fuzjan Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Witam. Mam przyjemność otworzyć moją pierwszą relację z budowy modelu. Jako, że nie udzielałem się wcześniej na forum to rzucę krótki wstęp o sobie. W modelarstwie siedzę już sporo lat ale jakieś pół roku (między innymi za sprawą tego forum) naszła mnie ochota na cywila no i na wiekszą skalę niż we wcześniejszych moich latach. Jestem maniakiem motoryzacji a szczególnie pojadów ciężarowych, co ułatwiło mi wybór modelu. Po długim przeglądaniu ofert w internecie i sklepach w mieście wybór padł na jednego z dostępnych oldtimerów wśród ciężarówek: Scanię LB 141. Scania nie będzie prosto z pudła, wręcz przeciwnie będzie budowana w dużej mierze od podstaw lub z przeróbkami części oryginalnych. Ze względu na traume nabytą przy budowie wcześniejszych modeli będzie on czysty, bez śladów eksploatacji. Ma to być ciężarówka odratowana i odrestaurowana jako model cieszący oko na moim biurku . A teraz do meritum. Scanię będę budował w wersji ciągnika siodłowego 6x2 z tylną osią wleczoną. Ramę oraz sporo innych części buduję od podstaw w oparciu o zbieraną od miesiąca dokumentację. Na początek wrzucam tylko trzy zdjęcia: pudło modelu (tak proforma żeby było jasne co to za model), wstępnie wybrane malowanie modelu oraz zdjęcie wyciętych elementów podłużnic w porównaniu z orynalną długością ramy 4x2. W najbliższych dniach dokończę cięcie styrenu i posklejam podłużnice w całość. Zapraszam do oglądania i w przyszłości komentowania. By fuzjan at 2011-02-05 By fuzjan at 2011-02-05 By fuzjan at 2011-02-05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Przede wszystkim witam na forum . Model wybrałeś piękny, lecz wymagający pod względem spasowania. Wycięte podłużnice prezentują się bardzo dobrze. Czekam na kolejne postępy, bo coś czuję, że będzie "grubo" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Witaj! Jak już Bilonzo wspomniał zapowiada się gruba relacja Sam również mam ten model ale trochę się go boję bo nie chciałbym go skopać. Będę tu zaglądał z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Witam . Relacja zapowiada się bardzo fajna. Ciekawe malowanie wybrałeś. Będzie ona identyczna jak na zdjęciu? Powodzenia i czasu na sklejanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarny1986tychy Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Witojcies Projekt zacny Kibicuje i życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuzjan Napisano 7 Lutego 2011 Autor Share Napisano 7 Lutego 2011 Witam. Mały update. Grubyjg dobrze, że spytałeś bo zapomniałem o tym napisać na początku. Scanię buduję w wersji oryginalnej bez żadnych skandynawskich udziwnień. Będę starał się zachować klimat epoki pojazdu. Wszystko to co będę mógł, będę opierał na fotografiach, które również będę tu wrzucał w celu porównania. A co do malowania to planuję tylko wykonać je w takiej kolorystyce, bez logo firmy itd. Przejdę do update'u. A więc po kilku godzinach roboty i paru omdleniach od wdychania CA posklejałem wstępnie podłużnice ramy. Teraz przez kolejne dni będę je wzmacniał od środka szpachlą i klejami oraz szlifował w celu uzyskania kształtu ceownika zaokrąglonego na krawędziach (w tej chwili są "kanciaste"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuzjan Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Witam. Przepraszam za długą przerwę od ostatniego up-date'u, już się tłumaczę . Na początku masa nauki na studiach a później już tylko gorzej... Zniszczone podłużnice > model w pudle > drugie podejście do podłużnic > drugi raz zniszczone > model w pudle > i do trzech razy sztuka, tym razem się udało lewa podłużnica wymaga jeszcze wypełnienia dwóch malutkich ubytków i ostatni przeszlif w celu usunięcia pozostałych zadziorów itp. Zrobiłem też bazę dla trzech tylnych poprzeczek ramy, wymagają jeszcze półokrągłych podcięć i żeberek na górze i na dole. Na koniec zostawiam foty ukończonej (nie pomalowanej) skrzyni biegów i górnej części silnika czekającej na resztę okablowania. Za jakość fot przepraszam, może jutro dorwę się do lustrzanki... póki co wersja zdjęć telefonicznych ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Podoba mi sie, ze zrobiles rame od podstaw - wyglada swietnie. Poza tym widze, ze bierzesz sie za wersje 6x2 - moja ulubiona konfiguracja, coz temat na pewno bede sledzil, bo zapowiada sie bardzo ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Fajnie, że budujesz od podstaw, ale szkoda, że powielasz błędy italeri. Ceowniki ramy wyglądają ok, ale poprzeczki nie do końca są zgodne z oryginałem. Tylko jedna poprzeczka w całej ramie w konfiguracji 6x2 ma taki kształt, reszta od strony mostów ma kształt łuku. Kolejna sprawa to poprzeczki nie powinny wchodzić na ścisk w ceownik ramy, są tam jeszcze specjalne blachy w kształcie ceownika, w które wchodzi poprzeczka i wtedy całość wchodzi dopiero w ceownik ramy. Mam nadzieję, że Cię nie zraziłem do budowy od podstaw, bo to fajna ciężarówka i warto ją zbudować. Powodzenia w dalszych pracach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuzjan Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Pierwszy post z zastrzeżeniami na wagę złota A więc... Sebastianie, dzięki za zwrócenie uwagi na te "łukowate" poprzeczki, zupełnie o tym zapomniałem. Oczywiście to poprawię. Druga sprawa. Poprzeczki nie wchodzą na ścisk, zdjęcie z telefonu zamazało luz... poprzeczki są wykonane tak, że od góry i od dołu jest po 0,5 mm luzu właśnie na wspomniane przez Ciebie blachy (które ja ostatnio nazwałem żeberkami 2-3 posty wyżej ). Co do budowy od podstaw i tak mnie nie zrazisz skoro podłużnice robiłem już trzy razy od początku ;) . PS. Sebastian! jeszcze raz wielkie dzięki za koła do tej scanii ręczę Ci, że się nie zmarnują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Druga sprawa. Poprzeczki nie wchodzą na ścisk, zdjęcie z telefonu zamazało luz... poprzeczki są wykonane tak, że od góry i od dołu jest po 0,5 mm luzu właśnie na wspomniane przez Ciebie blachy (które ja ostatnio nazwałem żeberkami 2-3 posty wyżej ). Nie zauwazylem/nie doczytalem tego, zwracam honor Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi