Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Potrzebuję waszej rady w wyborze koloru farb do modelu ze stajni Tamiyi - Pz.Kpf II Ausf. F/G. Chciałbym go zrobić w barwach Afrika Korps. Żeby nie było, na opakowaniu i w instrukcji nie ma podanych kolorów potrzebnych farb. Jeśli coś znajdziecie lub zaproponujecie, wspomnę że interesują mnie numerki farb Tamiya, Vallejo lub Vallejo Air.

P.S. Będę malował aerografem

Napisano

kurde a w moim egzemplarzu były podane numer farb FX .. to własnie numer farby drugi sposób to znajdz np na stronie http://www.mojehobby.pl/ ten model czasem podają numery farb jesli nie to znając ten model pojazdu innego producenta i tam w instrukcji pod pacz często producenci farb oprócz numeru podjął nazwę już po tym można się połapać

bardziej zaawansowana technika to w necie dowiedzieć się o nazwę farby która był malowany prawdziwy pojazd i dobrać farbkę do miniatury

porostu mugłbym podac ci poprostu numer ale w ten sposub nauczysz sie myslec i samodzielnie rozwionzywac problemy pozdrawiam

Napisano

Sam robiłem tego Panzer II w tym roku http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=49653. Ja akurat malowałem farbami AMMO of Mig jako kolor bazowy A.MIG-016 RAL 8020. Jeżeli chodzi o farbki Tamiya to znalazłem kiedyś przepis na RAL 8020 na missing-lynx.com:

12% XF2 Flat White

17% XF3 Flat Yellow

5% XF7 Flat Red

46% XF59 Desert Yellow

20% XF60 Dark Yellow

Podobno kolorek wychodzi super, a jak chcesz coś prostszego to kombinowałbym z XF-57 z niewielkim dodatkiem XF-60. Jeżeli chodzi o Vallejo to sprawa jest prosta z serii Air masz gotowy kolorek 71.117. Pozdrawiam.