Skocz do zawartości

Klasa M - 12 cali podwodnej dyplomacji.

Arazaziel

Rekomendowane odpowiedzi

Bry wieczór.

Hm, trochę się dawno nie odzywałem, ale ignorant wrócił.

Z pytaniami oczywiście.

Otóż... zakochałem się w pewnym okręcie podwodnym, i w wolnej chwili, w nieokreślonej przyszłości tak sobie marzę by spróbować zrobić go od zera (1:100 lub 1:200), ponieważ jeśli się dobrze orientuję, to nie ma modelu tej jednostki w dużej skali, a jedynie trudno dostępny 1:700.

Wielu z Was słyszało pewnie o Surcoufie, czyli francuskim "krążowniku" podwodnym. Mi chodzi o jednostkę trochę podobną, ale bardziej "odjechaną".

Chodzi o brytyjskie, kuriozalne 12 cali podwodnej dyplomacji czyli...

Okręty podwodne klasy M

monitorm1750770x431.jpg

bstvj.png

(Z gry Navyfield. Mam taki w porcie )

m1vii.jpg

(Nazwiska twórcy niestety nie pamiętam, wygrzebane gdzieś w czeluściach internetu)

Najważniejsze, że są tam plany jednostki. Dogrzebałem się później na stronę Johna Lamberta, z której pochodziły. Niestety za małe:

ls002xs.gif

mclass.png

Piękny okręt, nie?

I tu moje pytanie. Czy ktoś może zetknął się z jakimiś informacjami na temat tej klasy, na które nie wpada się "ot tak", szperając w google? Głównie interesują mnie plany i zdjęcia, które dokładnie ukazują kształt okrętu od dziobu i rufy, część podwodną, zwłaszcza system napędowy oraz nadbudówkę.

Sam wygrzebałem tyle ile tu jest + trochę zdjęć więcej, choć nie jestem pewien, czy mi to wystarczy.

800px-HMS_M1_submarine_model_turret.jpg

(Dobrze trafiłem z działem? W sensie, na forum? icon_confused.gif)

Nie chciałbym siedziec w tej kabinie pod działem w czasie wystrzału

Temat przedni, intrygujący. Już zapomniałem, że angole zbudowali takie monstrum. Niestety nie mam żadnych informacji na ten temat. Ale będę obserwował.

Hmmmm... niewiele i w zasadzie już to masz .

http://balancer.ru/forum/punbb/attachment.php?item=124116

http://balancer.ru/forum/punbb/attachment.php?item=124117

Możesz przeszukać ten cały temat, być może coś więcej będzie w dalszej części tych tematów bo to akurat znalazłem na początkowych stronach

http://forums.airbase.ru/2008/10/t64596--chertezhi-podvodnykh-lodok-2.html

http://forums.airbase.ru/2006/02/t36834--chertezhi-podvodnykh-lodok.html

Jeśli dobrze pamiętam, to w dawnych czasach (rok bodajże 1989 lub 90) wychodził taki kwartalnik MMS - Morski Magazyn Sensacji, redagowany przez ekipę ówczesnego "Morza". W 3 chyba numerze był artykuł nt powstania tej klasy, a konkretnie HMS M-1 i dwa zdjęcia oraz dane taktyczno-techniczne. Jak odwiedzę swoje archiwum, to zeskanuję artykulik dla Ciebie (i ewentualnych zainteresowanych).

wielkamucha

..tak tak bardziej Surcouf jest znany niz emki brytyjskie - moze dla tego ,iz poszedł na dno ? Jak sie nie myle opis tych okretow był MSiO albo dawnym Morzu ...

Fajne okrety, ale chyba były niezbyt udane i szybko zostały wycofane z linii ...

Jak sie nie myle opis tych okretow był MSiO albo dawnym Morzu ...
Raczej w "MORZU", a dokładniej - w kwartalniku redagowanym przez ekipę Morza... Pamięta któryś z Was?

th_mms1.jpg

A to obiecane skany:

th_hms_m1_art1.jpg th_hms_m1_art2.jpg

bzzz-bzzz

..tak tak bardziej Surcouf jest znany niz emki brytyjskie - moze dla tego ,iz poszedł na dno ? Jak sie nie myle opis tych okretow był MSiO albo dawnym Morzu ...

Fajne okrety, ale chyba były niezbyt udane i szybko zostały wycofane z linii ...

M-ki też poszły, a dotąd mi się nie obiło o uszy.

No, sam fakt, ile jest modeli jednego, a ile drugiego już chyba trochę świadczy o ich popularności.

Fajne, fajne. Niezbyt udane, fakt ale idea przednia.

"Panowie! Wynurzamy się i wybijamy draniowi w kadłubie taką dziurę, żeby przez nią przepłynąć!"

Krótki artykuł w MODELARSTWO OKRĘTOWE nr Specjalny 9 (1/2010) - strona 18-19

Marcinie, nie masz może tego numeru? Tak popatrzyłem za tym, i ponoć są tam plany właśnie. Tylko musiałbym zamawiać, a w tej chwili każdy grosik oszczędzam.

@Wielkamucha

Dzięki!

poklony.gif

• Super Moderator
Krótki artykuł w MODELARSTWO OKRĘTOWE nr Specjalny 9 (1/2010) - strona 18-19

Marcinie, nie masz może tego numeru? Tak popatrzyłem za tym, i ponoć są tam plany właśnie. Tylko musiałbym zamawiać, a w tej chwili każdy grosik oszczędzam.

Mam - mogę ci wysłać pocztą ten planik - ja i tak z niego nie będę korzystał Podaj mi namiary na siebie na PW.