Skocz do zawartości

AEROGRAF HUMBROLA-PROBLEM

Marcin990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Dziś zakupiłem "skromny" aerograf HUMBROLA oraz butle ze sprężonym powietrzem 400ml. Jak na razie nie stać mnie na lepszy aerograf oraz kompresor. Ale przejdźmy do sedna sprawy..odpakowałem aerograf, podłączyłem wężyk do BUTLI, następnie do aerografu. Powietrze z butli zaczęło płynąć. Następnie wziąłem 1-wszą lepszą farbę PACTRY, wlałem ją do pojemnika, i dodałem troszkę wody(jak na razie nie mogę znaleźć, jakie są proporcje do PACTRY AKRYL), wymieszałem i zakręciłem pojemnik. Naciskam spust i....nic się nie dzieje. Dodam, że przed nalaniem farby do pojemnika powietrze pięknie przelatywało przez aerograf i było stanowczo je słychać, jak wylatuje z aerografu. Teraz, jak chcę zrobić test z farbą nic się nie dzieję Może czasem, jak lekko odkręcę gwint w butli i nasyczy troszkę powietrza odzywa się głoś ssania z aerografu, ale jest on na tyle mały, że nie nabiera farby Moje pytanie jest takie, czy może być to wina tego, że wężyk, który łączy aerograf oraz pojemnik z farbą może być zatykany przez zagęszczoną farbę, a co za tym idzie-blokować dopływ powietrza???

Proszę o pomoc.

PS.

http://chematic.com.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=53&option=com_virtuemart&Itemid=2&vmcchk=1&Itemid=2 tutaj kupowałem aerograf (61zł) oraz butlę (20zł).

Dziś zakupiłem "skromny" aerograf HUMBROLA oraz butle ze sprężonym powietrzem 400ml. Jak na razie nie stać mnie na lepszy aerograf oraz kompresor.

Butla się zużyła Choć to byłoby stanowczo za szybko.

Raczej ten "aerograf" ,jeśli w ogóle można to tak nazwać jest stworzony do humbroli zmieszanych z dużą ilością rozpuszczalnika, która gęstością będzie zbliżoną do wody. Akryle szybko schną i zatkały tobie całość przewodu wraz z dyszą o ile takie cudo tam występuje.

Edytowane przez Gość

Akryle szybko wysychają a pod wpływem jeszcze sprężonego powietrza wysychają można powiedzieć w locie.Oprócz wody trzeba jeszcze używać opóźniacza do akryli. To ile kosztuje to cudo Humbrola +400ml powietrza?

Ale czy to w ogóle jest możliwe, że aerograf po 2 użyciach się zapchał ?

Jak to jest aerograf to ja ...

Oprócz wody trzeba jeszcze używać opóźniacza do akryli. To ile kosztuje to cudo Humbrola +400ml powietrza?

Pewnie z 80zł

cloner16

Jak to jest aerograf to ja ...

Wiesz, nie każdego stać na kompresor za kilkaset złoty, czy sam aerograf za 100zł+

voseba

Moze zamiast farby nalej samej wody, zobaczysz czy wtedy bedzie pryskac. Jak bedzie pryskac to masz zbyt gesta farbe, jak nie to gdzies zapchany aerograf.

Nalałem czystej wody z kranu, nic nie leci ;/ Nawet niem ma syku. Powietrze jest na 100% Czy to ma oznaczać, że jest to już koniec dla mojego aerografu ?!?!?

Czyli jak wcisniesz/przesuniesz spust to powietrze nie wylatuje z aerografu? Z tego co piszesz to wynika że zapchales aerograf gdzies wewnatrz. Malowalem kiedys takim czyms ale nie pamietam czy mozna go rozebrac na czynniki pierwsze.

specem nie jestem itd itp ale zapłaciłeś dosc duzo za to swoje "cudo" wystarczylo popatrzec na allegro, napewno o wiele lepszy sprzet i nawet taniej wychodzi. butla ze sprezonym powierzem to tez zbedny wydatek ja by dobrze poszukac to dolozyc pare groszy do tych 20zł i mozna miec opryskiwacz ogrodowy. Fakt trzeba popracowac pompka ale za powietrze przynajmniej płacić nie trzeba, i wszystko ładnie działa i maluje jak w moim przypadku. Tu masz linka przykładowego:

http://allegro.pl/aerograf-ew-550a-0-3mm-precyzyjny-hit-najtaniej-i1406751273.html

a co do problemu to jeśli nalałeś pactry to na pewno zaschła ja w swoim bez opóźniacza to mogę malować dosłownie przez pól minuty i już podsycha i farba przestaje lecieć.

nie jestem pewien zasady działania tego aerografu ale farba by nie bąbelkowala bo zbiorniczek jest oddzielnie i bezpośrednio przez farbę nie leci powietrze, tylko wpada do słoiczka robiąc ciśnienie i wypycha farbę przez rurkę. tak na chłopski rozum.

a jak się dostać to tędy co leci farba tam chyba jest taka mała dziurka włóż coś do niej przepcha ja. próbuj może coś to da.

Musi być możliwość odkręcenia tego złotawego "regulatora" z pojemnika na farbę. Tak samo powinna być możliwość odkręcenia dyszy powietrza. Spróbuj odkręcić ją jakimś narzędziem , może kombinerki pomogą? Tylko delikatnie a stanowczo Jak się nie da to spróbuj z drutem ew. wrzuć całość do cleanluxu. Aerograf ani uszczelki nie rozpuszczą się-może pomóc.

artoor_k

Zrobiłem jak radziłeś, ale nadal bez skutku ;/

PS. Teraz w ogóle jak podłączam wężyk do butli nic się nie dzieje, nawet jak ją odkręcam. Nie może być już pusta butla, po za szybko by się powietrze ulotniło...sam już nie wiem co robić ;/ Proszę Was, pomóżcie, bo nie po to wydałem 80 zł, aby teraz załamywać ręce :(

A mówią, że kto kupuje tanio, ten kupuje kilka razy...

Poczytałbyś trochę forum, był trochę bardziej cierpliwy, pozbierał więcej pieniędzy i kupił normalny sprzęt. Jeśli nie stać Cię na coś normalnego, to po co kupować byle co?

Wsadź aerograf do zmywacza do akryli Wamodu / Cleanluxa i farba powinna się rozpuścić.

Wiesz, nie każdego stać na kompresor za kilkaset złoty, czy sam aerograf za 100zł+

Mnie też dlatego długo pościłem .

PS. Teraz w ogóle jak podłączam wężyk do butli nic się nie dzieje, nawet jak ją odkręcam. Nie może być już pusta butla, po za szybko by się powietrze ulotniło...sam już nie wiem co robić ;/ Proszę Was, pomóżcie, bo nie po to wydałem 80 zł, aby teraz załamywać ręce :(

Tak się kończy prowizorka,niestety smutna prawda.

Jak dla mnie to butla jest już pusta i tyle. One starczą na prawdę na krótko.

Ok, już wszytko jest OK :P

PS. Teraz w ogóle jak podłączam wężyk do butli nic się nie dzieje, nawet jak ją odkręcam.

Okazało się, że gwint od wężyka był lekko wygięty, a co za tym idzie, powietrze się ulatniało i nie trafiało do aerografu Teraz jest już ok-gwint lekko wyprostowałem młotkiem, zabezpieczyłem taśmą izolacyjną i jest GIT :)

Jak napisał jeden z Kolegów, nalałem czystej wody z kranu do zbiorniczka, aby zobaczyć czy to w ogóle działa. Wszystko jest na swoim miejscu

Dziękuję WSZYSTKIMza okazane chęci oraz pomoc

PS. Mam tylko jeszcze dwa pytania-dziś chce pomalować farbami AKRYLOWYMI PACTRA model. Moje pytanie jest takie-czy możecie napisać mi jakie mam zrobić do nich proporcje? Na pudełku są tylko pokazane dla EMALII HUMBROLA (2:1), ale niestety tych nie posiadam. Czytałem temat na Naszym forum nt. farb itp. ale szczerze mówiąc, nic z tego nie załapałem Z kolei na innym forum było napisane:"70% farby i 30% wody)-czy mogę tak zrobić? Drugie pytanie-czy farbę mogę mieszać z zbiorniku od aerografu, czy w osobne szklance, pudełku itp?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.