duszek Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 Witam Maluje modele akrylami przy pomocy aerografu. Zacząłem stosować primer model mastera gdyż słyszałem że bez niego farba może odchodzić od modelu. Mój problem polega na tym że kiedy przejade model primerem to mam potem ogromny problem z malowaniem. Farba rozjerzdza się po malowanem powierzchni którą przejechałem wcześniej primerem. Robią się oczka i farba się rozjerzdza. Co ciekawe po następnych kilku malowaniach stabilizuje się to. Moje pytanie. Czy da się malować bez primera tzn. co z tym odpadaniem farby? I czy bez primera nie będzie się farba rozjerzdzać we wszystkich kierunkach modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 Jaki to jest podkład:olejny,akrylowy ,matowy błyszczący,półmatowy? Czym rozcienczasz farbę do malowania jeśli wodą to takie coś może się wydarzyć lepiej alko 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 8 Listopada 2011 Autor Share Napisano 8 Listopada 2011 Podkład ten czyli primer jest akrylowy. Jest szary ale trudno mi ocenić czy matowy czy błyszczący chyba po środku czyli może półmat. Naprawde nie wiem. Może podam oznaczenie. Jest to Model Master Acrylic 4680 Gray Primer. Rozcieńczam wodą destylowaną. Dawniej też rozcieńczałem wodą destylowaną i nie miałem takich problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 wodą nie rozcieńczaj dużo lepsze wyniki daje wódka,co do podkładu to jeśli jest on akrylowy to tak samo jak farba akrylowa będzie słabo trzymał się powierzchni ,kup lepiej Surfacer z Gunze 1200 lub z Tamki albo samochodowy ,one bardzo dobrze wiążą się z powierzchnią plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 8 Listopada 2011 Autor Share Napisano 8 Listopada 2011 OK ale co jest przyczyną że za pierwszym razem farba mi się rozlewa i robią się oczka i kałuże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 stawiam na wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi