gulus Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Dla czego taka nazwa? Z tego co znalazłem, wersja 81D2 była samolotem dwusterowym a 80E2 jednosterowym. W trakcie użytkowania oba zostały przemianowane na Nieuport 23. Poza tym, ponoć nie różniły się od siebie - może ktoś to zweryfikować i pokazać, na czym polegało jedno- i dwusterowość? Oba przybyły do Polski w maju 1919 roku wraz z Francuską Szkołą Pilotów w ilości po 10 sztuk każdego. W latach 1920 - 1921 dokupiono kolene 11 egzemplarzy. Do września 1920 stacjonowały w Warszawie, później w Bydgoszczy w jednostce przemianowanej na Niższą Szkołę Pilotażu. Wersje dwusterowe miały oznaczenia dwucyfrowe zaczynające się cyfrą "1". Wersje jednosterowe miały oznaczenia jednocyfrowe na kadłubie. Samolot 81D2, wedle artykułu w "Lotnictwo z szachownicą" nr 1 na zastrzale miał przymocowaną zabawkę w kształcie pieska. Na zdjęciach z tego artykułu widać, że samolot został rozbity (nie wiem, czy powrócił do szkolenia). Samolot bydgoski: zdjęcie z http://wp.scn.ru Fabrykę opuszczały samoloty w kolorach materiałów z których zostały wykonane. Ostatnie pokrywane były proszkiem o aluminiowym odcieniu, który był kładziony na płócienne elementy. Niekiedy dodawano barwne elementy. Samolot jeszcze z czasów mokotowskich: zdjęcie z http://wp.scn.ru Temat otwarty. To tylko moje wypociny na temat tej maszyny szkoleniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 16 Listopada 2010 Share Napisano 16 Listopada 2010 Mój komentarz: 1. Nieuport 23C1 był rasowym myśliwcem (modyfikacja Ni.17C1) i był użytkowany w Lotnictwie Polskim zgodnie z przeznaczeniem. 2. Nie spotkałem się w żadnej publikacji z informacją o zmianie nazwy szkolnych nieuportów - czy mógłbyś podać namiary na takowe ? 3. Był jeszcze Nieuport 83E1 A teraz dane podstawowe szkolnych Nieuportów 1. Nieuport 81D2 Dwuosobowy dwuster Rozpiętość - 9 m Długość - 7.1 m Wysokość - 2.6 m Powierzchnia nośna - 23 m2 Ilość maszyn w Lotnictwie Polskim - 21 2. Nieuport 80E2 Dwuosobowy z układem sterowania w pierwszej kabinie (kabina ucznia). Pozostałe dane techniczne takie same jak Ni.81D2 Ilość maszyn w Lotnictwie Polskim - 15 3. Nieuport 83E1 Samolot jednoosobowy Rozpiętość - 7.9 m Długość - 7 m Wysokość - 2.7 m Powierzchnia nośna - 18 m2 Ilość maszyn w Lotnictwie Polskim - 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 17 Listopada 2010 Autor Share Napisano 17 Listopada 2010 Nie spotkałem się w żadnej publikacji z informacją o zmianie nazwy szkolnych nieuportów - czy mógłbyś podać namiary na takowe ? Artykuł w pierwszym numerze "Lotnictwo z szachownicą". Pierwszy artyku ło o szkolnych Nieuportach. Przemianowanie miało miejsce ze względu nna powierzchnie nośne. Nieuport 83E1 powinien i pewnie będzie omówiony osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi