marcin7018 Napisano 8 Października 2013 Napisano 8 Października 2013 Witam ,zamieszczam kolejne fotki ciężarówek firmy EMEK 1:25 ,które zbieram już ładnych kilka latek . EMEK można równie dobrze przerabiać jak ITALERI czy REVELL .Loga MN czy NOVIK pochodzą od nazwy mojej osobowości NOWICKI MARCIN . Fotek jest trochę dużo ,bo aż 38 . Jakieś 100 lat temu zamieściłem też temat z EMEK . Co niektóre lkw przeszły zmiany wiec możecie mieć wrażenie ,że gdzieś tą Scanię widzieliście . Życzę miłego oglądania jak i komentowania jeżeli coś komuś leży na duszy . Moje 23 szt. Naczepki Link Naczepki na Australię . Ta trzecia jest w oczekiwaniu na siodło . Podwozie ciągola równiez przystosowałem pod tonaż Austraijski Miałem za dużo lawet i plandek wieć musiałem coś wykombinować żeby zrobić trochę miejsca w pudełku Taka tam pokazówka - szkoda ,że trochę nie wyrazna Tutaj 143-jce zmieniłem podwozie ale wciąż czekam na lepszy pomysł Przerobiłem je z dwóch zestawów Shell-a . Żółty miał zmieniona rame Niebieski to składak ,a czerwony to RiCo z wcześniejszego tematu - podmieniłem im podwozia ;) Czerwona ma zmienioną ramę i wstawiłem zderzak od R-ki . Niebieskiej wstawiłem TOPLINE i malowałem ją Takie jakby Italiano ale na Duńskie blachy je dałem - jedne z moich pierwszych Emków ;) Pierwsze nowe R-ki - w grilach nic nie robiłem ,były takie Mam też swój oddział RiCo Wyraziłem trochę więcej chęci i pobawiłem się w przeróbkę na Low Deck ;) (tak wiem,nie w te stronę się podnosi siodło) Tą czarną zrobiłem po Italy ;) . Żółta jest całkowicie przemalowana ,góra jak i dół . Ze wszystkich modeli co mam to właśnie z Tej Scanii najbardziej jestem dumny W pomarańczowej to chyba zmienię kabinę zawsze chciałem mieć gabaryta i coś na cięższe naczepki ;D Pierwszy ,jedyny i oryginalny hakowiec z EMEK . Chę kupić jeszcze jednego ,a z tyłu będą trzy osie . Przyczepa przerobiona ,bo też mam ich za dużo Cytuj
tomeka6 Napisano 9 Października 2013 Napisano 9 Października 2013 Fajna kolekcja. Generalnie nie przepadam za podwoziami od Emeka ze wzgledu na niewiele majacy z rzeczywistoscia wyglad i odradzalbym ich uzywanie w modelarstwie, jedynie kabiny sa zdatne do uzytku, poniewaz maja o wiele bardziej realniejsze proporcje niz to gowno z Italeri, wystarczy porownac chocby Scanie Streamline z Emeka i Italeri. Moze w przyszlosci pokusisz sie na wieksze przerobki, szczegolnie ramy i jej otoczenia, wtedy taki model nabralby zupelnie innego wygladu. Cytuj
marcin7018 Napisano 9 Października 2013 Autor Napisano 9 Października 2013 Ramy z EMKA to raczej nie będę ruszać ,jak już przerabiać to raczej Revell czy Italeri ,bo z EMKA są grubszego plastiku . W poczekalni mam Scanie z Italeri Atelier ,Streamline ,Roadrunner + konwersje z KFS-u Scanii T ,Longline ,Highline . Raczej to w tych Scaniach pobawię się z ramami ;) Cytuj
Fiat126poznan Napisano 11 Października 2013 Napisano 11 Października 2013 Starsze modele Scania są ładne, mój ojciec takimi Scaniami jeździł. Fajna kolekcja, widać, że się tym interesujesz, witaj w klubie, też uwielbiam ciężarówki, cały pokój mam w zdjęciach ciężarówek jakimi ojciec jeździł Cytuj
marcin7018 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Napisano 9 Listopada 2013 Też lubię ciężarówki starszych generacji . Samo to ,że były kwadratowe Cytuj
voseba Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Naczepki na Australię . Ta trzecia jest w oczekiwaniu na siodło . Podwozie ciągola równiez przystosowałem pod tonaż Austraijski Jak wygląda rozładunek tej naczepy? Cytuj
marcin7018 Napisano 9 Listopada 2013 Autor Napisano 9 Listopada 2013 W Australii zestawy naczepa-naczepa kiprują na boki. Zestaw ,który Ja mam działa na takiej samej zasadzie jak w Europie ,np w naczepach do przewozu skał czy asfaltu . Koła w naczepie ,to tak jakby wózek przesówowy . Podam kilka przykładów z You Tube : 1. Australia 2. Skandynawia (od min 09:05) 3.Europa (od min 02:20) 4. Australia - bokiem (od min 01:25) Cytuj
voseba Napisano 9 Listopada 2013 Napisano 9 Listopada 2013 Ale czad!!!! Nie miałem pojęcia jak to działa! Dzięki za linki. Cytuj
Młody Napisano 1 Grudnia 2013 Napisano 1 Grudnia 2013 Również posiadam parę samochodów tej firmy, ale służyły mi bardziej do zabawy, wręcz nadal lubię wyjść sobie z 5 letnik kuzynem na dwór i pobawić się nimi w budowę. Co do podwozi EMEKów-są to typowe zabawki, do ciężkiej eksploatacji przez dzieci, więc gdyby tylko miały bardziej skomplikowane ramy i zawieszenia szybko by się rozpadły.Jedyną ich prawdziwą wadą jest brak gumowych opon.Natomiast kabiny są robione na najwyższym poziomie chyba, a pomysłowość finów, jak np. ten wąż w cysternach jest godna pozazdroszczenia. Cytuj
marcin7018 Napisano 1 Grudnia 2013 Autor Napisano 1 Grudnia 2013 Zgadza się ,EMEK to zabawki do ciężkiej eksploatacji dlatego ciężko je popsuć . Fakt ,niektóre gadżety są nawet nawet ,jak wspomniałeś wąż od cysterny ale też zabudowa hakowca ,naczepa z rozbieralną plandeka,burtami i kłonicami czy też chłodnie. Wszystko można rozebrać na czynniki pierwsze i co najlepsze wszystko jest na zatrzaski Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi