marcin7018 Napisano 8 Października 2013 Share Napisano 8 Października 2013 Witam ,zamieszczam kolejne fotki ciężarówek firmy EMEK 1:25 ,które zbieram już ładnych kilka latek . EMEK można równie dobrze przerabiać jak ITALERI czy REVELL .Loga MN czy NOVIK pochodzą od nazwy mojej osobowości NOWICKI MARCIN . Fotek jest trochę dużo ,bo aż 38 . Jakieś 100 lat temu zamieściłem też temat z EMEK . Co niektóre lkw przeszły zmiany wiec możecie mieć wrażenie ,że gdzieś tą Scanię widzieliście . Życzę miłego oglądania jak i komentowania jeżeli coś komuś leży na duszy . Moje 23 szt. Naczepki Link Naczepki na Australię . Ta trzecia jest w oczekiwaniu na siodło . Podwozie ciągola równiez przystosowałem pod tonaż Austraijski Miałem za dużo lawet i plandek wieć musiałem coś wykombinować żeby zrobić trochę miejsca w pudełku Taka tam pokazówka - szkoda ,że trochę nie wyrazna Tutaj 143-jce zmieniłem podwozie ale wciąż czekam na lepszy pomysł Przerobiłem je z dwóch zestawów Shell-a . Żółty miał zmieniona rame Niebieski to składak ,a czerwony to RiCo z wcześniejszego tematu - podmieniłem im podwozia ;) Czerwona ma zmienioną ramę i wstawiłem zderzak od R-ki . Niebieskiej wstawiłem TOPLINE i malowałem ją Takie jakby Italiano ale na Duńskie blachy je dałem - jedne z moich pierwszych Emków ;) Pierwsze nowe R-ki - w grilach nic nie robiłem ,były takie Mam też swój oddział RiCo Wyraziłem trochę więcej chęci i pobawiłem się w przeróbkę na Low Deck ;) (tak wiem,nie w te stronę się podnosi siodło) Tą czarną zrobiłem po Italy ;) . Żółta jest całkowicie przemalowana ,góra jak i dół . Ze wszystkich modeli co mam to właśnie z Tej Scanii najbardziej jestem dumny W pomarańczowej to chyba zmienię kabinę zawsze chciałem mieć gabaryta i coś na cięższe naczepki ;D Pierwszy ,jedyny i oryginalny hakowiec z EMEK . Chę kupić jeszcze jednego ,a z tyłu będą trzy osie . Przyczepa przerobiona ,bo też mam ich za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 9 Października 2013 Share Napisano 9 Października 2013 Fajna kolekcja. Generalnie nie przepadam za podwoziami od Emeka ze wzgledu na niewiele majacy z rzeczywistoscia wyglad i odradzalbym ich uzywanie w modelarstwie, jedynie kabiny sa zdatne do uzytku, poniewaz maja o wiele bardziej realniejsze proporcje niz to gowno z Italeri, wystarczy porownac chocby Scanie Streamline z Emeka i Italeri. Moze w przyszlosci pokusisz sie na wieksze przerobki, szczegolnie ramy i jej otoczenia, wtedy taki model nabralby zupelnie innego wygladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin7018 Napisano 9 Października 2013 Autor Share Napisano 9 Października 2013 Ramy z EMKA to raczej nie będę ruszać ,jak już przerabiać to raczej Revell czy Italeri ,bo z EMKA są grubszego plastiku . W poczekalni mam Scanie z Italeri Atelier ,Streamline ,Roadrunner + konwersje z KFS-u Scanii T ,Longline ,Highline . Raczej to w tych Scaniach pobawię się z ramami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 11 Października 2013 Share Napisano 11 Października 2013 Starsze modele Scania są ładne, mój ojciec takimi Scaniami jeździł. Fajna kolekcja, widać, że się tym interesujesz, witaj w klubie, też uwielbiam ciężarówki, cały pokój mam w zdjęciach ciężarówek jakimi ojciec jeździł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin7018 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 Też lubię ciężarówki starszych generacji . Samo to ,że były kwadratowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Naczepki na Australię . Ta trzecia jest w oczekiwaniu na siodło . Podwozie ciągola równiez przystosowałem pod tonaż Austraijski Jak wygląda rozładunek tej naczepy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin7018 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Share Napisano 9 Listopada 2013 W Australii zestawy naczepa-naczepa kiprują na boki. Zestaw ,który Ja mam działa na takiej samej zasadzie jak w Europie ,np w naczepach do przewozu skał czy asfaltu . Koła w naczepie ,to tak jakby wózek przesówowy . Podam kilka przykładów z You Tube : 1. Australia 2. Skandynawia (od min 09:05) 3.Europa (od min 02:20) 4. Australia - bokiem (od min 01:25) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Ale czad!!!! Nie miałem pojęcia jak to działa! Dzięki za linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin7018 Napisano 10 Listopada 2013 Autor Share Napisano 10 Listopada 2013 S P O X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 1 Grudnia 2013 Share Napisano 1 Grudnia 2013 Również posiadam parę samochodów tej firmy, ale służyły mi bardziej do zabawy, wręcz nadal lubię wyjść sobie z 5 letnik kuzynem na dwór i pobawić się nimi w budowę. Co do podwozi EMEKów-są to typowe zabawki, do ciężkiej eksploatacji przez dzieci, więc gdyby tylko miały bardziej skomplikowane ramy i zawieszenia szybko by się rozpadły.Jedyną ich prawdziwą wadą jest brak gumowych opon.Natomiast kabiny są robione na najwyższym poziomie chyba, a pomysłowość finów, jak np. ten wąż w cysternach jest godna pozazdroszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin7018 Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2013 Zgadza się ,EMEK to zabawki do ciężkiej eksploatacji dlatego ciężko je popsuć . Fakt ,niektóre gadżety są nawet nawet ,jak wspomniałeś wąż od cysterny ale też zabudowa hakowca ,naczepa z rozbieralną plandeka,burtami i kłonicami czy też chłodnie. Wszystko można rozebrać na czynniki pierwsze i co najlepsze wszystko jest na zatrzaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi