Arazaziel Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Bry wieczór. Hm, trochę się dawno nie odzywałem, ale ignorant wrócił. Z pytaniami oczywiście. Otóż... zakochałem się w pewnym okręcie podwodnym, i w wolnej chwili, w nieokreślonej przyszłości tak sobie marzę by spróbować zrobić go od zera (1:100 lub 1:200), ponieważ jeśli się dobrze orientuję, to nie ma modelu tej jednostki w dużej skali, a jedynie trudno dostępny 1:700. Wielu z Was słyszało pewnie o Surcoufie, czyli francuskim "krążowniku" podwodnym. Mi chodzi o jednostkę trochę podobną, ale bardziej "odjechaną". Chodzi o brytyjskie, kuriozalne 12 cali podwodnej dyplomacji czyli... Okręty podwodne klasy M (Z gry Navyfield. Mam taki w porcie ) (Nazwiska twórcy niestety nie pamiętam, wygrzebane gdzieś w czeluściach internetu) Najważniejsze, że są tam plany jednostki. Dogrzebałem się później na stronę Johna Lamberta, z której pochodziły. Niestety za małe: Piękny okręt, nie? I tu moje pytanie. Czy ktoś może zetknął się z jakimiś informacjami na temat tej klasy, na które nie wpada się "ot tak", szperając w google? Głównie interesują mnie plany i zdjęcia, które dokładnie ukazują kształt okrętu od dziobu i rufy, część podwodną, zwłaszcza system napędowy oraz nadbudówkę. Sam wygrzebałem tyle ile tu jest + trochę zdjęć więcej, choć nie jestem pewien, czy mi to wystarczy. (Dobrze trafiłem z działem? W sensie, na forum? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Nie chciałbym siedziec w tej kabinie pod działem w czasie wystrzału Temat przedni, intrygujący. Już zapomniałem, że angole zbudowali takie monstrum. Niestety nie mam żadnych informacji na ten temat. Ale będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Hmmmm... niewiele i w zasadzie już to masz . http://balancer.ru/forum/punbb/attachment.php?item=124116 http://balancer.ru/forum/punbb/attachment.php?item=124117 Możesz przeszukać ten cały temat, być może coś więcej będzie w dalszej części tych tematów bo to akurat znalazłem na początkowych stronach http://forums.airbase.ru/2008/10/t64596--chertezhi-podvodnykh-lodok-2.html http://forums.airbase.ru/2006/02/t36834--chertezhi-podvodnykh-lodok.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 27 Października 2011 Super Moderator Share Napisano 27 Października 2011 Krótki artykuł w MODELARSTWO OKRĘTOWE nr Specjalny 9 (1/2010) - strona 18-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Opis tych jednostek znajduje się też w książce Jana Piwowońskiego pt "Niezwykłe okręty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Jeśli dobrze pamiętam, to w dawnych czasach (rok bodajże 1989 lub 90) wychodził taki kwartalnik MMS - Morski Magazyn Sensacji, redagowany przez ekipę ówczesnego "Morza". W 3 chyba numerze był artykuł nt powstania tej klasy, a konkretnie HMS M-1 i dwa zdjęcia oraz dane taktyczno-techniczne. Jak odwiedzę swoje archiwum, to zeskanuję artykulik dla Ciebie (i ewentualnych zainteresowanych). wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 Ok, dzięki wielkie. Nawet jak się nie będę brał za model, to chętnie dowiem się więcej. Trochę czytałem tu i tam, ale chętnie popatrzę za tymi artykułami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 ..tak tak bardziej Surcouf jest znany niz emki brytyjskie - moze dla tego ,iz poszedł na dno ? Jak sie nie myle opis tych okretow był MSiO albo dawnym Morzu ... Fajne okrety, ale chyba były niezbyt udane i szybko zostały wycofane z linii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 1 Listopada 2011 Share Napisano 1 Listopada 2011 Jak sie nie myle opis tych okretow był MSiO albo dawnym Morzu ...Raczej w "MORZU", a dokładniej - w kwartalniku redagowanym przez ekipę Morza... Pamięta któryś z Was? A to obiecane skany: bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arazaziel Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 ..tak tak bardziej Surcouf jest znany niz emki brytyjskie - moze dla tego ,iz poszedł na dno ? Jak sie nie myle opis tych okretow był MSiO albo dawnym Morzu ...Fajne okrety, ale chyba były niezbyt udane i szybko zostały wycofane z linii ... M-ki też poszły, a dotąd mi się nie obiło o uszy. No, sam fakt, ile jest modeli jednego, a ile drugiego już chyba trochę świadczy o ich popularności. Fajne, fajne. Niezbyt udane, fakt ale idea przednia. "Panowie! Wynurzamy się i wybijamy draniowi w kadłubie taką dziurę, żeby przez nią przepłynąć!" Krótki artykuł w MODELARSTWO OKRĘTOWE nr Specjalny 9 (1/2010) - strona 18-19 Marcinie, nie masz może tego numeru? Tak popatrzyłem za tym, i ponoć są tam plany właśnie. Tylko musiałbym zamawiać, a w tej chwili każdy grosik oszczędzam. @Wielkamucha Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Do usług bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 2 Listopada 2011 Super Moderator Share Napisano 2 Listopada 2011 Krótki artykuł w MODELARSTWO OKRĘTOWE nr Specjalny 9 (1/2010) - strona 18-19 Marcinie, nie masz może tego numeru? Tak popatrzyłem za tym, i ponoć są tam plany właśnie. Tylko musiałbym zamawiać, a w tej chwili każdy grosik oszczędzam. Mam - mogę ci wysłać pocztą ten planik - ja i tak z niego nie będę korzystał Podaj mi namiary na siebie na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi