Skocz do zawartości

PWS-26 Ślepak

SkodaFka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Jestem nowicjuszem w modelarstwie, i jestem w trakcie składania swojego pierwszego modelu

Jest nim PWS-26 Ślepak skala 1:72.

Wrzucę parę fotek z prac oglądajcie i oceniajcie:

10.04.2012r po 1.3 h roboty [średnio]

2qvtnc7.jpg

A już pod wieczór:

20pas5c.jpg

- potem przykleiłem koła z torpedą oraz z przodu śmigło bo urwałem i wyglądał tak:

b68ygw.jpg

11.04.2012r Po powrocie ze sklepu modelarskiego zabrałem się do malowania farbami akrylowymi firmy Pectra (rozcieńczalnik już był w środku wystarczyło pomieszać)

Po pierwszej położonej warstwie wygląda tak:

2jga1k7.jpg

potem pomalowałem cięgła, koła i śmigło i wygląda tak:

242ykxf.jpg

Przypominam iż to mój pierwszy model.

Kamuflażu nie odwzorowywuje z dwóch powodów: Brak tyle kasy na farby i Lenistwo .

*lecz myślę że przy kolejnych modelach to się zmieni.

Dziś o 18:00 kładę kolejną warstwę farby a jutro naklejam szyby, "lusterka", i kalkomania

Witam

Po pierwsze na zdjęciach ja nic nie widze oprócz zielonej plamy ,pomimo ,że robisz telefonem Nokia to ostrość da się ustawić ,po drugie farby pactry należy rozcieńczać dolewając rozcieńczalnika a nie tylko mieszać to co jest w słoiczku /w oddzielnym pojemniczku nalewasz troszkę farby wczesniej wymieszaną,potem rozcieńczalnik,wódka,oryginalny lub ostatecznie woda i to mieszasz i malujesz ,spróbuj pół na pól bo chyba pędzlem malujesz ,po trzecie dlaczego taki zielony na tego pwsa ,przecież pactra robi przedwojenne khaki.I o czwarte gdzie się tak spieszysz ?modelarstwo to nie wyścigi w szybkim sklejaniu samolocików

Hehe - Skąd wiedziałeś że Nokią robione ?:D

Ekspedientka w sklepie mówiła, że nie muszę dodatkowo rozcieńczać bo w słoiczku w którym jest farba jest już rozcieńczalnik i nawet było to widać gołym okiem - na dole farba a u góry drugi odcień po wymieszaniu już jest jednolity kolor.

Maluję pędzlem, i mówiłem że kamuflażu nie będę odwzorowywał.

I nie śpieszę się tylko po prostu dosyć mi to idzię, dziś po drugim nałożeniu farby co zrobię za chwilę zrobię jakieś dobre fotencje

Następny model będę już robił staranniej bo już wiem o co kaman

Hehe - Skąd wiedziałeś że Nokią robione ?:D

Ekspedientka w sklepie mówiła, że nie muszę dodatkowo rozcieńczać bo w słoiczku w którym jest farba jest już rozcieńczalnik i nawet było to widać gołym okiem - na dole farba a u góry drugi odcień po wymieszaniu już jest jednolity kolor.

Maluję pędzlem, i mówiłem że kamuflażu nie będę odwzorowywał.

I nie śpieszę się tylko po prostu dosyć mi to idzię, dziś po drugim nałożeniu farby co zrobię za chwilę zrobię jakieś dobre fotencje

Następny model będę już robił staranniej bo już wiem o co kaman

"ekspedientka" ;) nawet lubię to słowo: http://niewiarygodne.pl/gid,13162671,img,13162906,kat,1017185,page,5,title,10-rzeczy-za-ktore-nienawidzilismy-PRL-u,galeriazdjecie.html, prawie tak samo jak "przedstawiciel handlowy":)).

Pani ekspedientka nie miała racji mówiąc, że w słoiczku w którym jest farba jest już rozcieńczalnik. A, to co zobaczyłeś gołym okiem jak to nazwałeś, to była tzw. osnowa, czyli w skrócie składnik farby, a nie rozcieńczalnik (no chyba, że farby w tym sklepie są "chrzczone" jak piwo za komuny czy też paliwo obecnie).

Z farbami jest bardzo różnie raz musisz rozcieńczać innym razem nie długo by pisać co i jak. Musisz troszkę poczytać i dużo popróbować aby nabrać doświadczenia.

Tu nie tylko o farbach ale także jak zaczynać swoją przygodę z modelarstwem naprawdę kopalnia wiedzy dla początkujących:

viewforum.php?f=104

http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewforum.php?f=113

http://www.pwm.org.pl/viewforum.php?f=10

http://www.modelarstwo.net/index.php?tyt=34

http://pwm.org.pl/pwm/index.php/faq/1-f

Proszę poczytaj sobie to wszystko, a gwarantuję Ci, że wszyscy bardziej doświadczeni będą bardziej przychylni musisz zrozumieć, że ludzie nie mają siły ani czasu pisać poraz tysięczny tego samego (szkoda miejsca na serwerze ;) ).

Modelik jak na pierwszy raz to całkiem dobrze.

pozdrawiam i życzę powodzenia oraz satysfakcji

ps.

skopiuj zdjęcie swojego modelu, wklej na np. pulpit, prawy klawisz myszy, z menu - właściwości, następnie zakładka - szczegóły i tam masz Nokia jak BYK.