czajav13 Napisano 26 Grudnia 2014 Share Napisano 26 Grudnia 2014 Mam problem co do kalkomanii. Na instrukcji boczny krzyż jest włożony pod linke a w modelu linka była od razu przyczepiona fabrycznie i nie ma jak włożyć. Co zrobić? Przyciąć kakomanie? Inne rzeczy nie przychodzą mi do głowy. http://www.mojehobby.pl/products/Rdza-Rust.html I jeszcze jedno. Jak korzystać z tego specyfiku? Na tej stronie nie jest napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 W zasadzie bardziej zaawansowani modelarze zeszlifowali by tą linkę odlaną z bokiem kadłuba a następnie dołożyli by taką wykonaną własnoręcznie plecioną oczywiście na już przygotowany bok tj po pomalowaniu i nałożeniu kalek. Jeżeli nie chcesz usuwać tej linki to pomaluj cały pojazd nałóż na linkę kalkę z krzyżem przy użyciu płynów do kalkomanii powinna się doskonale ułożyć na linach, a po wyschnięciu pomaluj linkę. Albo też spróbuj namalować, najlepiej przy użyciu szablonu krzyż belkowy a następnie pomaluj linkę. Produkt jaki przedstawiłeś to pigment. Produkt jest w formie drobnego pyłu. Nakładasz go na sucho pędzelkiem bądz bierzesz trochę możesz rozpuścić go w np white spirit bądź benzynie do zapalniczek i nałożyć na model w formie zacieków potem pościerać czystym pędzelkiem nawilżonym w wymienionych mediach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajav13 Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 Dziękuję Postaram się wykonać ten model jak najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajav13 Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 A jak pigment nakładać? Wiem, że pędzlem, ale czy dawać dużo na model? Małą kropke? Czy większą plamę? Chciałbym, żeby to wyglądało jak na pudełku czyli na rogach powierzchni rdza i mało widocznie przyrdzewienie na całości modelu? Czytałem różne poradniki, ale nie ma powiedziane w jaki dokładnie sposób to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 tu musisz sam wyczuć. Ale pamiętaj aby pigment po wyschnięciu medium nie odpadł z modelu musisz zabezpieczyć np pigment fixerem, albo inną fixatywą ważne aby była z żywicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajav13 Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 Jeszcze raz dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 nie ma o czym mówić, miłego modelowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajav13 Napisano 27 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2014 O ile nie jestem natrętny poprosiłbym o rozjaśnienie kilku kwestii. Czy kolejność ma być taka: - sklejam - szpachla (w tym modelu nic) - woda z detergentem - podkład - farba - sidolux - kalki - płyn na kalki - sidolux - pigment - fixer I mam problem czy po malowaniu, a przed sidoluxem doklejać koła i gąsienice czy po sidoluxie dopiero koła i gąski? I czy sidolux jest taki niezbędny? Czytałem, że pigmenty na matowe powierzchnie się nakłada, a sidolux nie daje przypadkiem połysku i błyszczącej powierzchni? Pytam się bo to mój pierwszy model do którego się przykładam. Zaopatrzyłem sie w sprzęt bo wcześniejsze modele wyglądały masakrycznie. Zacieki, nierówności itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 27 Grudnia 2014 Share Napisano 27 Grudnia 2014 kolejność podałeś dobrą powinien tam gdzieś się znaleźć wash po ostatecznym sido, bądź innej farbie bezbarwnej błyszczącej. co do malowania zawieszenia z gąsienicami są dwie drogi jedna mówi osobno przed montażem, druga że sklejamy do kupy i malujemy. Wybór należy do Ciebie. Jadnak na początek proponował bym pomalować osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czajav13 Napisano 28 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2014 Dziekuje jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi