Skocz do zawartości

Problem nowego

Fuszkon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Co pare lat wracam do najciekawszego hooby tego swiata:) Wczesniej zajmowalem sie klejeniem i malowaniem samolotow/statkow, ostatnimi latami zainteresowalem sie piechota i pancerka w skali 1:35. Kiedys jak bylem mlodszy- z 7 lat temu nie interesowalo mnie to ze figorki na dioramie sa z 2 wojny a takze z wietnamu a drzewka to uciete galazki:) Lecz teraz kiedy nabylem duzo wiecej wiedzy na temat 2- wojenny. Chcialem zaczac od czegos malego - zestaw figorek Tamyi przedstawiajacy 2 niemieckich zolnierzy przy MG42 i jeden z karabiem kleczacy. Z sklejeniem wiadomo nie bylo problemow ale podczas malowania nastapily duze problemy- otoz figurki nie dosc ze sie swieca to dodatkowo nie wygladaja ogolnie tak jak powinno:/ kupilem farby matowe humbrol- sprzedawca zapewnial ze nie bedzie sie nic swiecic. Czytalem forum w poszukiwaniu jakichs poradnikow, nic interesujacego nie znalazlem.. zdjecia postaram sie wrzucic jutro

Najlepiej będzie prysnąć ich lakierem matowym, błyszczenie powinno zniknąć. Nie radzę kupować matu humbrola, zostaje brzydki biały nalot, ja używam gunze, ale jest dosyć drogi :/ słyszałem że vallejo robi bardzo dobry matowy. Teraz czekam na warsztat, myślę że coś jeszcze będę mógł pomóc

dzieki wielkie! kolory dobralem fajnie aczkolwiek chyba nie za bardzo kolorystycznie-historycznie:) ale to swiecenie mnie doluje bo psuje cala zabawe... Jedne rodzaje spodni malowalem osobno i wyszly idealnie matowe.. Czytalem te forum troszke, i bylo napisane cos o dodawaniu jakiegos rozpuszczalnika- za kazdym razem staram sie mieszac dobrze farby ale moze to wina zbyt grubych warstw farby?

Edit.1

Gdzie taki lakier moge dorwac? ile to kosztuje mniej wiecej?

Przedstawiam tu jednego z dwojki prawie skonczonych zolnierzy (rece, glowy, doklejenie ekwipunku, poprawienie spodni) narazie nie biore sie za to gdyz chcialbym uzyskac od was jakas pomoc/krytyke- co jest zle.. jak poprawic, widzac te figorki wiem ze to nie jest to co Wy robicie z profesja, ale czlowiek sie uczy przez cale zycie i dobrze byloby dostac jakas krytyke...

http://worldatwar.eu/usergallery/personal/5051x7828184684c66.jpg

http://worldatwar.eu/usergallery/personal/5053x8004566764c66.jpg

http://worldatwar.eu/usergallery/personal/5052x6870444924c66.jpg