ArmiA Napisano 19 Września 2010 Share Napisano 19 Września 2010 Ja to widzę tak: Kupujesz zwykłą ramkę na zdjęcia (w miarę możliwości bez ozdobników). W wersji light szukasz gdzieś na necie fotki interesującej Cię części pasa (nie szukałem, ale gdzieś pewnie znajdziesz). W wersji hard bierzesz arkusz polistyrenu (w sklepach modelarskich około 8 zł za arkusz z Evergreena, ok. 20 zł za cztery arkusze z bodajże Abera, na Allegro dostępne już od złotówki - poszukaj krakowskiej firmy T-plast - polecam). Możesz ewentualnie zastosować spienione PCV (http://www.symbol.net.pl/sklep/?p=productsMore&iProduct=1) które ma bardziej chropowatą fakturę, ale nie wiem jak to będzie wyglądało w tak małej skali. Następnie docinasz na wymiar, malujesz na szaro (plus brudzenie pastelami aby złamać monotonię i upodobnić do rzeczywistości fakturę betonu - poszukaj na forum jak to zrobić). Następnie malujesz (od masek, z ręki ci się nie uda zrobić przekonującego efektu) linie na pasie. Możesz również pomalować całość na biało, zamaskować linie paskami taśmy maskującej i wtedy pomalować resztę na szaro, ale musisz potem uważać przy brudzeniu - niemalowany beton jest bardziej chropowaty od malowanego i brudzi się szybciej. Na miejsca leżące poza pasem startowym możesz przykleić trawkę elektrostatyczną (ponownie - poszukaj na forum). Stawiasz na to model i gotowe! Nie będzie to niestety diorama, a tylko model na podstawce. Robiąc w tej skali dioramę musiałbyś włożyć w to wiele pracy własnej. Wydaje mi się, że na tym etapie jeszcze na to za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi