Aleksander Zielony Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Ostatnio natchnęło mnie na kolekcje amerykańskich samolotów bombowych w skali 1/144. I chciałbym przedstawić jeden z nich, czyli tytułowego B-47. Model koreańskiej firmy Academy. Zestaw z lubianego przeze mnie szarego plastiku, części na czterech ramkach, dodatkowo dwie wypraski przezroczyste, kalkomanie i instrukcja. Model można wykonać w jednej z dwóch wersji, oraz dwóch malowaniach, maszyna w wersji B-47b w malowaniu 306 BW z 1951 r. i B-47E w malowaniu z 320 BW, 441BS. Same wypraski bardzo dobrze wyglądaja, bez nadlewek i jam skurczowych. Faktura poszycia odtworzona jako wgłębna. A tak to wygląda na fotkach: A tak wyglądają wypraski z bliska (dość przyjemny rysunek lini podziałowych): Ponieważ wybrałem wersję B-47E, mam pytanie do Was, czy ktoś ma zdjęcie maszyny o numerze 12320 z 320 BW, 441 BS ? Do tej wersji są kalki, ale nie bardzo zgadza mi się kolorystyka, gdyż maszyna ma w/g rysunku całe białe osłony silników wraz z pylonami (rysunek boczny) i poprowadzony łukiem pas pod statecznikiem poziomym. Natomiast na fotkach, które znalazłem, to silniki są tylko częściowo białe od spodu, a pas pod staczenikiem jest pionowy (prosty). lecz może akurat ta konkretna maszyna miała takie malowanie. Pozdrawiam AZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi