PiotrG Napisano 3 Listopada 2012 Napisano 3 Listopada 2012 Witam, To m贸j pierwszy post na tym forum. Modelarstwem bawi艂em si臋 kilkana艣cie lat temu, jeszcze jak by艂em nastolatkiem. Wtedy po prostu klei艂em modele, bez jakiej艣 wyrafinowanej obr贸bki, nie m贸wi膮c ju偶 w og贸le o malowaniu. Nie mia艂em dost臋pu do chemii, narzedzi i farb, nie by艂o tez na to funduszy. Teraz, po latach, ca艂kowicie przypadkiem wr贸ci艂em do tego hobby. Akurat b臋d膮c w sklepie i szukaj膮c z 偶on膮 zabawki dla naszego rocznego synka zauwa偶y艂em na p贸艂ce ca艂kiem fajny, prosty dwup艂at z Revella - dwup艂aty to by艂o co艣, co w przesz艂o艣ci uwielbia艂em. W dodatku zestaw z klejem, farbami za co艣 rz臋du 40z艂. Stwierdzi艂em, 偶e ch臋tnie dla relaksu sobie go zrobi臋. I zn贸w po艂kn膮艂em bakcyla Niestety du偶a ilo艣膰 pracy + prace domowe + zabawy z synkiem powoduj膮, 偶e na hobby mam od 0,5 do 2h wieczorami. W zwi膮zku z tym ten prosty modelik skleja艂em prawie miesi膮c. Stara艂em si臋 go jednak zrobi膰 - w przeciwie艅stwie do wcze艣niejszych prac - dok艂adnie, szczeg贸lnie, 偶e np. malowanie by艂o dla mnie czym艣 nowym. Po zako艅czeniu prac stwierdzi艂em, ze mam ochot臋 na wi臋cej To, co mnie najbardziej zacz臋艂o poci膮ga膰, to du偶e 偶aglowce. Stwierdzi艂em jednak, 偶e najpierw musz臋 mie膰 troch臋 wi臋cej do艣wiadczenia, szczeg贸lnie my艣l膮膰 o olinowaniu, 偶aglach, etc. W zwi膮zku z tym 偶ona podda艂a mi pomys艂 Titanica. Zakupi艂em 1:400 z Academy w wersji Centenary Edition. Pakiet super, do tego (po wielotygodniowej lekturze ModelWorka) w mi臋dzyczasie zakupi艂em sporo chemii, szpachl, narz臋dzi, etc. i do tego aerograf oraz farby akrylowe (wcze艣niej malowa艂em Revellami emaliowymi p臋dzlem). No i stwierdzi艂em, 偶e Titanic to jeszcze te偶 za du偶o jak na mnie. Aby po膰wiczy膰 z nowymi narz臋dziami, chemi膮 - i przede wszystkim aero - kupi艂em du偶o prostszy model - Queen Elizabeth II, w - jak si臋 p贸藕niej okaza艂o - zab贸jczej skali 1:1200... No wi臋c zacz膮艂em od zmiany lupy na tak膮 z wi臋kszym powi臋kszeniem Og贸lnie rzecz bior膮c model bardzo przyjemny. Dobrze spasowany. Na upartego da si臋 go nawet z艂o偶y膰 bez uzycia kleju, cho膰 kilka element贸w trzyma si臋 wtedy na s艂owo honoru. Ale przynajmniej mo偶na zobaczy膰 jak to mniej-wi臋cej wygl膮da oraz zaplanowa膰 dok艂adniej etapy prac (aczkolwiek i tak nie ustrzeg艂em si臋 kilku b艂臋d贸w). Jako etap pierwszy wzi膮艂em kad艂ub, kt贸ry w zestawie jest w jednym kawa艂ku. Niezb臋dne by艂o oszlifowanie 艂膮czenia form oraz wype艂nienie kilku ma艂ych ubytk贸w, nast臋pnie malowanie. Tutaj pierwszy raz u偶ywaj膮c podk艂adu - Surfacera Mr. Hobby w sprayu nie wiedz膮c jak du偶o trzeba na艂o偶y膰 troch臋 zala艂em model (straci艂em detale). No nic, zmywacz wamodu, godzina szorowania i start od nowa. Po pomalowaniu kad艂uba pomalowa艂em te偶 na bia艂o mniejsze elementy (nadbud贸wki, etc) oraz p臋dzlem zacz膮艂em malowa膰 pok艂ady. Bra艂em pod uwag臋 kilka technik (przed d艂u偶szy czas faworytem by艂o na艂o偶enie r贸wnomierne farby aero + wash), ale w ko艅cu zacz膮艂em malowa膰 b臋dzlem. I robi膮c to nier贸wnymi, do艣膰 suchymi poci膮gni臋ciami osi膮gn膮艂em moim zdaniem - jak na t膮 skal臋 - efekt ca艂kiem przyzwoity, kt贸ry mo偶e nawet jako-tako imitowa膰 drewniany pok艂ad. Kolejnym etapem by艂o po艂膮czenie ca艂o艣ci (w mi臋dzyczasie malowanie szalup pod lup膮 oraz komina). Gdy ju偶 wszystko by艂o praktycznie gotowe stwierdzi艂em, 偶e mog艂em zaszpachlowa膰 po艂膮czenia w nadbud贸wkach, bo by艂y tutaj lekkie, aczkolwiek rzucaj膮ce si臋 w oczy szpary. No nic, b艂膮d planowania. Stwierdzi艂em, 偶e jako, 偶e i tak s膮 bia艂e - spr贸buj臋 to zrobi膰 bia艂ym surfacerem Mr. Hobby. Uda艂o si臋 jako-tako ograniczy膰 szpary i efekt jest moim zdaniem zadowalaj膮cy. Na koniec przysz艂a pora na kalkomianie - co艣, czego po prostu zawsze nienawidzi艂em. B臋d膮c m膮drzejszy jednak o lektur臋 MW przyst膮pi艂em do dzie艂a. Pierwsze kalki - napisy QE2 na podstawce - stwierdzi艂em, 偶e przepis b艂ysk+p艂yn pod kalk臋+kalka+p艂yn na kalk臋+mat - dzia艂a rewelacyjnie. Podbudowany przyst膮pi艂em do kolejnych - ju偶 na samym statku. "Queen Elizabeth 2" na prawej burcie - jak po ma艣le. Ale, 偶eby nie by艂o r贸偶owo - na lewej - zawin膮艂 si臋 wok贸艂 p臋dzla i poszed艂 w kosz :( No nic, nauczka na przysz艂o艣膰, 偶eby obchodzi膰 si臋 z tym delikatniej. Nast臋pnie ten sam efekt z napisem na tyle. No to teraz ci艣nienie mi troch臋 skoczy艂o. Stwierdzi艂em, 偶e mo偶e na p臋dzlu zostaje mi troch臋 kleju z poprzednich kalek, lub jako艣 zasycha ta ca艂a chemia i powoduje, 偶e kalki si臋 do niego lepi膮 - zacz膮艂em my膰 p臋dzel co kalk臋 i problem znikn膮艂. Kolejny ma艂y napis pod kominem przeszed艂 bez problemu. Zosta艂y jeszcze kalki z d艂ugimi bia艂ymi liniami do naklejenia na linii oddzielaj膮cej cz臋艣膰 podwodn膮 od nadwodnej kad艂uba - stwierdzi艂em, 偶e to zostawiam, bo na pewno nie uda mi si臋 tego dobrze przyklei膰, tym bardziej, 偶e w wyniku braku 艣cis艂ych wytycznych w instrukcji modelu kad艂ub podzieli艂em troch臋 na oko. Ostatnie kalku jakie zosta艂y to d艂ugie czerwone linie na bocznej cz臋艣ci statku wraz z nazw膮 armatora. I tu pierwsza nauczka - na艂o偶y艂em lakier p臋dzlem tylko na bia艂膮 cz臋艣膰 statku - problem w tym, 偶e do艣膰 grub膮 warstw膮, kt贸ra okaza艂a si臋 rozpuszcza膰 lakiery (w sumie logiczne - lakier Mr Hobby H, farby Mr Hobby H - ta sama baza, b臋dzie si臋 rozpuszcza膰). Troch臋 pociek艂o, zrobi艂o bia艂e zacieki na czarnym, czarne na czerwonym.... Innymi s艂owy kad艂ub do przemalowania... Kilka dni p贸藕niej, po zako艅czeniu remontu na艂o偶y艂em na ca艂y model aero lekk膮 mgie艂k膮 kilka warst do艣膰 rozcie艅czonego lakieru i tym razem by艂o ok. Nast臋pnie p艂yn pod kalki (btw Wamod) i pr贸ba naklejenia pask贸w. I tutaj stwierdzi艂em, 偶e jakby nie by艂o - po prostu nie da si臋 tego naklei膰 r贸wno. zawsze - przy tak du偶ej d艂ugo艣ci - b臋dzie lekka odchy艂ka od idealnie prostej linii. M膮drzejszy o to do艣wiadczenie na drugiej burcie po prostu namalowa艂em aero taki cienki czerwony pasek, a z kalki wyci膮艂em sam napis, kt贸ry naklei艂em nad nim. Na koniec kilka warstw mgie艂ek matu z aero oraz wype艂nienie basen贸w wod膮 (Still Water) i voila. Poni偶ej kilka fotek. Niestety pomieszczenie by艂o do艣膰 ciemne, a ja nie mia艂em pod r臋k膮 ani lampy ani statywu, wi臋c ratowa艂em si臋 nisk膮 warto艣ci膮 przys艂ony - st膮d g艂臋bia ostro艣ci jest do艣膰 niska. Ch臋tnie przyjm臋 ka偶d膮 krytyk臋 - teraz zabieram si臋 za Titanica, w troch臋 bardziej zno艣nej skali 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Cytuj
niemcy3 Napisano 4 Listopada 2012 Napisano 4 Listopada 2012 Fajny model tylko hmmm jak dla mnie troszeczk臋 za ma艂y. PZdr niemcy3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Do艂膮cz do dyskusji
Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.