Skocz do zawartości

Problem z odczytaniem instrukcji Tamyia F16 Fighting Falcon

Daimos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem model Tamyia F16 Fighting Falcon 1:72

http://www.mojehobby.pl/products/F16-Fighting-Falcon.html

O ile zrozumiałem 4 warianty modelu, tak 4 warianty malowania to dla mnie czarna magia. Na ostatnich zdjęciach powyższej strony są zdjęcia całej instrukcji, tutaj malowania:

3586_2_tam60701_4.jpg

Nie rozumiem, dlaczego wariant A i B pokazuje malowania dla wersji dwuosobowej, skoro początek instrukcji wyraźnie pokazuje, że A i B to wersje jednoosobowe. Więc jakby na odwrót, ale przyjmijmy, że oznaczenia A-D w malowaniu to zupełnie co innego (tak?! ).

Dlaczego tylko w wersji malowania B i D jest pokazany spód samolotu? W wersjach A i C nie ma nawet oznaczenia jakiej farby użyć na spód.

Ogólnie zamierzam złożyć wersję C, lub D (dwuosobowe), bo chyba będzie ciekawsza zabawa przy robieniu kokpitów. Zastanawia mnie, czy występowały te wersje we wszystkich malowaniach, które w instrukcji pokazano?? Czy tylko A i B?

Będę wdzięczny za pomoc, dopiero zaczynam z modelarstwem, to mój drugi model i chcę zrobić go najlepiej jak mogę

Że mogę zrobić jedną z wersji, to zrozumiałem. Tylko jak pisałem wyżej... Malowanie A i B jest dwumiejscowe, na początku instrukcji wariant A i B to wersje jednomiejscowe (więc zakładam, że po prostu zmienili oznaczenia). Tylko przy malowaniu B i D jest pokazany spód, na A i C nie.

Ale inaczej, bo chyba jeszcze jestem za tępy na takie instrukcje ;)

Zakładając, że wybieram do sklejania wariant C (dwa miejsca). To rozumiem, że mogę wybrać z malowań A i B. Jeśli wybiorę malowanie A, to spód samolotu robię jak na malowaniu B? Bo na A spodu nie ma. Więc maluję farbą XF-19, tak jak oznaczyli na malowaniu B i tak samo kalkomanię? ;/

Oprócz tego, przy malowaniu B w lewym górnym rogu jest wycięty kawałek skrzydła z kalką inną, niż na rzucie z góry samolotu, w tym samym miejscu... o co chodzi?

Nie patrzcie na mnie jak na idiotę, bo mogę stwarzać takie wrażenie ;) Rozumiem, że nawet w każdym malowaniu z 4 podanych, na spód idzie ta sama farba, więc wielkiej filozofii nie ma, ale chcę pojąć logikę tej instrukcji, aby wiedzieć na przyszłość o co w tym chodzi.

Osłona radaru ciemniejąca? Szukam po zdjęciach teraz i oglądam różne warianty, wszędzie wydaje się kolor jednakowy ;/ Jak faktycznie ciemnieje, to sobie zrobiłem wyzwanie pod pędzel (jeszcze nie mam aerografu).

800px-F-16_June_2008.jpg

F-16_Fighting_Falcon_USAF,_september_01,_2012.jpg

Chyba źle Cię zrozumiałem, ciemniejące, więc myślałem, że taki gradient, ale chodzi Ci jedynie o to, że osłona jest ciemniejsza od reszty - mimo to dalej jednolita? Czy po prostu mam problem ze wzrokiem? ;)