Skocz do zawartości

B5N2 Kate - Hasegawa 1:72

Seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeszlifowaniu górnych powierzchni położyłem kolor Tamki XF-11 rozjaśniając wewnętrzne panele XF-71.

Potem przyszedł czas na nakładanie obić. Pomysł z solą jak najbardziej mi pasuje tylko obawiałem się reakcji Vallejo na wodę z solą.

Obicia starałem się zrobić na wzór instrukcji i zdjęć. Może nie są tak intensywne jak na zdjęciach ale mnie odpowiadają. ( Wolałem nie przesadzać )

Na dolne powierzchnie nałożyłem na zamaskowane panele kolor Steel Pactry .

P6030023_zpsb38ccfab.jpg

P6030024_zps420f3297.jpg

P6030025_zpsd79ff730.jpg

P6030026_zps428ea842.jpg

Teraz czas położyć lakier błyszczący pod kalki i potem już tylko brudzenie olejami i wash brązem.

Co udało się zrobić , a co zepsuć

Na pierwszy ogień poszło malowanie przodu samolotu na czarny matowy. Użyłem Pactry. Dodałem trochę przetarć farby srebrnym vallejo Air i gotowe.

Kadłub samolotu pokryty został błyszczącym lakierem w miejscu przyszłych kalek. Kalki zestawowe zostały położone przy użyciu płynów Mr.Seter i Softer. Dość ciężko reagowały na płyn zmiękczający .

Po odczekaniu żeby kalki dobrze wyschły potraktowałem model Sidoluxem i dałem biedronkę na wszystkie powierzchnie z żółtego, brązu i niebieskiego. Wszystkie kolory to oleje Van Gogha. Po przeschnięciu zapuściłem linie washem. Użyłem gotowego wyrobu AK brąz do pojazdów Afrika Korps.

Spód samolotu potraktowałem biedronką przy użyciu brązu żeby uzyskać efekt patyny. Linie zapuściłem też brązem.

Teraz całość czeka na lakier bezbarwny.

P6090044_zpsa9199ed4.jpg

P6090038_zpsee019599.jpg

P6090045_zps8d128923.jpg

Modelik postawiony już na własnych kołach. Osłony podwozia to blachy edka. Torpeda gotowa do zamontowania. Czekam z tym ponieważ szukam jeszcze zdjąć jej mocowania. Chciałbym troszkę zaczepy waloryzować. W blaszkach edka nie było nic do zaczepów.

P6090048_zpsfa99a3e7.jpg

Hinomaru na skrzydłach góra jeszcze jako tako dało się położyć i efekt jest nawet poprawny, ale już spód wymagał mojej interwencji

i zakończyło się na malowaniu od własnoręcznie wykonanych szablonów.

P6090047_zps57372565.jpg

P6090046_zpsceeeaac3.jpg

Teraz tylko została biedronka i wash na skrzydła.

Cały model z lotu much wygląda tak

P6090049_zps2799d1fa.jpg

Wash na kalkach to nie oleje które się wycierają tylko ołówek HB. Patent kolegi z forum.

Pozdrawiam

Po przerwie. Kate otrzymała złożone skrzydła. Po obejrzeniu modelu ze złożonymi skrzydłami stwierdziłem że psuje to urok tego samolotu.

Postanowiłem zdemontować je i przykleić w wersji rozłożonej. Moim zdaniem model tak prezentuje się lepiej tym bardziej że przy przyklejaniu skrzydeł złożonych popełniłem kilka błędów.

Przedstawiam zdjęcie modelu już ze złożonymi skrzydłami. Pozostało mi tylko zamontować karabin tylnego strzelca i zawiesić antenę.

P6150073_zpsb4e6a53a.jpg

P6150076_zps257a4087.jpg

Witam

Karabin poprawiony tzn. przemalowany na czarny błyszczący i przetarty Gun Metalem.

Model gotowy zapraszam do galerii. Czekam na wszelkie wskazówki i rady na przyszłość.

Kolejny projekt to zupełnie inny klimat

Zapraszam do działu okręty

Pozdrawiam