Skocz do zawartości

Nieuport 81D2/80E2/23

gulus

Rekomendowane odpowiedzi

Dla czego taka nazwa? Z tego co znalazłem, wersja 81D2 była samolotem dwusterowym a 80E2 jednosterowym. W trakcie użytkowania oba zostały przemianowane na Nieuport 23. Poza tym, ponoć nie różniły się od siebie - może ktoś to zweryfikować i pokazać, na czym polegało jedno- i dwusterowość?

Oba przybyły do Polski w maju 1919 roku wraz z Francuską Szkołą Pilotów w ilości po 10 sztuk każdego. W latach 1920 - 1921 dokupiono kolene 11 egzemplarzy. Do września 1920 stacjonowały w Warszawie, później w Bydgoszczy w jednostce przemianowanej na Niższą Szkołę Pilotażu.

Wersje dwusterowe miały oznaczenia dwucyfrowe zaczynające się cyfrą "1". Wersje jednosterowe miały oznaczenia jednocyfrowe na kadłubie.

Samolot 81D2, wedle artykułu w "Lotnictwo z szachownicą" nr 1 na zastrzale miał przymocowaną zabawkę w kształcie pieska. Na zdjęciach z tego artykułu widać, że samolot został rozbity (nie wiem, czy powrócił do szkolenia).

Samolot bydgoski:

nieuportd2nr14.jpg

zdjęcie z http://wp.scn.ru

Fabrykę opuszczały samoloty w kolorach materiałów z których zostały wykonane. Ostatnie pokrywane były proszkiem o aluminiowym odcieniu, który był kładziony na płócienne elementy. Niekiedy dodawano barwne elementy.

Samolot jeszcze z czasów mokotowskich:

nieuportd2nr17.jpg

zdjęcie z http://wp.scn.ru

Temat otwarty. To tylko moje wypociny na temat tej maszyny szkoleniowej.

Mój komentarz:

1. Nieuport 23C1 był rasowym myśliwcem (modyfikacja Ni.17C1) i był użytkowany w Lotnictwie Polskim zgodnie z przeznaczeniem.

2. Nie spotkałem się w żadnej publikacji z informacją o zmianie nazwy szkolnych nieuportów - czy mógłbyś podać namiary na takowe ?

3. Był jeszcze Nieuport 83E1

A teraz dane podstawowe szkolnych Nieuportów

1. Nieuport 81D2

Dwuosobowy dwuster

Rozpiętość - 9 m

Długość - 7.1 m

Wysokość - 2.6 m

Powierzchnia nośna - 23 m2

Ilość maszyn w Lotnictwie Polskim - 21

2. Nieuport 80E2

Dwuosobowy z układem sterowania w pierwszej kabinie (kabina ucznia).

Pozostałe dane techniczne takie same jak Ni.81D2

Ilość maszyn w Lotnictwie Polskim - 15

3. Nieuport 83E1

Samolot jednoosobowy

Rozpiętość - 7.9 m

Długość - 7 m

Wysokość - 2.7 m

Powierzchnia nośna - 18 m2

Ilość maszyn w Lotnictwie Polskim - 22

Nie spotkałem się w żadnej publikacji z informacją o zmianie nazwy szkolnych nieuportów - czy mógłbyś podać namiary na takowe ?

Artykuł w pierwszym numerze "Lotnictwo z szachownicą". Pierwszy artyku ło o szkolnych Nieuportach. Przemianowanie miało miejsce ze względu nna powierzchnie nośne.

Nieuport 83E1 powinien i pewnie będzie omówiony osobno.