Daimos Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Witam Zakupiłem model Tamyia F16 Fighting Falcon 1:72 http://www.mojehobby.pl/products/F16-Fighting-Falcon.html O ile zrozumiałem 4 warianty modelu, tak 4 warianty malowania to dla mnie czarna magia. Na ostatnich zdjęciach powyższej strony są zdjęcia całej instrukcji, tutaj malowania: Nie rozumiem, dlaczego wariant A i B pokazuje malowania dla wersji dwuosobowej, skoro początek instrukcji wyraźnie pokazuje, że A i B to wersje jednoosobowe. Więc jakby na odwrót, ale przyjmijmy, że oznaczenia A-D w malowaniu to zupełnie co innego (tak?! ). Dlaczego tylko w wersji malowania B i D jest pokazany spód samolotu? W wersjach A i C nie ma nawet oznaczenia jakiej farby użyć na spód. Ogólnie zamierzam złożyć wersję C, lub D (dwuosobowe), bo chyba będzie ciekawsza zabawa przy robieniu kokpitów. Zastanawia mnie, czy występowały te wersje we wszystkich malowaniach, które w instrukcji pokazano?? Czy tylko A i B? Będę wdzięczny za pomoc, dopiero zaczynam z modelarstwem, to mój drugi model i chcę zrobić go najlepiej jak mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 12 Lipca 2014 Share Napisano 12 Lipca 2014 Bo możesz zrobić którąś z obu wersji,masz 2 jednomiejscowe i 2 dwu (C i D) oraz (A i B).A kolor dla obu jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Że mogę zrobić jedną z wersji, to zrozumiałem. Tylko jak pisałem wyżej... Malowanie A i B jest dwumiejscowe, na początku instrukcji wariant A i B to wersje jednomiejscowe (więc zakładam, że po prostu zmienili oznaczenia). Tylko przy malowaniu B i D jest pokazany spód, na A i C nie. Ale inaczej, bo chyba jeszcze jestem za tępy na takie instrukcje ;) Zakładając, że wybieram do sklejania wariant C (dwa miejsca). To rozumiem, że mogę wybrać z malowań A i B. Jeśli wybiorę malowanie A, to spód samolotu robię jak na malowaniu B? Bo na A spodu nie ma. Więc maluję farbą XF-19, tak jak oznaczyli na malowaniu B i tak samo kalkomanię? ;/ Oprócz tego, przy malowaniu B w lewym górnym rogu jest wycięty kawałek skrzydła z kalką inną, niż na rzucie z góry samolotu, w tym samym miejscu... o co chodzi? Nie patrzcie na mnie jak na idiotę, bo mogę stwarzać takie wrażenie ;) Rozumiem, że nawet w każdym malowaniu z 4 podanych, na spód idzie ta sama farba, więc wielkiej filozofii nie ma, ale chcę pojąć logikę tej instrukcji, aby wiedzieć na przyszłość o co w tym chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos Napisano 12 Lipca 2014 Autor Share Napisano 12 Lipca 2014 Osłona radaru ciemniejąca? Szukam po zdjęciach teraz i oglądam różne warianty, wszędzie wydaje się kolor jednakowy ;/ Jak faktycznie ciemnieje, to sobie zrobiłem wyzwanie pod pędzel (jeszcze nie mam aerografu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daimos Napisano 13 Lipca 2014 Autor Share Napisano 13 Lipca 2014 Chyba źle Cię zrozumiałem, ciemniejące, więc myślałem, że taki gradient, ale chodzi Ci jedynie o to, że osłona jest ciemniejsza od reszty - mimo to dalej jednolita? Czy po prostu mam problem ze wzrokiem? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi