abtb 1,253 Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 (edited) Pora powalczyć w "drobnej" skali Czyli będzie mały warsztat dużego samolotu Artbox: Inbox: Ew. pytania o śnieżynkę - patrz warsztat An-a 12BK-PPS Żeby nie było że "leży" to trochę odrobinkę podziałałem Zacząłem od części ogonowej: Jak widać bolączki te same co w Anie - "pracujące" poszycie i takie se spasowanie. Czyli papier ścierny i CA będą w użyciu w ilości hurtowej Trochę lepiej jest z silnikami, skrzydłami i usterzeniem: Silniki "na sucho" pasują całkiem, całkiem. Odrobina kitu i będzie ok. Dalsze postępy w miarę postępów Edited December 24, 2020 by abtb 1 Quote Link to post Share on other sites
Xmen 567 Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 (edited) Łe tam.Pozamykany.Nuda Edited December 23, 2020 by Xmen 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted December 23, 2020 Author Share Posted December 23, 2020 2 minuty temu, Xmen napisał: Pozamykany Nie robię "kurzołapów" bo nie mam zaprzyjaźnionych krasnali do sprzątania ładowni. Quote Link to post Share on other sites
Xmen 567 Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 Chyba że tak. Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted December 23, 2020 Author Share Posted December 23, 2020 Dokładnie tak. Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted December 29, 2020 Author Share Posted December 29, 2020 Jakby tak: 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted December 30, 2020 Author Share Posted December 30, 2020 Pierwsze poważne malunki: 1 Quote Link to post Share on other sites
rudy0007 112 Posted December 31, 2020 Share Posted December 31, 2020 Jak Ci ładnie wyjdzie to wysyłam Ci swój egzemplarz co by wyszedł jeszcze lepiej 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted December 31, 2020 Author Share Posted December 31, 2020 41 minut temu, rudy0007 napisał: Jak Ci ładnie wyjdzie to wysyłam Ci swój egzemplarz co by wyszedł jeszcze lepiej Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted January 2 Author Share Posted January 2 Aktualiziren Wklejony kokpit i "ołowioza". Do regulaminowych 10g zalecanych przez producenta dodałem jakieś 30% współczynnika bezpieczeństwa. Jest jakieś 13 gramów - powinno wystarczyć Kadłub w całości swej długości: Cytując kanoniera Dolasa - "Zalewajka" z CA Mały problem - okienka odrobinkę wystają poza obrys kadłuba jak nie przymierzając s......ki żonie z pod cienkiej koszuli. Trza przelecieć i będzie ok. I gotowe prawie skrzydła z motorkami. Jeszcze odrobina polizania 800 i będzie git 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted January 8 Author Share Posted January 8 Kadłub "wylizany" i wzbogacony o zawieszenie główne i "cymbała" z przodu. Teraz odrobina poprawek tu i ówdzie i będzie można maziać luki podwozia, zakładać kółka i lepić na stałe "bąble" 1 Quote Link to post Share on other sites
milczacy 83 Posted January 9 Share Posted January 9 Ładnie ci to idzie. Aż z "zazdrości" zamówiłem C-124 i też chyba go wrzucę nie za długo "na ruszt" Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted January 9 Author Share Posted January 9 25 minut temu, milczacy napisał: zamówiłem C-124 Niezły kloc. Będziesz miał łatwiej z okienkami bo są z kalkomani. 26 minut temu, milczacy napisał: wrzucę nie za długo "na ruszt" Będzie oficjalny warsztacik? Quote Link to post Share on other sites
milczacy 83 Posted January 9 Share Posted January 9 Kloc ale chyba mniejszy od twojego? Faktycznie dobrze, że okienka z kalek, bo ładowni i tak nie otwieram to będzie łatwizna. Tym razem raczej warsztatu nie będzie, bo nie bardzo mi materiał zdjęciowy wychodzi no i nie wiem jak będzie z zapałem do pracy Quote Link to post Share on other sites
rudy0007 112 Posted January 9 Share Posted January 9 13 minut temu, milczacy napisał: Kloc ale chyba mniejszy od twojego? C-133 długość - 48m C-124 długość - 39,6m C-133 rozpiętość - 55m C-124 rozpiętość - 53m Można by powiedzieć, że jak jeden w tą to drugi w tamtą stronę dłuższy 19 minut temu, milczacy napisał: Tym razem raczej warsztatu nie będzie, bo nie bardzo mi materiał zdjęciowy wychodzi no i nie wiem jak będzie z zapałem do pracy Nie wspominałeś, że kończysz z modelowaniem? Quote Link to post Share on other sites
milczacy 83 Posted January 9 Share Posted January 9 2 godziny temu, rudy0007 napisał: Można by powiedzieć, że jak jeden w tą to drugi w tamtą stronę dłuższy 2 godziny temu, rudy0007 napisał: Nie wspominałeś, że kończysz z modelowaniem? Faktycznie miałem taki spadek weny, ale koniec końców „stara miłość nie rdzewieje” Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted January 14 Author Share Posted January 14 Pomaleńku, acz zdecydowanie pcham temat do przodu Zrobiłem podwozie oraz dolepiłem usterzenie poziome: Kolejny krok - doklejenie "bąbli" komór podwozia: Jak widać trzeba było odrobinkę łapać na CA, bo cholerstwo nie bardzo "leży" do kadłuba. Odrobina szparek powstała przy okazji. Wyrówna się tamijuniowym kitem i będzie ok Można już zaryzykować tezę, że już bliżej niż dalej. 2 Quote Link to post Share on other sites
rudy0007 112 Posted January 14 Share Posted January 14 5 minut temu, abtb napisał: Można już zaryzykować tezę, że już bliżej niż dalej. Ktoś tu lubi mocne ryzyko 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted February 1 Author Share Posted February 1 W końcu się udało - skrzydła na swoim miejscu: \ Co prawda bez CA się nie obyło: Ale kilka ruchów papierścieruchem i jest ok: Jeszcze się odrobinkę podliże, wytrasuje linie i będzie cacy. 1 Quote Link to post Share on other sites
Xmen 567 Posted February 2 Share Posted February 2 Ładny "maluch " się zapowiada.Ten "pryszcz" z przodu robi robotę.Wygląda jak nie napiszę co. Quote Link to post Share on other sites
tomekk 53 Posted February 2 Share Posted February 2 WitamNigdy nie sklejałem takiej skali, linie trasowane na szpachli to faktycznie takie tylko muśnięcie ostrza będzie, czy też wielkiej różnicy do np. 1/72 wizualnie nie ma ?Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted February 2 Author Share Posted February 2 6 minut temu, tomekk napisał: linie trasowane na szpachli to faktycznie takie tylko muśnięcie ostrza będzie, czy też wielkiej różnicy do np. 1/72 wizualnie nie ma ? To zależy czym trasujesz. Jak się pociągnie czeska piłką to chyba 0,18 mm szerokości, jak rysikiem to zależy jak mocno i głęboko. Czeska piłka ma stałą grubość a rysik się rozszerza i im głębiej ryjesz tym jest szerzej. A poza tym trzeba się w miarę dostosować do linii jakie daje producent modelu. W tym wypadku nie są one aż tak delikatne. Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,253 Posted February 14 Author Share Posted February 14 Z budowlanego punktu widzenia model uważam za skończony: Teraz pora na maziaje 1 Quote Link to post Share on other sites
mig 310 Posted February 14 Share Posted February 14 Spory kulfon Quote Link to post Share on other sites
rudy0007 112 Posted February 14 Share Posted February 14 A co to tu mu odstaje? Tak powinno być?? @abtbpowiedz o co tu chodzi, nie chcę się przy kawie denerwować niepotrzebnie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts