myszaty 216 Posted April 8 Share Posted April 8 Na nawet dość ładnie błyszczący C8 położyłem, w celu zabezpieczenia warstwę bezbarwnego i cały efekt diabli wzięli, zrobiła się tak jakby satyna. Lakier bezbarwny Pentartu, wodny, gloss. Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,421 Posted April 8 Share Posted April 8 48 minut temu, myszaty napisał: Lakier bezbarwny Pentartu, wodny, gloss. A można było dołożyć do koszyczka C46, podlać to ładnie (3:1) living thinerem i było by szkiełko Daj temu "czemuś" dobrze wyschnąć i zrób jak wyżej. MOŻE będzie dobrze 1 Quote Link to post Share on other sites
Moses 468 Posted April 8 Share Posted April 8 (edited) Jak idziesz w Gunze to idź w Gunze GX UV cut Super Gloss rules Edited April 8 by Moses 1 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,421 Posted April 8 Share Posted April 8 10 minut temu, Moses napisał: Jak idziesz w Gunze to idź w Gunze 1 Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 8 Author Share Posted April 8 wygląda to mniej więcej tak: Nie ma tragedii, chyba nie będę próbował poprawiać bo całkiem to skopie znając moje szczęście. Wygląda teraz jak odmalowany egzemplarz 948 z Modlina. I takie kalki dostanie Tego lakieru używam od początku z tym że na kolorach ,,zwykłych", a właśnie preferuję satynowy połysk, na metalikach go jeszcze nie próbowałem. Zaopatrzę się w komplet gunze bo jeszcze kilka modeli przede mną w amelinium: 2 jaki, 4 migi , iskra i mustang. Nie myli się ten, co nic nie robi. Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 8 Author Share Posted April 8 @Moses i @abtb Wujowie Dobra Rada Mam nadzieję że się nie obrazicie 1 Quote Link to post Share on other sites
Moses 468 Posted April 8 Share Posted April 8 Obrazilbym się jakbyś w tych wujkach literówkę zrobił 1 Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 9 Author Share Posted April 9 (edited) Zrobiłem jak wuj @abtb poradził i jest całkiem, całkiem... Edited April 9 by myszaty 1 Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 9 Author Share Posted April 9 Dzięki Wuju! Czekam na kalki z MM - te zrudziałe Mirage są do kitu. 1 Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,421 Posted April 9 Share Posted April 9 2 godziny temu, myszaty napisał: Dzięki Wuju! 2 Quote Link to post Share on other sites
Wojtek190 53 Posted April 12 Share Posted April 12 (edited) W dniu 8.04.2021 o 17:40, myszaty napisał: wygląda to mniej więcej tak: Nie ma tragedii, chyba nie będę próbował poprawiać bo całkiem to skopie znając moje szczęście. Wygląda teraz jak odmalowany egzemplarz 948 z Modlina. I takie kalki dostanie Tego lakieru używam od początku z tym że na kolorach ,,zwykłych", a właśnie preferuję satynowy połysk, na metalikach go jeszcze nie próbowałem. Zaopatrzę się w komplet gunze bo jeszcze kilka modeli przede mną w amelinium: 2 jaki, 4 migi , iskra i mustang. Nie myli się ten, co nic nie robi. Ja się przymierzam do tego modelu i próbuję na różnych podkładach i najlepirj mi wychodzi Tamiya X-01 + Ammo Mig ALC 119 + bezbarwny Edited April 12 by Wojtek190 Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 12 Author Share Posted April 12 No właśnie nie wiem czy te MiGi/ LIMki rzeczywiście miały taki metaliczny połysk... może jak były funkel nówki, ale amelinium szybko matowieje, a zdjęcia raczej pokazują taką lekką satynkę. Quote Link to post Share on other sites
Wojtek190 53 Posted April 12 Share Posted April 12 3 minuty temu, myszaty napisał: No właśnie nie wiem czy te MiGi/ LIMki rzeczywiście miały taki metaliczny połysk... może jak były funkel nówki, ale amelinium szybko matowieje, a zdjęcia raczej pokazują taką lekką satynkę. Ja podjąłem decyzję żę będę się wzorował na https://www.facebook.com/MiG-15biscom-111657150749783/?__tn__=-UC*F i jak będę robił ten model do na tym będę się wzrował. Brawo za nitowanie mnie ono przerasta. Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,421 Posted April 12 Share Posted April 12 11 minut temu, Wojtek190 napisał: Brawo za nitowanie To "nitowanie fabryczne" wykonane przez Kp 18 minut temu, myszaty napisał: MiGi/ LIMki rzeczywiście miały taki metaliczny połysk.. Ja po wszystkim swoje "sreberka" psikam półmatem Gunze, bodajże C181 (albo jakoś tak ) Quote Link to post Share on other sites
Wojtek190 53 Posted April 12 Share Posted April 12 3 minuty temu, abtb napisał: Ja po wszystkim swoje "sreberka" psikam półmatem Gunze, bodajże C181 (albo jakoś tak ) Każdy ma prawo wyboru, jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
Wojtek190 53 Posted April 12 Share Posted April 12 15 minut temu, abtb napisał: To "nitowanie fabryczne" wykonane przez Kp Ja po wszystkim swoje "sreberka" psikam półmatem Gunze, bodajże C181 (albo jakoś tak ) Ok te samoloty są matowe, ale czy były matowe w czasie swojej świetności. jak będę robił mojego Lim 2 to będę robił połysk na maksa, chociaż teraz robię tylko full mat. 1 Quote Link to post Share on other sites
Slawek_26869 90 Posted April 12 Share Posted April 12 Wojtku, sktóregoż to Muzeum takie ładne focie masz?? Quote Link to post Share on other sites
Wojtek190 53 Posted April 12 Share Posted April 12 3 minuty temu, Slawek_26869 napisał: Wojtku, sktóregoż to Muzeum takie ładne focie masz?? Lubuskie Muzeum Wojskowe Drzonòw 54 http://www.muzeum.drzonow.eu/ 2 Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 12 Author Share Posted April 12 32 minuty temu, abtb napisał: To "nitowanie fabryczne" wykonane przez Kp Dokładnie, moim zadaniem było tylko tego nie skopać... Ostatnio przeglądałem stronki o srebrzeniu szlagmetalem, lustro by się chyba dało zrobić, albo przynajmniej wysoki połysk, ale powierzchnia pod musi być idealna. Kusi mnie na mustangu NMF - te się akurat błyszczały...Może kupie jakiegoś szrotka z MC i go trochę pokatuje. I gdzieś czytałem że Jaki-23 nowe przylatywały też wypolerowane. Tam stoi IŁ- 2 ??? Chyba że to Avia... O!! byłem tam za łebka, jak się ta cholerna zaraza skończy odwiedzę. Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,421 Posted April 12 Share Posted April 12 10 minut temu, myszaty napisał: Chyba że to Avia... Na pewno Avia, Ił 2 miał np. zupełnie inne podwozie. 36 minut temu, Wojtek190 napisał: Ok te samoloty są matowe, ale czy były matowe w czasie swojej świetności. Nie pisałem o macie tylko o półmacie. a raczej tłumacząc napis ze słoiczka "półpołysku" A to zasadnicza różnica A tak na marginesie to Ił-y 28 były chyba malowane tzw. "srebrzanką" a to z NMF ma niewiele wspólnego. 58 minut temu, Wojtek190 napisał: Każdy ma prawo wyboru, jeszcze. O to, to właśnie Quote Link to post Share on other sites
Wojtek190 53 Posted April 12 Share Posted April 12 2 minuty temu, abtb napisał: 23 minuty temu, myszaty napisał: Chyba że to Avia... Na pewno Avia, Ił 2 miał np. zupełnie inne podwozie. 48 minut temu, Wojtek190 napisał: Ok te samoloty są matowe, ale czy były matowe w czasie swojej świetności. Nie pisałem o macie tylko o półmacie. a raczej tłumacząc napis ze słoiczka "półpołysku" A to zasadnicza różnica A ja napisałem bezbarwny (bez mat, pół połysk, pół mat, połysk) Quote Link to post Share on other sites
abtb 1,421 Posted April 12 Share Posted April 12 8 minut temu, Wojtek190 napisał: A ja napisałem bezbarwny W rzeczy samej Bezbarwny to bezbarwny. Quote Link to post Share on other sites
Slawek_26869 90 Posted April 12 Share Posted April 12 Godzinę temu, myszaty napisał: ...Tam stoi IŁ- 2 ??? Chyba że to Avia... W kwestii formalnej, jak już to nie Ił-2; tylko Ił-10, a na pewno jest to Avia B-33 Quote Link to post Share on other sites
myszaty 216 Posted April 12 Author Share Posted April 12 Tak jest! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts