rolllooo Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Witam kolegów modelarzy. Mam pewien problem z zakupem/dobraniem farb do figurek. Generalnie chodzi mi o to, że znam dwie techniki malowania : olejami artystycznymi oraz metodę mokrego pędzla akrylami. W grę wchodzi raczej druga metoda. Dlaczego?- Ponieważ mam taki problem iż nie obracam się w jednej tematyce( różne skale, typy figurek, zastosowane kolory, okresy, nie tylko postacie ludzkie ale i figurki fantasy). Generalnie postanowiłem się wycwanić na tyle iż zakupiłem tylko kolory podstawowe (zółty, niebieski, czerwony) i postanowiłem je mieszać na palecie. I teraz pojawia się problem. Chodzi o cieniowanie. Wiem z teorii, że poprzez mieszanie podstawowych kolorów można uzyskać w zasadzie każdą barwę w myśl teorii subtraktywnego mieszania kolorów, ale często zdarza się tak iż nie potrafię uzyskać odpowiedniego odcienia który będzie odpowiedni do wycieniowania figurki. Wiem że nie powinno się rozjaśniać kolorów bielą i przyciemniać czernią choć metoda ta byłaby wręcz wybawieniem. I teraz pytania podstawowe: 1) Co byście radzili w moim przypadku? Przecież nie będę dla jednej figurki z gry planszowej talisman kupował całego zestawu kolorów z 3 odcieniami (bazowym, rozjaśniającym i właściwym), lub dla polskiego lotnika pokładu B 23 Karaś kolorów do jego umundurowania. Sam kolor podstawowy jestem w stanie uzyskać, ale jego przyciemnianie lub rozjaśnianie potrzebne do cieniowania jest już mordęgą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi