 16, 2020 W dniu 8.04.2020 o 18:01, toled napisał: Jeden z ciekawszych modeli od Italeri. Fiacik w skali 1:12, co ciekawe składanie jego jest bardzo przyjemne, nie jest to może Tamiya, ale odskakuje dość mocno o typowej jakości Italeri, którą znamy. Kolor główny to Gunze H314, dodane oświetlenie przednie, tylne, tablicy rejestracyjnej, lusterka i zegara wewnątrz. Poniżej filmik i zdjęcia. Witam przepiękna 500-tka czy możesz opisać jakie układy zastosowałeś do podświetlenia oraz jak to zrobiłeś szczególnie jak wiązki do podświetlenia tablicy Rej. przymierzam się do budowy tego fiata i chce go również podświetlić zerknij na PW Quote Link to post Share on other sites
toled 290 Posted August 17, 2020 Author Share Posted August 17, 2020 Najprostsze diody LED 3mm + jedna dioda SMD jako podświetlenie tablicy. Do tego Arduino Nano z prostym kodem. Ten model jest wystarczająco duży na takie oświetlenie. Trzeba tylko sobie rozplanować odpowiednio otwory na diody i puszczenie okablowania. Powodzenia. Quote Link to post Share on other sites
Pablo0109 0 Posted August 17, 2020 Share Posted August 17, 2020 A możesz pokazać gdzie zamówić taki zestaw na oświetlenie? nigdy nie robiłem podświetlanego modelu i czuje się zielony Quote Link to post Share on other sites
toled 290 Posted August 17, 2020 Author Share Posted August 17, 2020 Ja zamawiałem na allegro. Diody ciepłe białe led 3mm, do tego jakieś kabelki (ja brałem z kabla internetowego tzw. skrętki). Trochę lutowania, myślenia, rozplanowania i rozrysowania. Quote Link to post Share on other sites
Pablo0109 0 Posted August 17, 2020 Share Posted August 17, 2020 Jak będę na etapie budowy mogę liczyć na Twoja pomoc jeżeli chodzi o rozrysowanie tego schematu połączeń elektryki? Quote Link to post Share on other sites
toled 290 Posted August 17, 2020 Author Share Posted August 17, 2020 Akurat w takich sprawach jestem staromodny - stawiam na samodzielność, a nie kopiowanie innych lub dawanie im wszystkiego na tacy. Jeżeli nigdy nie podświetlałeś modelu polecam poczytać o połączeniach szeregowych/równoległych rezystencji diód led, arduino nano etc. Jeżeli uważasz, że to Cię przerośnie - odpuść oświetlenie i złóż tylko model najlepiej jak potrafisz, a oświetlenie poćwicz na czymś tańszym Quote Link to post Share on other sites
tombie01 68 Posted August 17, 2020 Share Posted August 17, 2020 co prawda nie moja skala - ale wygląda zaraźliwie - no cóż gratuluje udanego modelu Quote Link to post Share on other sites
Pablo0109 0 Posted August 17, 2020 Share Posted August 17, 2020 (edited) Ja nigdy nie odpuszczam dam sobie radę dzieki Nie chce kopiować Twojej pracy ale ok. 6 godzin temu, toled napisał: Akurat w takich sprawach jestem staromodny - stawiam na samodzielność, a nie kopiowanie innych lub dawanie im wszystkiego na tacy. Jeżeli nigdy nie podświetlałeś modelu polecam poczytać o połączeniach szeregowych/równoległych rezystencji diód led, arduino nano etc. Jeżeli uważasz, że to Cię przerośnie - odpuść oświetlenie i złóż tylko model najlepiej jak potrafisz, a oświetlenie poćwicz na czymś tańszym Edited August 17, 2020 by Pablo0109 Quote Link to post Share on other sites
mikka208 0 Posted February 27 Share Posted February 27 (edited) Witam, Wiesz lub pamiętasz, gdzie umieściłeś Arduino (ja posiadam model 33 BLE) w tym modelu ? Mam z tym problem bo postanowiłem zamontować oświetlenie w moim 500, wszędzie jest mało miejsca. z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam ! W dniu 17.08.2020 o 10:12, toled napisał: Najprostsze diody LED 3mm + jedna dioda SMD jako podświetlenie tablicy. Do tego Arduino Nano z prostym kodem. Ten model jest wystarczająco duży na takie oświetlenie. Trzeba tylko sobie rozplanować odpowiednio otwory na diody i puszczenie okablowania. Powodzenia. Edited February 27 by mikka208 Quote Link to post Share on other sites
toled 290 Posted February 27 Author Share Posted February 27 2 godziny temu, mikka208 napisał: Witam, Wiesz lub pamiętasz, gdzie umieściłeś Arduino (ja posiadam model 33 BLE) w tym modelu ? Mam z tym problem bo postanowiłem zamontować oświetlenie w moim 500, wszędzie jest mało miejsca. z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam ! Arduino u mnie zamontowane jest przed tylną osią, wchodzi dość ciężko, ale nic nie trzeba ciąć, bo tam jest taka wnęka. Kabli zbytnio pochowanych nie mam bo mi się nie chciało, a ich nie widać Quote Link to post Share on other sites
mikka208 0 Posted March 14 Share Posted March 14 Mam pytanie dotyczące części 59F, a dokładniej chodzi o to że u mnie najprawdopodobniej ta część latała luźno w pudełku. i Mam pytanie jak składałeś to czy miałeś tą część identyczną jak w instrukcji, czy podobną do mojej. Quote Link to post Share on other sites
toled 290 Posted March 15 Author Share Posted March 15 Miałem taką jak w instrukcji, chociaż ta Twoja też może działać Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts