Skocz do zawartości

MiG-29A blue 10 Farnborough '88 1/72 Italeri + dodatki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Z modelem startuję w projekcie grupowym na sąsiednim forum. Czasu jak na lekarstwo a ja rozgrzebuję kolejne modele

Maszyna, której model będę chciał wykonać, to samolot z numerem bocznym 10, z pokazu w Farnborough, rok 1988. Parę fotek oryginału:

6555939491_ff9f8e12fa_b.jpg

232731599_cc55ec9869_b.jpg

Kalkomanie są w zestawie Italeri. Wyglądają na poprawne.

Z dodatków zakupiłem:

* fotel Pavli

* dysze Airesa

* osłona radaru Airesa

* parę blaszek Parta i Eduarda

Plan pracy:

* poprawić linie podziału

* przenitować płatowiec

* wyciąć powierzchnie sterowe

* podziałać z wnękami podwozia i goleniami

* owiewka vaccu

Obecnie szlifuję cały model po zalaniu linii podziału CA. Żmudne i pracochłonne zajęcie...

• 2 weeks later...
Napisano

Witam.

Finis:bip:ę już z tym modelem

SH106089.jpg

więc będę mógł więcej czasu poświęcić MiGowi. Tymczasem brakujące fotki z obecnego stanu prac.

SH106088.jpg

SH106087.jpg

SH106085.jpg

SH106086.jpg

Napisano

* przenitować płatowiec

* podziałać z wnękami podwozia i goleniami

Ciekawy jestem tego przenitowania , a co zamierzasz zrobić z wnękami? nowa faktura? przewody?

• 7 months later...
Napisano

Może uda się wytoczyć nowe. Warsztat TS-11 z sąsiedniego forum pozwala mieć wiarę, że się uda ;) Ale szczerze mówiąc nie wiedziałem, że są za małe. Dopiszę sobie do listy poprawek.

Napisano

Zastanawiałem się nad tym. Na pewno będę odlewał zbiornik paliwa. Będąc naiwnym kupiłem pavlę, ale odlew wygląda tragicznie. Łatwiej zrobić od podstaw niż szpachlować i poprawiać kształt. Myślałem też nad statecznikami. Porównywałem z planami 4+. Poziome są za małe, albo za duże (teraz nie pamiętam), a pionowe mają zupełnie niepoprawny kształt. Do odlania trudne to nie będzie.

Napisano

dlatego chyba dobrze zrobiłem kupując Airfixa choć w wersji UB, ale on tez ma swoje grzeszki.

Według pomiarów koła Airfix`a mają 9mm , a te z Condora mają 12mm ,grubość odpowiednio 2mm i 4mm.

Aerofax podaje średnicę 700x200 czyli w 1:72 powinno byc +/- 11x3mm

• 3 weeks later...
Napisano

W Martoli pojawiły się żywiczne ARMORY koła w skalach 148 i 1/72 do wschodnich samolotów. Od producenta dowiedziałem się, że w najbliższym czasie będą też do Su-27 i do MiGa-29 1/72. Problem za małych kół italerki rozwiązany

Napisano

właśnie rano widziałem w newsletterze-Mig-23,Su-17/22 Su-7...do giganta Tu-22 także ,extra bo stary ESCI nie powala.

Ja sobie czekam jak będzie wyglądać malowanie dysz z charakterystycznymi przepalonymi niebieskimi plamkami.Ja nie mam patentu a też czekają airesowe dusze do hellera

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.