luke Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, Zaczne od tego, ze dopiero zaczynam swoja przygode z modelarstwem. Na swoj pierwszy powazny model (mam kilka kiepskich prob za soba) wybralem Astona Marina DB5. troche podobny do tego ponizej Nie mam pomyslu jak pomalowac chromowane obramowanie okna. Probowalem z tasma i pedzelkiem ale pojawily sie 2 problemy. 1. trudno rowno obkleic zaokraglone okno 2. po odklejeniu tasmy wyraznie widac "poszarpania". Jedynie dobre, ze w miare rowno to wyszlo ale efekt jest bardzo daleki od porzadanego. Jakie podejscie byscie mi poradzili do tego problemu? Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Naklej papierową taśme na okno, nadmiar obetnij ostrym skalpelem. Chrom możesz też zrobić za pomocą foli BMF ewentualnie taką taśmą jaką używa się do izolacji przewodów kominowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Dziekuje Timi za odpowiedz ale albo jej nie rozumiem albo zle opisalem swoj problem. Chcialbym namalowac ten chrom wokol okna. Chcialbym aby mial rowna szerokosc w kazdym punkcie i byl idealnie dopasowany do krzywizny okna. Nie bardzo wiem jakbym mogl to osiagnac zaklejajac okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Z tą szybą to lotnicze przwyczajenie... Chromowe ramki są na karoseri tak?? To maskujesz karoserie i obcinasz skalpelem jej nadmiar zostawiając zostawiając to co jest do zmalowania. Obcinając ostrym sklalpelem unikniesz niedopasowania oraz poszarpanych krawędzi. Kluczem tutaj jest włąśnie ostre ostrze i równe dociecie. Nie wiem tylko czy malowanie pedzelkiem chromu przyniesie pożadany efekt, bo chrom to jednak ciężki temat. W tym modelu (mojej dziewczyny) chrmowowane listwy są wykonane za pomocą folii do izolacji. Jak nie o to chodziło to już nie pomogę :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilex5 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 A może będzie prościej zrobić tak jak tutaj: http://italianhorses.net/Tutorials/BareMetalFoil/bmf.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 To jest właśnie taka folia o jakiej wspominałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2012 Chodzilo wlasnie o to. Dziekuje upszejmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi