Skocz do zawartości

Shkh DANA vz 77.

p.lewus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Na forum jestem nowy, ale to nie znaczy że dopiero rozpocząłem przygodę z modelarstwem. Składam już od kilku lat, z 4 letnią przerwą i właśnie teraz powracam do "gry". Na dobry początek model ShkH DANA vz.77 skala 1:35, planuję zrobił model używany przez polską armię. Zewnętrzna część będzie odwzorowana w 100%, natomiast wnętrze kabiny ma elementy stare (już nie będące na wyposażeniu tj. Radiostacja R-123) oraz będące na wyposażeniu czyli komputer balistyczny DD 9620T.

Co do modelu, to jestem pod wrażeniem, wygląda na to że obejdzie się bez szpachli. Przy najmniejszych elementach jest mało dłubania co bardzo cieszy oraz zachęca innych do składania.

Niestety wnętrze było malowane pędzlami (awaria kompresora i czekam do końca grudnia na nowy), co spowodowało delikatne smugi, ale w moim odczuciu jeżeli chcemy odwzorować model naturalnie, to kabina z zaciekami jak najbardziej pasuje.

Zapraszam do oglądania zdjęć i z chęcią wysłucham rad od starszych koleżanek oraz kolegów po "fachu"

mail.google.com.jpg

mail.google.com2.jpg

mail.google.com3.jpg

mail.google.com4.jpg

Dziś po pracy postanowiłem dokończyć szoferkę, co mogłem to zrobiłem. Wszystkie mniejsze elementy zostały założone, na później zostawiłem szyby, wycieraczki i obicia szyb, które zostaną później założone z uwagi na malowanie. Dzisiejsze zdjęcia będą w znacznie lepszej jakości bo robione aparatem, a nie telefonem Zapraszam do oglądania i wyrażania opinii, a może jakaś rada?

Widoczek z przodu, proszę nie zwracać uwagi na szparę przechodzącą przez środek, ponieważ oba elementy nie zostały jeszcze sklejone:

PB270361.JPG

Widok z boku, szoferka w pełnej okazałości:

PB270362.JPG

Widok z góry, widać co nieco w szoferce, ale trzeba się dobrze skupić:

PB270377.JPG

Lewa część szoferki:

PB270357.JPG

PB270375.JPG

I jeszcze raz rzut oka na szoferkę:

PB270388.JPG

I została jeszcze załoga obsługująca "DANUTĘ"- tak wiem to są rosyjscy czołgiści, ale najlepiej pasują do polskiej załogi (głównym wyznacznikiem były buty, większość figurek posiada oficerki, a ci jako jedni z nielicznych całkiem fajne trapery za kostkę):

PB270391.JPG

Kolejne pracę przewiduję w weekend (mam nadzieje), w planach mam złożenie działa oraz silnika.

Oczywiście że nie jest możliwe takis połączenie, ale modelarstwo jest zabawa a do topaza mam sentyment stąd pomysł z komputerem balistycznym Antena zostałaby już zdjeta, dzięki za zwrócenie uwagi na ten szczegolik.

Swoją drogą przeprowadziłem wywiad środowiskowy i okazuje się, że SKO TOPAZ jest w stanie działać na radiostacjach R-123, ale już po ptokach bo antena została zdjęta. Na szlifowanie czekam do weekend, klej wyschnie i będzie można wjechać z papierem ściernym.

Szczerze to nie przywiązywałem do tego wielkiej wagi, ale natchnąłeś mnie i będzie to model z pierwszymi topazami, czyli antena z boku i radiostacje R123. Tylko zaznaczam, że z tego co się orientuje to były wersje próbne, później topazy działały na nowszych radiostacjach, ale z uwagi na to, że już wnętrze zrobiłem pominę wymiany itd.

http://www.mon.gov.pl/pliki/Image/obrazki_do_stron/strona_67_dana.jpg Tu jest zdjęcie przykładowej załogi haubicy DANA, jak widać wystarczy dobrać odpowiednie kolory, dorobić mikrofoniki przy hełmofonach i będzie pasowało. Robią modele z myślą o Polsce mamy ten plus, że większość sprzętu z Rosji jest identyczne jak polskie, wystarczy dobrać odpowiednie kolory i minimalnie coś przerobić.

Co do kurtek to jak najbardziej pasują (jedyną różnicą są pagony, z tego co się orientuje radzieckie kurtki mają pagony tylko na jednym ramieniu, może jestem w błędzie), z hełmofonami jest trochę gorzej, ponieważ najnowsze nie mają zasłoniętych słuchawek, ale starsze modele jak najbardziej. Jestem świadom, że znajdzie się kilka mankamentów, ale z chęcią poczekam na Twoją odpowiedź i może uda się coś zmienić, chyba że masz jakieś własne propozycje?

Te co są w Afganistanie różnią się głośnikami oraz elementami przy głośnikach, ale co do samego sprzętu, tak się składa, że pracuję w branży zbrojeniowej i na przestrzeni kilku lat (odkąd jesteśmy w NATO) zmienił i zmienia diametralnie. Warto jeszcze zauważyć, że sprzęt kupowany przez MON często jest dzielony na ten do Afganistanu i ten co będzie służył w kraju, więc nalezy mieć na UWADZE- To co w Afganistanie, nie zawsze jest w kraju. Co do figurek to jestem świadom, że nie będą odwzorowane w 100% do stanu rzeczywistego, ale przynajmniej będą podobne. Najważniejsze, żeby się dobrze bawić przy składaniu i osiągnąć zamierzony efekt, lub mogę skwitować "taka jest wizja autora". A spotkałeś się kiedyś lub ktoś się może spotkał z figurkami najbardziej odpowiadającym WP? http://www.adalbertus.com.pl/wojsko-polskie-zaloga-czolgu-pt76b.html zwróć uwagę na hełmofony w tych figurkach, szczerze to (jeżeli wzrok mnie nie zawodzi) jedynie wielkość słuchawek się różni od tych radzieckich.

Znalazłem to zdjęcie po napisaniu wcześniejszej wiadomości, no różnią się, to w takim razie czym to zamienić? Czołgistami z mojego linka? Chociaż pójdzie pilnik i papier ścierny w ruch i może coś się z nich wyrzeźbi

Weekend i kolejne prace nad modelem. Generalnie jestem zadowolony, ale zauważyłem kilka niedoróbek z mojej strony i z góry przepraszam, że musicie to oglądać . Przy składaniu przedniej i tylnej osi pojawiły się małe szparki, coś czuje że pierwszy raz szpachla pójdzie w ruch. Udało się złożyć silnik, podwozie (niepełne) oraz samą armatę (lufa z systemem ładowania). Jest też kilka elementów na których widać miejsca spawów, ale zostały one wypolerowane i wygładzone, także po nałożeniu farby nie będzie ich widać.

PC020395.JPG

PC020397.JPG

PC020398.JPG

PC020399.JPG

PC020407.JPG

PC020409.JPG

PC020418.JPG

Tak szperając po różnych forach (oczywiście wszystkie nie dorastają do pięt MODELWORK ) zauważyłem, że wszyscy którzy składali Danutki mają problemy z tymi ośkami, co nie zmienia faktu że można z tym coś zrobić.