Hamilkar Napisano 24 Listopada 2013 Share Napisano 24 Listopada 2013 Czołem. Mam ten produkt Vallejo : Próbowałem na kawałku plastiku - pomalowałem zielenią Vallejo i i potem, po wyschnięciu, pokryłem tym preparatem i ........... nic się nie stało ! Nawet najmniejszego pęknięcia. Co zrobiłem źle ? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryk Kwiatek Napisano 27 Listopada 2013 Share Napisano 27 Listopada 2013 Zapomniałeś o jednym elemencie. O farbie nakładanej na preparat. Powinno wyglądać tak: 1. Farba (lub podkład) 2. Crackle Medium 3. Farba która ma pękać. Farba nr 1 prześwituje przez pęknięcia. Rodzaj pęknięć, częstotliwość oraz efekt końcowy będzie zależał od tego jak mocno wyschnięty był Crackle Medium oraz od gęstości farby (lepiej gdy rzadsza) . Najlepsze efekty uzyskałem używając farbę Tamiya rozcieńczoną dość mocno, aczkolwiek kryjąca cienką warstwą. Crackle Medium było nałożone nie dalej jak kilka minut wcześniej. Farby rozcieńczane alkoholem czy rozpuszczalnikiem Mr. Hobby nie dały żadnego efektu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryk Kwiatek Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Próba pierwsza, pomalowane farbą chwile po nałożeniu medium. Trzy miejsca nałożenia medium: nr 1 spora ilość, mokry pędzel czas schnięcia 3 do 5 minut. Nr 2 to to co zostało na pędzlu, trochę osuszony. Nr 3 praktycznie maźnięcie medium, które wyschło w ok 1 minute. Ponieważ medium było mokre, musiałem rozprowadzać farbę ponownie, co sprawiło że efekt jest mizerny. Najlepiej nakładać farbę szybkim i zdecydowanym ruchem na wyschniętą powierzchnię medium, bez poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryk Kwiatek Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Czas schnięcia 5 minut. Ta sama maniera nakładania ilości jak poprzednio. Tu medium było w miare dobrze wyschnięte, więc efekt jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryk Kwiatek Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Suche medium, farba nałożona ok 20, 25 minut od wyschnięcia. Szybkie maźnięcia, farba gęstsza, zdążyła już stężeć przez czas schnięcia medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryk Kwiatek Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Przykład nałożenia farby na totalnie mokre medium, dość rzadkiej. Zaznaczyłem miejsce gdzie dołożyłem krople farby, jak widać medium w tym miejscu nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Henryk Kwiatek Napisano 6 Grudnia 2013 Share Napisano 6 Grudnia 2013 Co ważne, malowane na błotniku czołgu w skali 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi