derywator Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Witam! Do zaprezentowania mam sklejony już plastikowy dworzec. Niestety nie mam ani pudełka, ani pojęcia jaka to może być skala i firma... Dworzec ma 33 cm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkp Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 Skala -to może być 1/87, czyli HO (najlepiej porównać model z jakimiś modelami 1/72) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derywator Napisano 15 Maja 2007 Autor Share Napisano 15 Maja 2007 Nie jesteś jedyną osobą, która też twierdzi, że to HO, jednak ten link, baaardzo burzy mi tą wizję: http://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/520846_-bahnhof-moorbach-13321-auhagen.html Jest napisane TT, jednak czy to aby na pewno ten dworzec? Identyczny, ale być może mniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 Derywator. Napisałeś że makieta ma 33 cm długośći, a w skali TT czyli 1:120 ma 25,6 cm więc może to właśnie jest to. Bo między 1:120 a 1:87 jest całkiem spora różnica. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 15 Maja 2007 Share Napisano 15 Maja 2007 Jako, że również siedzę w kolejkach (skala H0), to wypowiem się. Sprawdź wysokość rampy (peronu) od strony toru (po stronie, gdzie zatrzymywać się mają pociągi). Jeśli jest wysoka na ok. 15mm, jest to H0. Jeśli ma ok. 10mm, jest to TT. Wymiary dworca mogą być różne, lecz wysokość peronu musi być we wszystkich dworcach podobna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derywator Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Dzięki! Byłem dzisiaj u modelarza, pooglądałem gotowe w HO i TT, pomierzyłem, popytałem i jestem w 100% pewien, że pokazana makieta jest w HO. A jako, że mam spory tabor kolejowy w tej skali, prawdopodobnie zabiorę się za robieniedioramy (którą być może zaprezentuję w relacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi