Molotok Napisano 14 Lutego 2015 Share Napisano 14 Lutego 2015 Cześć, mam takie pytanie czy pomiędzy washem i biedronką trzeba dać warstwę lakieru bezbarwnego ?,przeglądałem kilka warsztatów ale w każdym ten moment był pominięty więc pewnie jest to dla większości z Was oczywiste a mnie to zastanawia .I jeszcze co należałoby zrobić jako pierwsze wash czy biedronkę ?, mi się wydaje że najpierw filtry i biedronka a potem pin wash wolę się jednak upewnić bo jeszcze nie robiłem modelu z takim naukowym podejściem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon1291 Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Po washu punktowym nie trzeba lakierować przed kolejnymi czynnościami. Ja mam taką kolejność:lakier, filtry, lakier, pin wash, zacieki, obicia i dopiero oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Po washu punktowym nie trzeba lakierować przed kolejnymi czynnościami. Ja mam taką kolejność:lakier, filtry, lakier, pin wash, zacieki, obicia i dopiero oleje. A nie lepiej obicia przed washem i zaciekami?Zacieki lepiej poprowadzić własnie od obić i zadrapań,takie jest moje zdanie.No ale każdy ma swoje techniki,Molotok musisz wyrobić sobie własne techniki.Polecam ci też ten materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Witajcie. Molotok - Filtr na farbę bezpośrednio. Filtr jest po to, by stłumić, lekko złamać kolor właściwy, ale powinien być nałożony po modulowaniu koloru bazowego. Biedrona, to też rodzaj filtra. Nakładamy ją na farbę, ale powinna być zmywana lekko wilgotnym od White Spirit, szerokim pędzlem. Wash, to już jak Kolega sobie życzy, tu nie ma przepisu czytelników. Można nakładać na farbę, a i na warstwę rozdzielającą - ja używam do tego Sidoluxu, ale nie zawsze przed Washem ją nakładam. To jest zależne od stopnia ingerencji chemii w farbę, jaki chce uzyskać. Bark warstwy rozdzielającej - większa ingerencja ( wsiąkanie ) Washa w farby. Dwie pierwsze techniki powinny ingerować w farbę, więc nie polecam nakładać filtra jak i Biedrony na warstwę lakieru. Zmniejszy efekt. Co do zacieków, to tak samo jak z Washem. Z tym że zacieki wody polecam nakładać na farbę bezpośrednio, nie myl tej techniki, z efektem wody, to dwa różne końcowe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Molotok Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedzi,właśnie skończyłem modulacje koloru i nie bardzo wiedziałem co robić dalej. Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to niech pisze im więcej przykładów tym łatwiej będzie mi wyrobić jakiś sposób dalszego malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi