Adexx Napisano 27 Czerwca 2013 Napisano 27 Czerwca 2013 Witam ponownie. Dziś chciałbym ogłosić swój projekt nad modelem Subaru Impreza WRC. Na wstępie powiem że nie będzie to nadzwyczajny model a nie pospolita rajdówka - Jest to projekt, który ma na celu stworzenie wiernie odwzorowanego modelu. mam na myśli budowę zawieszenia ( przerabianie części zestawu oraz zamianę plastiku na aluminium oraz inne materiały). - Obrabiane mam na tokarce przez znajomego aluminiowe tarcze hamulcowe ( będą miały jak najbardziej odwzorować oryginalne ceramiki. - Myślę także nad przerobieniem podwozia lecz to wprowadzę dopiero gdy zaprojektuje je na nowo wzorując się schematami. - Zainstalowanie wydechu z aluminium złożonego zgodnie z oryginalnością ( Chodzi mi tu o funkcjonalność) gdyż patrząc na to co niektórzy wyczyniają, montują podwójne dojście do tłumika... Ja postaram się uzyskać jak największą zgodność. - Zbudowanie od podstaw silnika ( jaki to będzie silnik to uzgadniam z kuzynem który jest mechanikiem i wspiera mnie w moich dokonaniach.)( postaram się stworzyć każde możliwe części w miarę dostępnego miejsca i moich możliwości - Budowa wnętrza od podstaw. Klatka z mosiężnych rurek ze sobą pospawanych ( albo użyję spawania na zimno, zobaczę jak to wyjdzie przy próbach. ), elementy wnętrza, fotele itd. dostaną własną tapicerkę. - Okabluje wnętrze i silnik. - Kolor nadwozia będzie ciemny (czarny lub ciemny szary metalic) - Przednich reflektorów na masce nie zamontuje, model będzie przystosowany tak jak do wyścigów ulicznych. - Maska na 100% będzie otwierana, co do dzwi postaram się uzyskać dobry efekt (WIĘCEJ INFORMACJI WYJDZIE W PRANIU) Mam tyle pomysłów lecz nie wiem czy wszystkie da się uzyskać. Szacowany czas budowy modelu oceniam na 2 do 5 miesięcy. Mam nadzieję, iż znajdzie się parę osób zainteresowanym moją pracą.(Buduje w tym czasie także model IVECO) lecz w czasie malowania zaczynam budowę Subaru gdyż jest to priorytet i model Postaram się ukazać na zlocie. Poniżej przykładowe fotki z rozpoczęcia pracy. Zacząłem od wymiany plastikowych odlewów na rurki i druty mosiężne. Na 3 zdjęciu widać, że będzie zamontowana immitancja tłoka amortyzatora, wyrzeźbione i wyprofilowane blokady (obejmy) zamontuje gdy tylko dorobię tłok z cieńszego prętu i spężynę. Oczywiście wytworzenie każdej potrzebnej części zajmie mi kolosalną ilość czasu ale mam nadzieję uzyskać piękny efekt. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje uzyskiwać pomocne rady i rzetelne komentarze. Cytuj
misioptys Napisano 28 Czerwca 2013 Napisano 28 Czerwca 2013 Podziwiam pomysl i bede uwaznie sledzil postepy. Oby tylko starczylo Ci cierpliwosci. Powodzenia!!! Cytuj
Adexx Napisano 28 Czerwca 2013 Autor Napisano 28 Czerwca 2013 Cierpliwości mi nie brak i to moja zaleta. Najbardziej się martwię że niektórych części nie będzie można odwzorować w tej skali. Jedyny plus jakim dysponuje to kuzyn mechanik i to on projekty mi pokazuje i podpowiada co i jak ;) kolejne fotki z pracy nad amortyzatorami tylnymi. końcówka drążka została zamaskowana całkowicie, a obejma wyprofilowana. Wstawiony został także aluminiowy tłok. Teraz pracuję nad sprężynami i pokrywą obejmy. mam zamiar wstawić w podwoziu nadkola więc zastanawiam się jak wyprofilować pokrywę by swobodnie wchodziła pod nadkole. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi