lordrene Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Mały tutorial jak zaginać zawiasy z blaszek PE (przepraszam za jakość zdjęć): Na początek mój zestaw narzędzi do obróbki blaszek: Całość leży na kawałku czarnego poliwęglanu, który wraz z małym kawałkiem odpowiednio przyciętego przezroczystego poliwęglanu (lewy dolny róg zdjecia) służy mi do odcinania elementów PE z ramki. Kosztowało mnie to około 10zł w sklepie z plexi. Jest to tania wersja sprzętu jakiejś firmy modelarskiej za bajońskie pieniądze (kolega Reflect takie coś posiada i opisał to, podając cenę). Następnie widać zaginarkę (tez taniocha od kolegi z forum ), zestaw pęset, obcinaczek (to sa specjalistyczne obcinaczki, kosztujące krocie ale warte swojej ceny), Mały kąt tokarski i nóż, skalpele i nożyki i nożyczki. Do tego oczywiście używam jeszcze suwmiarki, rożnych pilników diamentowych itp. Do tego różnego rodzaju lupy, od lupy z lampą, małych jubilerskich po lupę na głowę (jakieś chińskie badziewie, ale ważne ze działa i kosztowało mnie tylko 60zł ): Jak bez stresu zagiąć zawiasy? Potrzebne nam będą: Mamy tu podkładkę do ciecia, skalpele z nożykiem, nożyczki, i obcinaczki. Do tego już do samego zaginania rożne pęsety z ostrymi końcami i skalpel lub nożyk. Wycinamy potrzebne nam części z ramek. NIE TNIEMY NA MACIE: Tniemy na czymś twardym, w moim przypadku kawałku poliwęglanu: Uchroni to nas przed wygięciem elementów. Następnie wycięte części zawiasu szlifujemy, obcinamy nadmiar blaszek. Po całej operacji wygląda to tak: Potrzebujemy okolu 2 cm drutu miedzianego 0,3mm: Układamy wycięte części PE i drut tak jak na poniższym zdjęciu. Blaszki przyklejamy do dwustronnej taśmy klejącej, i na to kładziemy drut miedziany zabezpieczając go taśma klejąca. Za pomocą skalpela lub nożyka i pęsety zaginamy poszczególne ramiona blaszek, na końcu pojedyncze uszka zawiasów doginając pęsetą: Mamy przygotowane części składowe zawiasu: Składamy go przewlekając drut i obcinając jego końce: I cieszymy sie działającym zawiasem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi