Turecki 0 Posted October 8, 2009 Share Posted October 8, 2009 A co byś powiedział na doklejenie na dziobie cienkich pasków "odgromników" jak na załączonym zdjeciu i zrezygnowaniu z obecnych wyrytych lini podziałowych..by niejako zbliżyć do stanu rzeczywistego jak na załączonym zdjęciu poniżej...???? Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted October 8, 2009 Author Share Posted October 8, 2009 Fajny pomysl, ale na obecnym etapie nie chce mi sie wracac do szpachlowania i szlifowania. Jestem zbyt leniwy Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted October 17, 2009 Author Share Posted October 17, 2009 (edited) Wznawiam prace nad modelem. Dobilem targu z kolega Patyk i mam nowa sprezarke. Przy okazji nowej sprezarki zbudowalem nowy kompresor w wersji full wypas - zawor zwrotny, zawor bezpieczenstwa, wylacznik cisnieniowy , dwa wyjscia jedno regulowane pod aerograf, drugie do pompowania kol, podstawa na kolach itp. Pochwale sie zdjeciem: Niebawem kolejne zdjecia z zbudowy modelu. Edited November 25, 2009 by Guest Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted October 19, 2009 Author Share Posted October 19, 2009 (edited) Model pomalowany. Oslone radaru pomalowalem w koncu bialym z dostakiem tan. Wyszlo calkiem fajnie. Edited November 25, 2009 by Guest Quote Link to post Share on other sites
p_bladek 21 Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Hello. W sumie te odgromniki mógłbyś wkleic na dziobie z cienkiej folii samoprzylepnej, nie było by fajniej ? Ale i tak mi sie podoba. Poczekam az skończysz i rusze ze swoim. Nigdzie nie mogę dostać mechanizmu składania skrzydeł (żywicznego oczywiście) W Polsce nieosiągalny. Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted October 19, 2009 Author Share Posted October 19, 2009 (edited) W Polsce nie dostaniesz. Ja kupilem tutaj http://obchod.valka.cz Ok 5 tyg. czekania. Kupilem tez ostatnio u nich kalki i kabine vacu do vikinga. Czekam teraz na nie. Maja tam sporo dodatkow do vikinga (sciagaja to z Hannants). Co do odgromnikow to jak trafie na tasme to moze i wkleje. Silniki skonczone. Edited November 25, 2009 by Guest Quote Link to post Share on other sites
p_bladek 21 Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 Czyżby projekt zmarł? czy przestój w produkcji? Pozdrawiam, Przemek. Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted November 14, 2009 Author Share Posted November 14, 2009 (edited) Nie zmarl Prace zwolnily bo dostalem maila , ze na kabine i kalki kolejne 4 tyg czekania (a czekam od wrzesnia), wiec sie nie spiesze. Jak narazie modelik tak sie prezentuje: Edited November 25, 2009 by Guest Quote Link to post Share on other sites
heavy1123 0 Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Wygląda bardzo fajnie Quote Link to post Share on other sites
gulus 0 Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Trochę mocny wash, ale może później sie to jeszcze zmieni. Quote Link to post Share on other sites
Adrian440 0 Posted November 14, 2009 Share Posted November 14, 2009 Model rewelacja Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted December 3, 2009 Author Share Posted December 3, 2009 Podwieszone torpedy i zamontowane pokrywy luku bombowego Quote Link to post Share on other sites
igi 0 Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 wow...brak słów Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Po 2,5 m-cach oczekiwania na kabine i kalki wreszcie dostalem maila , ze towar gotowy do wysylki. W przeciagu tygodnia powinien do mnie dotrzec. Model wlasciwie na ukonczeniu. Zostalo tylko pomalowac krawedzie tylnych statecznikow (umknelo mi to wczesniej), dokleic silniki i pylony , polozyc kalk i zamontowac kabinke. Wszystko to zrobie jak dotrze przesylka. Nic wczesniej zrobic sie juz nie da. Przedstawiam zdjecia obecnego stanu modelu. Zastanawiam sie czy podwiesic harpoony czy zostawic gole pylony. Sam nie wiem. Jak sadzicie? Quote Link to post Share on other sites
Frosty 0 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Jak dla mnie? Harpoony! Strasznie mi się twój S-3 podoba... Tak bradzo, że wczoraj sam kupiłem jednego na E-Bay'u Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted December 6, 2009 Author Share Posted December 6, 2009 Jak dla mnie? Harpoony! Strasznie mi się twój S-3 podoba... Tak bradzo, że wczoraj sam kupiłem jednego na E-Bay'u Dzieki za uznanie. Mozna wiedziec za ile ten viking jaka firma i skala? Quote Link to post Share on other sites
Frosty 0 Posted December 6, 2009 Share Posted December 6, 2009 Skala? Ta sama (ERTL - a jakże!). W sumie, to kupiłem ES-3A Viking Shadow, ale wypraski są te same co S-3A (dodatkowo dorzucaja osobno elementy do ES-3), więc pozastaje jedynie dokupic kalki... i kokpit... i wnęki podwozia... i balchy... Sam model nabyłem dość okazyjnie - 12 funtów Ale kiedy się za niego wezmę to nie mam pojęcia. Njapierw obiecałem sobie skończyć F-4D, a później albo F-8, albo HH-65... Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted December 14, 2009 Author Share Posted December 14, 2009 Nareszcie otrzymalem dlugo oczekiwana paczke zagraniczna z kalkami i kabina. Paczka przyszla z protokolem poczty polskiej sporzadzonym na okolicznosc stwierdzenia, ze opakowanie paczki zostalo naruszone (odklejona tasma i rozerwane pudelko). Mam nieodparte wrazenie, ze ktos z pracownikow poczty chcial sprawdzic czy paczka nie zawiera czegos wartosciowego. No chyba , ze sluzby specjalne zagladaja do moich paczek . W kazdym razie komisyjnie sprawdzilem , ze w paczce jest to co byc mialo i nic nie zostalo uszkodzone. No wiec fotka kalek: Kabinka zrobiona jest ze stosunkowo grubego materialu. Niestety trzeba bedzie ja wyciac i tu pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczow, czy ciac po linii niebieskiej czy czerwonej? Wg mnie po czerwonej bo ten rant wydaje mi sie nieopotrzebny, ale wole sie upewnic. Samo ciecie tez latwe nie bedzie ze wzgledu na grubosc materialu. Nie wiem jak skalpel poradzi sobie z tym. Quote Link to post Share on other sites
Lucas HS 0 Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Skalpel da radę, pierwsze ciecie ostrożne, drugie nieco bardziej zdecydowane, a za trzecim pójdzie. Quote Link to post Share on other sites
Ostach 0 Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Wytnij z zapasem, przymierz, dotnij, przymierz, dotnij, szlifuj, przymierz i tak w kółko... chyba jedyna metoda. Poza tym nie możesz być w 100% pewien że kabinka jest poprawna. Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted December 14, 2009 Author Share Posted December 14, 2009 Po 2 godzinach wycialem kabine. Niestety doszlo do minimalnego pekniecia na skutek zbyt silnego docisniecia slkalpela. Na szczescie czesc rysy przykryje malowanie krawedzi oszklenia. Kabina wycinala sie tragicznie. Strasznie twardy rant. Do tego po wycieciu kabina bardzo duzo stracila na sztywnosci. Odpada szpchlowanie polaczenia oszklenia z kadlubem bo przy szlifowaniu tak gietkiej kabiny szpachla popeka. W ogole zastanawiam sie dlaczego producent nie sprzedaje wycietej kabiny, tylko trzeba sie z tym meczyc domowymi sposobami. W kazdym razie teraz czeka mnie oszlifowanie krawedzi i malowanie oszklenia. Wycieta kabina: Quote Link to post Share on other sites
Ostach 0 Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Ale pasuje Ci to tam jakoś znośnie do modelu? Quote Link to post Share on other sites
Nexus 5 Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Chyba zamiast skalpela lepiej sprawdziłaby się piłka. Możesz ciąć dużo delikatniej i dokładniej. A sam model - miodzio Quote Link to post Share on other sites
jajen 0 Posted December 14, 2009 Author Share Posted December 14, 2009 Ale pasuje Ci to tam jakoś znośnie do modelu? Niespecjalnie. Chyba jednak bede musial uzyc szpachli, a kabinke juz psiknalem. Troche przeraza szpachlowanie modelu na tym etapie prac. Ale nie ma wyjscia przerwa przy laczeniu oslony z kadlubem jest zbyt duza. Quote Link to post Share on other sites
p_bladek 21 Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Ja bym spróbował doszlifować kabine do kadłuba zamiast szpachlować Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts