Skocz do zawartości

Kilka pytan i porad dla wracajacego do modelarstwa.

johny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dawna planowalem wrocic do modelarstwa ... kilka ladnych lat temu zaczalem swoja przygode niestety przez niechcec i lenistwo ale tez brak czasu zawsze zabierajac sie za model niepotrafilem go dokonczyc chyba tylko jeden model wyszedl z podmojej reki w relacji na tym forum w sumie zlozylem ich 6. przez caly ten czas przegladajac relacje forumowiczow duzo sie nauczylem a przynajmniej tak mi sie wydaje,zaczalem zbierac rozne narzedzia a takze chemie modelarska zeby latwiej mi bylo zaczac cos robic. No dobra koniec tej biografii moje pytania sa nastepujace:

1.Metalizery ktorej firmy wybrac poniewaz sa mi potrzebne przy modelu mysle o akrylach poniewaz sa przyjemniejsze w zapachu a takze lepiej mi sie je naklada aerkiem narazie uzywalem pactry ale jakosc ich metalizerow jest straszna mysle o gunze ,czy sa one dobre...

2.Przy modelu ktory teraz robie Mig 17 PF od hobby bossa potrzebna mi jest farbka air superiority blue jest ona tylko dostepna w palecie farb od gunze niestety jest olejna a do tego typu farb nie mam zaufania jest jakis zamiennik z innej firmy tyle ze akrylowy szukalem w przelicznikach ale niestety nic nie moglem dopasowac a niechce skopac koloru .

3.Jaki kolorek jest odpowiedni do pomalowania wnetrza kabiny w migu 21 MF "Polish Airforce" prosze o podanie konkretnej farbki akrylowej

Z gory dziekuje i przepraszam ze nie ma w mojej wypowiedzi polskich znakow niestety klawiatura mi lekkko nawala mysle ze gdy skoncze model Miga pokaze go w galerii.

1.Metalizery ktorej firmy wybrac poniewaz sa mi potrzebne przy modelu mysle o akrylach poniewaz sa przyjemniejsze w zapachu a takze lepiej mi sie je naklada aerkiem narazie uzywalem pactry ale jakosc ich metalizerow jest straszna mysle o gunze ,czy sa one dobre...

Bardzo dobre tylko trzeba polerować cena ok 12 zł za buteleczkę

gunzesangyomrmetalcolor.jpg

Chyba ,że cena Cię nie poraża to seria Supermetaliców ,podobno rewelacja ,bez polerowania cena ok 42 zł za słoiczek

gunsm02.jpg

farbka air superiority blue jest ona tylko dostepna w palecie farb od gunze niestety jest olejna

Gunze nie ma w swojej ofercie farb olejnych tylko akryle na bazie wody i akryle celulozowe/smierdzące /

3.Jaki kolorek jest odpowiedni do pomalowania wnetrza kabiny w migu 21 MF "Polish Airforce" prosze o podanie konkretnej farbki akrylowej

nie ma gotowca

Ok wielkie dzieki Robert a jesli chodzi o te farbki celulozowe maja one podobne wlasciwosci jak zwykle akryle? ,powiem szczerze ze mnie tym zagiales poniewaz zawsze jak przegladalem oferty w roznych sklepach internetowych to pojawialo sie ze sa to farbki olejne jesli sie

nie myle chodzi o ta serie farbek "C"