Gość Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 (edytowane) Mam problem z aerkiem.Jak zacząłem malować su-27 farbami tamiya to zaczeły się kłopoty.Otóż nie moge malować małym strumieniem.Zresztą w ogóle nie moge malować.Niewiem czy jest to sprawa rozcieńczenia farby czy po prostu dysza mi się zapchała.Aerek to pseudoiwata.Ostatnio jak chciałem pomalować to raz szło raz nie.Musiałem wymieszać farby XF-2 i XF-53 w stosunku 1:5.Więc dałem jedną krople białego i 5 szarego(XF-53) do tego 10 kropli wody destylowanej jako rozcieńczalnika.Czy robie coś złe?Czy po prostu dysza się zapchała??Ja dotychczas czyściłem w ten sposób że wlewałem zmywacza wamodu(maluje akrylami)i po prostu psikkałem aby oczyścić wewnątrz aerka.Co jakiś czas też rozkręcałem tył i wyjmowałem igłe aby ją wyczyścić.Co się dzieje? Edytowane 28 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 rozkrec aero wloz do naczynia lub sloika, zalej plynem ktorym czyscisz aero i zostaw na noc, rno dokladnie jak mozesz go wyczysc, powinno poskutkowac. nie jestem pewnien co o rozcienczalnia farb bo nie maluje tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Hiena już kiedyś pisałem o ty komuś : Dwa sposoby na usuniecie awarii aerografu: 1.Popuść delikatnie dysze 2.użyj zamiast wody destylowanej zwyklej wódki 40% To tyle z moich własnych doświadczeń,próbowałem reerdera (nie wiem czy dobrze napisałem)ale nie pomógł wiec zrobiłem jak wyżej opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Zamiast wody używaj odpowiedniego rozpuszczalnika.. Czyt rozcieńczalnika... Tomiya takowy wyrabia, X20A koszt to ok 25 zł za 250 ml, jakby nie patrzeć starcza na jakiś czas a nie będziesz miał kłopotów , Jak masz jakieś pytanie, lub proźbe w sprawie farb Tamiya;i daj znać na pw. Nawet jakbyś chciał kupić X20a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Października 2007 Share Napisano 27 Października 2007 Rozkręciłem i wrzuciłem dysze do słoiczka ze zmywaczem do akryli.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozatym przeczyściłem zmywaczem ten kanał między dyszą a zbiorniczkiem na farbe.Co do rozcieńczalnika.Spytam się ojca czy mi nie uleje troche wódy ale jak go znam to chyba nie... Ja pije tylko piwo i alkohole "szlachetne" takie jak whiskey czy brandy(przywiozłem sobie troche jak byłem w Szkocji). Jak będe miał pieniądze to kupie ten rozcieńczalnik do farb tamiya. Ok.kupiłem rozcieńczalnik X-20.Otóż aerograf jest prawdopodobnie sprawny.Twierdze tak gdyż wypróbowałem malować farbą vallejo(dałem 4 krople farby,1 retardera i 7 wody destylowanej)i wszystko było ok.Próbowałem na białym kartonie i bez problemu szły cienkie kreski.Więc przyczyna tkwi w farbie tamiya a konkretnie żle ją rozcieńczam.Potrzebuje uzyskać kolor z połączenia farb XF-53 i XF-2.Musze dać 5 kropli XF-53 i 1 krople XF-2 aby uzyskać kolor(tak jest napisane w instrukcji do modelu).Do tego dam 1 krople retardera.Ile mam dać rozcieńczalnika?Ja jak próbowałem to dawałem jakieś 10 bo przy większej ilośći rozcieńczalnika robią mi się pajączki na modelu. ---------------------------------------------------------------------------------- Problem rozwiązany.Aerograf był zapchany...Ale mi się zrymowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi